Annonce
Navne

Den havde han ikke set komme: 40 år som organist samme sted

Kim Skov har været organist ved Bredballe Kirke i 40 år. Han startede på trompet Vejlegarden, som han også blev dirigent for. Han har desuden været omkring posten som rockguitarist a la Deep Purple i 1970'erne. Foto: Ludvig Dittmann
Kim Skov havde sin første plads som organist som 16-årig. Da var 22 år blev han ansat ved Bredballe Kirke. "Her bliver jeg nok ikke", tænkte han. 1. januar er der gået 40 år.
Annonce

Jubilæum: Nytårsdag er det 40 år siden, Kim Skov begyndte som organist ved Bredballe Kirke. Baggrunden for det i vor tid ikke så almindelige jubilæum er jo, at den dengang unge mand blev på sin orgelbænk.

- Jeg tænkte jo nok, at jeg ikke blev her, men at det var et springbræt til et andet sted. Men jeg har været så ufattelig heldig, at det har været et godt sted alle årene. Der har været andre embeder, der lød tillokkende at søge, men så opdager man forskellige ting ved de steder, som gør, at man pludselig føler, at Bredballe er et smørhul, siger han.

Han fremhæver, at udskiftningen blandt præsterne har været meget lille.

- Det siger også, at det har været et godt sted, ellers søger man jo væk.

Annonce

Barndomshjem uden klaver

Kim Skov er født 5. juli 1958 og opvokset på Søndermarken i Vejle i et arbejderhjem uden klaver. Hans vej ind i musikken begyndte som 10-årig trompetist i Vejle Skoleorkester, der senere blev til Vejle Garden. Fra denne tid fremhæver han gardens leder Uffe Riis som væsentlig for hans musikalske færd. Tilsvarende var Axel Vestergaard, som han mødte via Vor Frelser Kirkes ungdomskor.

- Da jeg gik i anden real, troede jeg, at jeg skulle starte på konservatoriet som trompetist, men alle skal også spille klaver, og så blev jeg grebet af orglet, der er et stort instrument, hvor man selv kan spille alle stemmer og klange.


Der har været andre embeder, der lød tillokkende at søge, men så opdager man forskellige ting ved de steder, som gør, at man pludselig føler, at Bredballe er et smørhul.

Kim Skov


Allerede i 1977 blev han som 16-årig ansat som organist ved Søndermarkskirken og fra 1979 ved Tamdrup Kirke. I foråret 1980 tog han præliminær organisteksamen fra Skive Seminarium og begyndte i september samme år på kirkemusikalske studier på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, som blev afsluttet med diplomeksamen i 1987.

Annonce

Sognet er fordoblet

I hans tid som organist i Bredballe er sognets indbyggertal vokset fra omkring 4000 til cirka 8500. Mange bare bakker er dækket af huse i den periode. Sognegården nord for kirken var lige bygget, da han begyndte. Den var stor og flot. Syntes man dengang. Siden er den udvidet med to tilbygninger. Der er fire præster, to kirketjenere, to kordegne. Men der er stadig kun én organist trods flere og flere opgaver.

- Heldigvis er der i menighedsrådet forståelse for, hvad man så ikke skal spille til. Til tider har jeg meget at se til, konstaterer han.

Øvning i kolde kirker har været en del af livet for organister. Men Kim Skov har udviklet et telt, som han sætter op omkring orgelbænken for at få lidt varme fra en elradiator og slippe for at tænde for varmen i hele kirken. Foto: Ludvig Dittmann

Det er han nu også selv skyld i. Han har stiftet Bredballe Kirkes Pigekor, for der var intet kor, da han begyndte.

Nævnes skal også "Sang og Samvær" hver onsdag formiddag, der typisk samler 50-60 deltagere.

Annonce

Brænder stadig

For alvor travlt plejer han at have fra midt i november, men sådan er det ikke i år på grund af coronaen.

- Men jeg brænder stadig for at komme op at spille til gudstjeneste søndag morgen. Måske ligger det i blodet, men det er også, fordi jeg stadig synes, det er spændende. Jeg sidder og former en gudstjeneste ved det, jeg spiller – de ting, jeg har øvet på et par timer om dagen. Det er spændende at høre det, jeg har arrangeret, og det giver intensitet, at det er live. Jeg kan jo ikke lige starte forfra midt i gudstjenesten, siger han.

Receptionen i anledning af jubilæet er udsat indtil videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce