Annonce
Vejle

Den gamle pantefoged kunne få folk til at betale: Kommunen vil på jagt efter 100 millioner kroner

Det er snart 15 år, siden Hans Jørgen Tusborg sagde farvel til jobbet som skattechef i Vejle. Men han følger stadig med i sit gamle område og reagerer, når de problemer, han advarede mod i forbindelse statens overtagelse af skat og inddrivelse, dukker op i medierne. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Tidligere topembedsmand opfordrer borgmester til at få Folketinget til at give kommunen de nødvendige magtmidler.
Annonce

Vejle: "Goddag - det er pantefogden. Du skylder kommunen penge."

Sådan lød det i tidligere tider, når en borger ikke kunne finde ud af at betale, hvad vedkommende skyldte fællesskabet. Men siden de statslige skattemyndigheder overtog inddrivelsen af borgernes gæld, har kommunerne kun pænt kunne anmode deres skyldnere om at betale. Selve inddrivelsen af gælden var overladt til Skat.

Den opgave var Skat ikke i stand til at løfte. En gæld på 100 millioner kroner til Vejle Kommune vidner om problemet.

Og tålmodigheden hos landets borgmestre er tyndslidt. Senest har landets nye skatteminister, Morten Bødskov (S), måttet meddele, at det nye statslige inddrivelsessystem, PSRM, formentlig først kommer til at virke næste år eller måske først i 2021.

I dag har kommunerne kun frivillighedens vej. Men hvis du skylder 100.000 i skat og får en venlig anmodning, om du ikke nok vil betale, siger du næppe ja. Kommunen skal kunne true med inkasso eller inddragelse af løn.

Hans Jørgen Tusborg, tidligere skattechef i Vejle Kommune

Annonce

Kræver midlertidig lov

Vejles tidligere skattechef, Hans Jørgen Tusborg var en af de borgere, der hørte skatteministerens besked om yderligere forsinkelser. Samtidig hørte han Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), sige til Danmarks Radio, at tålmodigheden er ved at være opbrugt.

- Men der er en enkel løsning. Staten bør give kommunerne mulighed for at inddrive gælden ved hjælp af inkasso eller løntilbageholdelse - akkurat som vi kunne tidligere, siger Vejle Kommunes skattechef frem til 2005.

Ifølge Hans Jørgen Tusborg kræver det en såkaldt bemyndigelseslov, hvis kommunerne skal have "magtmidlerne" tilbage:

- Men det er ganske enkelt, og bemyndigelsen skal gælde, indtil det statslige system er på plads. Jeg hørte skatteministeren sige næste år eller i 2021. Men jeg hørte også en professor inden for IT vurdere, at det lige så godt kan være 2025, før systemet er på plads, siger den tidligere skattechef.

Annonce

Gnaver i tilliden

Den slags gnaver på danskernes tillid til det offentlige. Og det er faktisk det største problem, mener Vejles borgmester:

- Hvis der ikke er tillid til systemet, smuldrer vores samfundsmodel. Derfor skal der rettes op - og jeg vil da helt sikkert spørge ind til, om det Hans Jørgen Tusborg foreslår, er en mulighed, siger Jens Ejner Christensen.

Som medlem af Vejle Byråds økonomiudvalg har han været med til at ansætte to medarbejdere, der kontakter skyldnere og beder dem om at betale deres gæld:

- Problemet opstår, når folk ikke reagerer på rykkere, eller når de bliver kontaktet direkte. Så må vi overlade det til staten, og dens system fungerer ikke, siger borgmesteren.

Annonce

Må gerne inddrive ejendomsskat

På et punkt har kommunerne dog haft ret til mere end blot at bede pænt. I 2017 fik blandt andet Vejle Kommune ifølge økonomidirektør Peter Karm mulighed for at sende gæld vedrørende ejendomsskat til inkasso.

- Den ret har vi foreløbig indtil 2021, fortæller økonomidirektøren.

Ifølge borgmester Jens Ejner Christensen har kommunen haft succes med inddrivelsen:

- Ejendomsskat udgør cirka 10 millioner ud af den samlede gæld på 100 millioner kroner. Siden vi fik muligheden, har vi indrevet cirka 45 procent - det svarer til 4,5 millioner kroner. Derfor ville det være godt at få muligheden på andre former for offentlig gæld, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce