Annonce
Erhverv

Der er tændt for lynhurtigt 5G - men ikke alle i Vejle har adgang endnu

Der skal opsættes mange nye antenner i forbindelse med udrulningen af 5G-netværket. Alene teleselskabet 3 forventer at skulle sætte omkring 900 nye antenner op i år. Arkivfoto: Colourbox
Indtil videre er det kun et enkelt teleselskabs kunder, der kan hoppe på det lynhurtige netværk i Vejle - hvis man har den rette telefon

Vejle: Den 31. august sidste år blev der tændt for 5G-netværket i det meste af Danmark - herunder Vejle - men indtil videre er det i Vejle kun TDC-kunder, der kan hoppe på det hurtige netværk.

Ifølge Energistyrelsens oversigt www.mastedatabasen.dk er der omkring 60 mastepositioner i Vejle Kommune, som er opgraderet til 5G-netværket og de er alle ejet af TDC Mobil A/S.

Senest ved udgangen af 2021 vil 5G dog være tilgængelig for alle i Vejle - det er resultatet af den såkaldte 5G-frekvensauktion, hvor de fire store teleselskaber - Telia, Telenor, 3 og TDC - alle fik del i de udbudte 5G-frekvenser, som giver adgang til trådløs lynhurtig internet.

Annonce

Selskaberne skal derfor i de kommende måneder ud og opsætte en række antenner i blandt andet Vejle.

- Vi vil i løbet af de næste år opsætte omkring 900 mastepositioner - heraf hovedparten i Jylland. Derfor forventer vi, at alle vores kunder i Vejle vil have adgang til 5G ved årets slutning, siger Sigurd Leth, erhvervsdirektør hos teleselskabet 3, der netop har åbnet et salgskontor i Vejle.

Han peger på, at det først er, når frekvenserne fra den nyligt afholdte frekvensauktion frigives til juni, at det rigtig giver mening at tale om 5G.

Hvad er 5G

5G er lidt firkantet forklaret som en fiberforbindelse- bare trådløst.

5G er den femte generation af mobilteknologi og bygger videre på allerede kendte mobilteknologier såsom 2G, 3G og 4G.

Set fra et radioteknisk synspunkt så er 5G ikke anderledes end andre radioteknologier, og der er ingen fundamental forandring, da kommunikationen fortsat bæres af radiobølger på samme måde som tidligere teknologier og frekvenser.

5G er en forbedring af tidligere mobilteknologier, som samtidig sikrer, at vi fremadrettet fx kan hente en større mængde af data hurtigere samt ved højere hastigheder og kortere svartid.

For at kunne benytte 5G-netværket kræves en telefon som er 5G-kompatibel.

- Det bliver en omvæltning i stil med, da vi gik fra ISDN til bredbånd. For forbrugerne vil det betyde en mange gange hurtigere download-hastighed og opløsning, når man for eksempel bruger sin chromecast og at alle i husstanden vil opleve en mærkbar forbedring, når mange er online samtidigt, siger Sigurd Leth.

Fart på tingenes internet

For virksomhederne åbner 5G-netværket for blandt andet en mere fleksibel arbejdsdag.

- I corona-tiden har mange arbejdet hjemmefra og det er kommet for at blive i en eller anden udstrækning. Med en mobil bredbåndsforbindelse på 5G kan medarbejderne logge sig på hvor som helst og ikke være afhængig af, om der for eksempel er gravet fiberkabler ned i deres hjem eller sommerhus. Det vil gøre en kæmpe forskel for både virksomheder og medarbejdere, siger Sigurd Leth.

Han peger desuden på IOT - Internet of Things eller "tingenes internet" - vil tage endnu mere fart, når 5G-netværket er rullet ud.

Tingenes internet

Tingenes internet er betegnelse for, at helt almindelige ting, som vi bruger i vores hverdag, kan bruge internettet til at kommunikere med hinanden - og med os mennesker.

For eksempel kan låsen i huset registrere, når den sidste beboer forlader huset og give besked til termostaterne om at skrue ned for varmen og samtidig slukke alt lys i huset.

Et andet eksempel er, at du får besked om at din bus er forsinket i fem minutter via dit smart-ur, så du ikke behøver haste ud for at nå bussen.

Formålet er at gøre en række af vores almindelige gøremål nemmere og mere effektive.

Det hele foregår via sensorer, der kan registrere, hvor vi er (eksempelvis via en smartphone eller et smart-ur), og at vores ting og vores infrastruktur er bundet sammen i et netværk og 'taler et fælles sprog'.

Det vurderes at 26 milliarder 'ting' vil være på nettet i 2020. I det tal er pc'er, telefoner og tablets ikke talt med.

Kortet her viser, hvor der i dag er antenner med 5G i Vejle Kommune. De blå markeringer er alle eksisterende antenner ejet af TDC Mobil. De to orange er planlagte antenner ejet af TT Netværket (Telia og Telenor). Oplysningerne er hentet i mastedatabasen.dk. TDC oplyser, at selskabet har 84 mastepositioner i Vejle Kommune og har ansøgt om at kunne opsætte yderligere fem.

- Internet of Things er afgørende for digitalisering i erhvervslivet og det kommer til at tage eksplosiv fart, når først 5G er udrullet. Det vil gøre virksomhederne i stand til at trække data ud af alle mulige maskiner fra elmålere til kaffemaskiner. Et eksempel er sensorer i skraldespande, der fortæller, hvornår skraldespanden er ved at være fuld, så man kun bruger ressourcer på at tømme de spanden, der skal tømmes, fortæller Sigurd Leth.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Vejle

Smittetallene er styrtdykket: 'Hyg jer - især nu, hvor smitten er under kontrol!'

Børkop

Protesterne hjalp: DSB dropper at skære i antallet af tog til Børkop og Brejning

Annonce