Annonce
Vejle

Demokratiets Dag på Campus Vejle: Vil lokke elever til stemmeurnerne

Sådan så det ud, da Demokratiets Dag sidste år var i Kolding på Hansenberg Tekniske Gymnasium. Arkivfoto: Jacob Schultz

Den demokratiske dannelse og engagement står skidt til blandt elever på erhvervsuddannelserne. Det skal der ændres på, når undervisningstilbuddet Demokratiets Dag kommer til Campus Vejle.

Annonce

Vejle: Der skal diskuteres skolepolitik og udvikles holdninger, når DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd- og Campus Vejle 29. oktober håber at puste til ilden under det politiske engagement hos eleverne på erhvervsuddannelserne.

140 elever forventes at deltage i Demokratiets Dag, der er landsdækkende undervisningstilbud for erhvervs- og produktionsskoler, der skal mindske distancen mellem skolernes elever og politikerne på Christiansborg. Det skal ved debat og demokratisk samtale.

En 2018-undersøgelse foretaget af Københavns Universitet viser, at valgdeltagelsen blandt unge på erhvervsskolerne var 29 procent lavere ved det seneste kommunalvalg end blandt de jævnaldrende på gymnasierne.

- Alle unge har en viden om og holdninger til samfundet, men ikke alle føler, at de har noget at byde på i debatten. Til Demokratiets Dag kan eleverne diskutere med udgangspunkt i deres egne interesser og opleve, at deres holdning betyder noget, udtaler formand i DUF Kasper Sand Kjær i en pressemeddelelse.

Alle unge har en viden om og holdninger til samfundet, men ikke alle føler, at de har noget at byde på i debatten. Til Demokratiets Dag kan eleverne diskutere med udgangspunkt i deres egne interesser og opleve, at deres holdning betyder noget.

Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Undersøgelsen

28 procent af erhvervsskoleeleverne tror, at politikerne ville tage deres problemer alvorligt, selvom de fik lejlighed til at snakke med dem personligt.Blandt erhvervsskoleeleverne vurderer 59 procent, at samfundet bliver mere utrygt.

Kun 37,5 procent af erhvervsskoleeleverne agter at stemme til det kommende folketingsvalg, mens 32 procent siger, de måske vil stemme.

Annonce

Valgdeltagelsen grundlægges i ungdommen

I en undersøgelse foretaget af Dansk Ungdoms Fællesråd svarer kun 37,5 procent af erhvervsskoleleverne, at de vil stemme ved folketingsvalget, mens 32 procent siger, de måske vil stemme.

Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd giver tallene anledning til bekymring. Den demokratiske dannelse halter blandt andet bagefter, fordi der på erhvervsskolerne ikke bliver undervist i samfundsfag som på gymnasierne, mener DUF.

- Tallene viser, at der er brug for en målrettet indsats for at inkludere de unge på erhvervsskolerne i demokratiet. Valgdeltagelse er en vane, der grundlægges i ungdommen. Der er det ekstremt vigtigt, at vi hjælper de unge til at stemme ved deres første valg, siger Kasper Sand Kjær.

I 2017 deltog 6500 elever fra landets erhvervs- og produktionsskoler i Demokratiets Dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give

Gæsterne strømmer ind til halv pris

Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce