Annonce
Debat

Den store knast i budgettet er skolerne - der er brug for politisk lederskab og ansvarlighed

Birgit Jakobsen KD Hedensted

Læserbrev: I forsommeren modtog byrådet skoleanalysen, der viser, at det samlede elevtal i vores kommune har været jævnt faldende siden 2011 og vil være faldet med 25 pct. i 2025 - altså fra 6000 til 4500 elever.

Analysen afdækker fire store udfordringer:

1. Der er mindst 25-30 børn, som burde have haft et specialklassetilbud. Der kommer færre børn i specialklasse her end på landsplan.

Annonce

2. Mange skoler har ikke råd til undervisningsmidler, inventar og bygningsvedligehold.

3. Kommunes lærere løber meget stærkere end landsgennemsnittet. Flere undervisningstimer betyder færre timer til forberedelse, samarbejde og udvikling.

4. Vi har mange megaklasser helt op til 28 elever og mange mikroklasser uden mulighed for samlæsning. Også en strukturel udfordring.

Disse forhold kan vi ikke være bekendt som kommune. Desværre er det eleverne, forældrene og lærerne, som betaler prisen. Her skulle der være handlet for længst, hvis det stod til KD.

Derfor er der brug for politisk lederskab og ansvarlighed - både i læringsudvalget og i byrådet som helhed.

I KD mener vi, det er rimeligt, at pengene følger borgeren, når vi nu skal prioritere. Hvis vi fremover i budgettet havde fastholdt det nuværende økonomiske niveau på skoleområdet trods færre børn, ville vi i 2024 have skullet finde 24 mio. kr. ekstra. Penge, som vi ikke bare kan trylle frem.

Vi er helt sikre på, at konsekvenserne ville blive et lavere serviceniveau for vore allersvageste borgere, og det vil vi ikke være med til. Samtidig får vi 30 mio. kr. mindre i udligningstilskud, og der kommer flere ældre, som kræver ekstra millioner.

På skoleområdet kan vi ikke bare læne os tilbage. Alle bør tage ansvar - også når det er svært, upopulært og ubehageligt. Den snak er vi nødt til at tage. Vi lader både de små og de store skoler i stikken ved at stikke hovedet i busken og løbe fra vores politiske ansvar.

I KD tør vi godt sige, hvad dette års budget virkelig handler om. Vi har en bunden opgave. Derfor vil vi opfordre samtlige partier til i fællesskab at finde konkrete løsninger.


I KD tror vi på, at når vi har fået omstillet/omorganiseret skoleområdet og får implementeret vores nye skolepolitik, vil vi opnå et endnu bedre undervisningstilbud.

Birgit Jakobsen


I KD tror vi på, at når vi har fået omstillet/omorganiseret skoleområdet og får implementeret vores nye skolepolitik, vil vi opnå et endnu bedre undervisningstilbud.

Vejen til vækst og udvikling i vores kommune kommer via den bedste folkeskole. Virksomhedernes tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft afhænger af gode skole- og fritidstilbud for både børn og familier.

Dette handler ikke om rød eller blå politik, men som byråd har man et særligt ansvar for borgerne og driften af kommunen. Ét er, at mange politikere gerne vil genvælges, noget andet er, at vi også skal turde at handle og ikke bare lade stå til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

DBU: Kampen genoptages efter Eriksens kollaps

Annonce