Annonce
Hedensted

Deltidsbrandmand gennem 10 år: Jan glemmer fødselsdage, men ikke datoen for sin første vagt

Jan Jensen er deltidsbrandmand hos Falck Klakring, der har prøvet at rekruttere brandmænd til dagtimerne de seneste år. Jan har selv være på stationen i over 10 år. Foto: Mikkel Hamann Jensen
Arbejdet som deltidsbrandmand er ansvarsfuldt og spændende, men fylder faktisk ikke meget i hverdagen. Her får du brandmandslivet fortalt gennem Jan Jensen fra Juelsminde, der har 10 års erfaring hos Falck Klakring.

Juelsminde: Midt mellem serpentiner, alkoholiske dråber og nytårssprudleri begynder en bippen pludselig fra en bukselomme. Ikke en munter telefonringetone, men derimod en alarm.

Ejeren til alarmen rejser sig blandt venneflokken, for nu er der brug for ham andetsteds. En brand er muligvis opstået ikke så langt fra festen.

- Det var min kammerat Henriks pager. Ikke min. Men lige dér besluttede jeg mig for, at jeg også skulle have én. At jeg også skulle være brandmand, fortæller Jan Jensen.

Annonce

Scenen udspillede sig nytårsaften mellem 2010 og 2011. To måneder senere, 15. marts 2011, havde han sin første vagt som deltidsbrandmand.

- Jeg glemmer ikke den dato. Jeg kan godt glemme fødselsdage, men af en eller anden grund glemmer jeg aldrig den dato, siger han.

Livet som deltidsbrandmand

Familielivet har han i Juelsminde med kæresten Camilla og sønnerne William og Felix på fem og tre år. Arbejdslivet som bygningsstruktør sender ham flere steder hen i landet i dagtimerne. Og fritiden bruges bl.a. på lokale Puch Maxi-torsdage i Knallertklub Delfinerne.

Alligevel fortsætter 33-årige Jan Jensen ufortrødent som deltidsbrandmand hos Falck Klakring og Sydøstjyllands Brandvæsen. Nu på 11. år. Og endda som tillidsmand blandt brandfolkene.

Når han klatrer op i brandbilen, er det oftest ved aften- eller nattetid. Eller hver fjerde weekend. Foto: Mikkel Hamann Jensen

- Så meget fylder udrykningerne ikke i hverdagen. Det synes jeg ikke. Men jeg synes, det er vigtigt, siger han.

På grund af sit dagarbejde er han kun til rådighed i aften- og nattetimerne samt i weekenderne. Det er så også her, hvor de fleste udrykninger sker. Hos Falck Klakring har de 60-65 udrykninger om året, og cirka 80 procent af disse sker aften, nat eller weekend.

- Min familie er selvfølgelig lidt låst hver fjerde weekend, når jeg har vagt, hvor vi ikke lige kan køre langt væk. Men er der et arrangement, kan det næsten altid lade sig gøre at bytte en vagt.

Annonce

Tøjet klar og afsted

Til hverdag har han lidt tøj liggende klar, hver gang han lægger sig til at sove. Øverst et par sokker, så T-shirt, så bukser. Ringer pageren, eller personsøgeren, som den også kaldes, clicker han to gange, hiver tøjet på og er ude af døren med en trøje flagrende efter sig.

- Var jeg ikke brandmand, ville tøjet nok bare ligge i skabet og ikke klar ved min side. Men det handler om at kunne reagere hurtigt, fortæller Jan Jensen og tilføjer med et grin:

For Jan Jensen betyder adrenalinen og spændingen meget i hans rolle som deltidsbrandmand. Foto: Mikkel Hamann Jensen

- Heldigvis opdager min familie ofte ikke, at jeg smutter afsted. Det er først, når jeg nogle gange kommer hjem, at min kæreste vågner og spørger, hvorfor jeg er oppe, siger Jan Jensen.

Nogle gange rykker han og deltidsbrandmændene også ud til alarmer, hvor der intet alvorligt er sket. Her kan han være tilbage med brandbilen i Klakring-garagen efter en halv eller hel time - og direkte tilbage i seng med ham.

Annonce

Spænding ved at bidrage

Generelt ved både familien og vennerne godt, hvad klokken er slået, når lommen bipper, og han smutter afsted.

- Jeg møder ikke sure miner eller utilfredshed, hvis jeg er nødt til at gå i tide og utide. Den slags vænner folk sig hurtigt til. De ved godt, at jeg skal afsted til noget vigtigt, siger Jan Jensen.

Apropos vigtigt, hvorfor meldte du dig i sin tid til at være brandmand?

- Jamen, jeg tror faktisk, at det var spændingen og adrenalinen. At du aldrig ved, hvad du skal ud til. Det handlede også om, at jeg ville hjælpe, hvor der var brug for det, lyder Jan Jensens svar.

- Og derfor bliver jeg også ved som brandmand. Fordi det stadig er spændende, fordi det er et hyggeligt kammeratskab, og fordi jeg netop føler, at jeg bidrager til lokalsamfundet. Folk tager os i den grad ikke forgivet, når vi rykker ud til dem.

Jeg har ikke oplevet, at en brandmand er frosset af frygt under en udrykning. Vi kender vores opgaver.

Jan Jensen, deltidsbrandmand hos Falck Klakring
Annonce

Behøver ikke mod eller sixpack

Skulle Jan Jensen give en mindre brandtale til dem, der overvejer at blive deltidsbrandmænd - i dag- såvel som aften- og nattetimer - ville han sige, at stort set alle kan klare det.

- Du behøver ikke at have sixpack eller være helt utroligt modig. Vi frygter alle et eller andet, og så længe du kan gennemføre det arbejde, der kræves, går det nok, slår han fast.

- Når vi rykker ud, kører vi også efter fartgrænserne, så du skal ikke være bange for at ræse afsted. Men det skal siges, at vi arbejder med nultolerance, hvad angår alkohol, når vi har vagt.

Falck Klakring er blot en lille brandstation i Sydøstjyllands Brandvæsen. Men som så mange andre er det en vigtig én. Foto: Mikkel Hamann Jensen

Den vigtigste overvejelse er ifølge den rutinerede deltidsbrandmand, at du får snakket med baglandet, før du kaster dig ud i jobbet.

- Selv om det ikke fylder meget, så fylder det jo alligevel noget. Så at have støtten derhjemmefra betyder rigtig meget, fortæller Jan Jensen, inden han afslutter med:

- Heldigvis støtter min familie mig i mit valg. Mine børn synes faktisk, at det er lidt sejt, at deres far er brandmand.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Hedensted

Patrick kedede sig som ung i Uldum: Nu vil han hjælpe med at skabe et nyt samlingssted i byen

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce