Annonce
Hedensted

Depressioner og dame-kærester: 19-årige Laura debuterer som digter

Det er en meget personlig digtsamling, 19-årige Laura Gram Thomsen har fået udgivet - men hun er ikke bange for at blotte sit følelsesliv. Foto: Michael Svenningsen

Laura Gram Thomsen har gennem sit 19 år lange liv haft flere kriser end de fleste. Hun er droppet ud af to skoler, har kæmpet med spiseforstyrrelse og depression - og med det at være biseksuel. Det er der kommet en personlig og selvironisk digtsamling ud af.

Hedensted: Der er Edit Piaf på anlægget, og bordet er dækket med friske blomster, stempelkaffe og vegansk pålæg til bollerne. Loftslejligheden på Bytorvet kunne lige så godt ligge i et kunstnerkvarter i Paris, og måske ville dens beboere, 19-årige Laura Gram Thomsen og hendes jævnaldrende kæreste Camilla, også føle sig mere hjemme der. Men nu er det altså her, i Hedensted, de bor, for det har de råd til, mens de studerer hhv. scenekunst og billedkunst i Aarhus.

Det er nu ikke billedkunsten, der er anledning til mødet med avisen i dag, men det, at Laura Gram Thomsen netop har fået udgivet sin første digtsamling gennem det fynske forlag Mellemgaard. Det er ikke ofte, at forlag udgiver digte, og slet ikke fra 19-årige debutanter. Men her har de altså gjort en undtagelse.

- Da jeg skrev digtene, var det slet ikke med tanke på udgivelse. De er min måde at udtrykke tanker og følelser på, fra jeg var 15 til 18. Det var nogle svære år, hvor jeg var igennem en depression og en spiseforstyrrelse og samtidig kæmpede med, at jeg er biseksuel. Det er ikke et problem i dag, men det blev ikke modtaget godt derhjemme, da jeg fortalte det første gang, siger Laura Gram Thomsen, der kalder det en blanding af tilfældigheder og held, at hun er endt med at få sine digte udgivet.

Det handler om at udforske sin seksualitet og om at ramle ind i en depression, men også om at blive skidesur på sin mor, fordi hun opdager, at man er begyndt at ryge.

Laura Gram Thomsen

Det skriver forlaget om bogen

Net-Corner er et humoristisk portræt, skrevet i form af digte, der sætter fokus på alt det, der både er storslået og frygteligt ved at være en teenagepige.Digtene bliver fortalt med dyb selvironi og tillader læseren både at grine med og ad jeg'et, som taler i teksterne.

Samlingen fremstår næsten som en dagbog, der slår ned på konkrete situationer eller følelser og giver digtene en umiddelbarhed og kær naivitet, som de fleste unge kan sætte sig ind i.

Digtene kredser især om kærlighed og seksualitet, men som jeg'et bliver ældre, begynder digtene at få en anden tone, og man mærker, at de mere voksne år sniger sig ind på jeg'et.

En fin fortælling om alt det sprudlende ved at vokse op fordelt på fire år og 39 digte.

Laura Gram har været igennem en svær periode, men befinder sig et godt sted i dag. Foto: Michael Svenningsen

Konflikter med mor

Laura Gram Thomsen er født og opvokset i Randbøldal, men er gennem hele sit liv kommet meget i Hedensted, hvor hendes mor alle årene har haft tøjbutik. Det er også gennem morens kontakter, hun bor til leje på Bytorvet, lige over hjørnet med den store trædør, hvor der står Net-Corner.

Net-Corner er også titlen på digtsamlingen, som ingen - bortset fra forlaget - har fået lov at læse, inden den blev trykt.

- Min mor ringede forleden for at spørge, hvor hun kunne købe den. Jeg har med vilje ikke ladet hende eller andre læse digtene, for jeg vil ikke have dem til at ændre noget. Heller ikke selvom der står nogle ting, de kan blive kede af, siger Laura Gram Thomsen, der ikke har det dårligt med at blotte og udstille sig selv - men godt kan have det i forhold til de andre mennesker, der også indirekte medvirker i hendes bog.

- Det går især ud over min mor, for vi havde mange konflikter i de år, og man kan godt mærke i digtene, at jeg har været vred på hende. Men jeg håber, hun forstår, at digtene er et udtryk for mine følelser i en periode af mit liv, og at jeg også er blevet ældre og mere moden, siger hun.

Digte - og kunst i det hele taget - kan gøre, at mennesker føler sig forstået, mener Laura Gram Thomsen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Havde svært ved at læse

Laura Gram Thomsen mener selv, at målgruppen for digtene er 13-17-årige, og hun håber, den kan give de unge det, hun selv oplevede, da hun i 7. klasse fik øjnene op for Tove Ditlevsen.

- Hun skrev blandt andet om det at elske nogen, uden at det blev gengældt, og jeg følte mig forstået. Det er det, digte - og kunst i det hele taget - kan. Det kan give en stemme til nogen, og det kan vise dig, du ikke er alene med dine følelser og tanker, siger den 19-årige forfatter.

At hun skulle udgive en bog i så ung en alder lå på ingen måde i kortene, da hun begyndte i skole. Hun er talblind og langsom læser, og hun gik til talepædagog i de små klasser. På trods af det fattede hun forholdsvist hurtigt interesse for at skrive, og hun fik ofte at vide af læreren, at hendes stile var for lange.

Siden hun var 14, har Laura Gram Thomsen hver sommer været på forfatterskole - sådan en, der krævede optagelse - og det har givet hende blod på tanden.

- Jeg har lært vildt meget af det, men også fundet ud af, at jeg faktisk godt kan skrive, siger den unge kvinde, der et par gange har droppet ud af skoler i utide af forskellige årsager.

I dag er det ingen hemmelighed, at Laura Gram Thomsen ryger, men i begyndelsen var det noget, hun skjulte for sin mor. Det er der kommet et digt ud af. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Passer ikke i en kasse

I dag har hun det godt, selvom hun stadig kæmper med mange ting og fast snakker med en psykolog.

- Men jeg er i et forhold, hvor jeg trives, og jeg er ret sikker på min identitet. Jeg er ved at uddanne mig til billedkunstner, og jeg håber på at komme ind og læse litteraturvidenskab på universitetet bagefter, siger Laura Gram Thomsen.

Hun skriver stadig digte og har allerede samlet så mange, at endnu en bog kan være på vej. Denne gang er fokus flyttet lidt fra hendes personlige liv, og digtene handler blandt andet om religion og samfund.

Fremtidsdrømmene går dog ikke udelukkende på at være forfatter, hun vil også gerne være billedkunstner, rejse verden rundt, være mor og eje en café.

- Jeg vil alle mulige ting. Bare ikke puttes i en kasse, siger hun.

Digtsamlingen Net-Corner kan blandt andet købes i Bog og Idé og på bestilling. Den er udgivet under Laura Gram Thomsens kunstnernavn Laura Laura.

Laura Gram Thomsen bor i en taglejlighed i Hedensted sammen med sin kæreste. Foto: Michael Svenningsen
Digtsamlingen er opkaldt efter huset i baggrunden, hvor Laura Gram Thomsen bor. Ovenover den store trædør står der "Net-Corner" - og det er blevet til bogens navn. Foto: Michael Svenningsen
I dag er det ingen hemmelighed, at Laura Gram Thomsen ryger, men i begyndelsen var det noget, hun skjulte for sin mor. Det er der kommet et digt ud af. Foto: Michael Svenningsen
Det er en meget personlig digtsamling, 19-årige Laura Gram Thomsen har fået udgivet - men hun er ikke bange for at blotte sit følelsesliv. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fjerde formodede gerningsmand i Nørretorv-sagen fortsat på fri fod - intet nyt om offers tilstand

Give

Sundhedschef er tryg ved smitteudvikling i coronaramt område: - Indbyggerne har taget det alvorligt

Annonce