Annonce
GAMLE DAGE

Der gik et sus gennem den fyldte kirke, da altertavlen blev åbnet, ja, et lille barn udstødte et spontant 'juhu'

Sct. Nicolai Kirkes nye altertavle åbnes i al sin pragt under festgudstjenesten. Foto: Michael Bergsøe Ecke

Den 1. oktober 1965 lukkedes Sct. Nicolai Kirke for, at håndværkerne kunne tage fat på en større renovering, og skærtorsdag den 7. april 1966 kunne kirken så tages i brug igen.

Redaktionssekretær ved Vejle Amts Folkeblad og næstformand i menighedsrådet Axel Rude skrev i den anledning, at det nye lyse kirkerum utvivlsomt vil blive værdsat, og det gjorde også, at Jens Hiernøes alter fra 1791 kom mere til sin ret.

Kirken var dog først helt færdig i 1967, og så gik der over 50 år inden kirken igen kom gennem en omfattende restaurering. Og den proces omfattede også et nyt alterbillede, som skulle erstatte Hjernøes værk, der pænt blev placeret i et af sideskibene, mens Anders Kirkegaards store pragtværk indtog pladsen ved altret.

Annonce

Ibrugtagningen af den nye altertavle blev markeret med en festgudstjeneste søndag 14. november klokken 12. Og det var virkelig en stor dag i Vejles historie, thi det er ikke hver dag, at byens ældste og største kirke får en ny altertavle, og så tilmed et værk skabt af en af Danmarks største kunstnere, Anders Kirkegaard som tillige har sin rod i Vejle.

VAF’s Leif Baun har så glimrende beskrevet hele forhistorien i artikler i avisen, så her vil vi koncentrere os om selve festen 14. november.

En fyldt kirke kunne begynde højtideligheden med at betragte den lukkede udgave af altertavlen. Klokken 12 præcis lød tonerne til præludiet over salmen ”Opstanden er den Herre Krist” ud i det store lyse kirkerum, alt mens kirkens kor og de deltagende præster kom ind i kirken i en smuk procession.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Efter indgangsbønnen sang menigheden salmen ”Op al den ting”, der er Anders Kirkegaards yndlingssalme. Den sidste salme inden biskop Marianne Christiansens prædiken var ”Krist stod op af døde”, og herunder blev fløjene på altertavlen lukket op, så det trefløjede værk nu kunne ses i al sin pragt.

Anders Kirkegaard skriver selv om værket:

”Min Altertavle handler, håber jeg da, om netop liv og død, om opstandelse og nedtagelse, om hjælp fra Jesus til en død/døende mand, om pragtfulde himmelsyn udover og indover Vejle fjord, hvor den opstandne Jesus-brystkasse løfter os til Himmels; medens det altseende øje vogter over os.”

I sin prædiken kom biskoppen naturligvis ind på den nye altertavle, hvor hun blandt andet sagde:

Krist stod op af døde sang vi og åbnede Sct. Nicolai kirkes nye altertavle. Åbningen går fra døden i skyld og afmagt - fra det menneske, der lå udstrakt på jorden som offer for andres had og overgreb og selv skyldig i had og overgreb overfor andre, alene i døden - hvis ikke det var for det menneske, der ligner ham selv, og som står ved hans fødder og breder armene ud. Med dødens sårmærker mellem sine ribben og i hænder og fødder. Som for at sige: Du er ikke alene i fornedrelsen. Dér hvor alle har forkastet dig og forladt dig står Menneskesønnen, Kristus. Dér begynder opstandelsen. I korsets tegn på, at Gud er hos det udstødte menneske. Det kors folder sig ud fra død til liv, når tavlen åbnes, og vi ser et billede af den jubel, det øjeblik, hvor vingerne løfter sig. Den genopstandne Kristus breder sine gyldne arme ude over Vejle Fjord.”

Der gik et sus gennem den fyldte kirke, da altertavlen blev åbnet, ja, et lille barn udstødte et spontant ”juhu”, og resten af menigheden havde givetvis den største lyst til at klappe, men det gør man jo ikke under en gudstjeneste.

Den genopstandne Kristus breder sine gyldne arme ude over Vejle Fjord.

Hele festgudstjenesten forløb, som den skulle, og med organist Erik Kure ved orglet var den del også i de bedste hænder. Ud over kirkens kor medvirkede trompetist Anders Krintel også i løbet af gudstjenesten.

Efter gudstjenesten var der reception for alle, hvor man i lokalet bag alteret kunne få lidt mad og drikke, og derefter var ordet frit.

Først takkede menighedsrådsformand Christian Møller alle de folk, der havde muliggjort, at kirken kunne få den nye altertavle. Rækken var lang, for der var mange gode kræfter, som havde arbejdet med sagen lige fra den første ide til det færdige værk.

Så tog Anders Kirkegaard over og gennemgik hele skabelsesprocessen på sin egen, helt personlige måde, og han gav udtryk for, at han var virkelig glad for, at det var blevet ham til del at skabe en altertavle, og så tilmed i hans barndoms by. Han mente, at værket vil komme til at stå som et hovedværk i hans kunstneriske liv, og det har han i den grad ret i.

Talerrækken sluttede med stærke ord fra provst Dorthe Volck Paulsen og sognepræst Maibritt Pedersen.

Så sivede den store forsamling stille ud af kirken, men mange vil nok vende tilbage for at gense den nye altertavle i det store, smukke og lyse kirkerum.


Kilder: Alterpartiet i Sct. Nicolai Kirke. 2021. - Sct. Nicolai Kirkes hjemmeside. - Hæfte fra festgudstjenesten 14. nov. 2021. - VAF 17.12.2019.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce