Annonce
Kultur

Der kom en lastvogn med 14 tunge pakker til Stadsarkivet

En tonstung gave rullede ind i kælderen hos Vejle Stadsarkiv fredag. 14 paller med eksemplarer af næsten samtlige udgaver af Vejle Amts Folkeblad siden 1866. Godt, der er en elevator i huset, så de mange avisbøger ikke skal slæbes hele vejen til deres fremtidige hylder. Foto: Mette Mørk
Det må være en af de største leveringer nogensinde til Vejle Stadsarkiv: 14 paller med gamle aviser.

Vejle: - Det er en stor dag for os.

Det siger leder af Vejle Stadsarkiv, Uffe Thyssen. Det er også en stor gave, han på arkivets vegne modtager: 14 paller med gamle aviser. Til med ganske særlige aviser nemlig Vejles eget Vejle Amts Folkeblad. Næsten hele striben. Avisens første udgave er fra 20. oktober 1865. Samlingen begynder i 1866. Og aviserne er i forholdsvis flot stand, så vidt det kan ses gennem indpakningsplasten.

På ryggen af nogle af de ældste indbundne årgange er der det fineste kronede kongemonogram fra Christian den Niende. Avisbjerget kommer nemlig fra Det kongelige Bibliotek. Alt, der udgives i Danmark, skal afleveres i to eksemplarer til bibliotekets samlinger. Nu er de mange sider digitaliseret - cirka 667.000 - og dermed er det i overkanten at have to papirsæt liggende. De fylder jo lidt - for nu at bruge nordjysk tonefald.

Sådan en avisserie er en gave og et perfekt redskab til datering af begivenheder. Vi har i forvejen mange pressefotos fra Vejle Amts Folkeblad, som nu kan spille sammen med de gamle aviser.

Uffe Thyssen

Ja, tak til dubletterne

- I en tid med fakenews får vi nu mulighed for at sammenligne, hvad de tre Vejle-dagblade skriver om de samme emner, siger Uffe Thyssen.

Det er en lettelse for både arkivets medarbejdere og brugere, at der er "en VAF" i huset. Derfor var Stadsarkivet også hurtig ved havelågen, da der begyndte at komme meldinger om, at Det kongelige Bibliotek ville af med dubletterne, ikke blot fra Vejle men fra hele landet. Heldigvis har de fleste lokalhistoriske samlinger fået, hvad de ønskede, nemlig udgivelser fra eget lokalområde.

- Sådan en avisserie er en gave og et perfekt redskab til datering af begivenheder. Vi har i forvejen mange pressefotos fra Vejle Amts Folkeblad, som nu kan spille sammen med de gamle aviser, forklarer Uffe Thyssen.

Gulvet er testet

Men man tager jo ikke bare 60 til 70 hyldemeter store bøger ind i et gammelt fint hus. Først får man besøg af en rådgivende ingeniør.

- Jeg ville nødig møde en morgen og se, at avissamlingen pludselig stod nede i kælderen, når vi lige har båret den op, siger Uffe Thyssen. Men gulvet kan tåle de tonstunge "gammelheder"

Han glæder sig til, at avisserien bliver tilgængelig for publikum. Nu skal de lige stilles op, og det går der i hvert fald et par uger med, vurderer han.

Fire dagblade i Vejle

Ud over Vejle Amts Folkeblad har der været to andre aviser i længere perioder i Vejle. Den konservative Vejle Amts Avis, der begyndte i 1828 og stoppede 1960. Dertil kommer den socialdemokratiske avis, der med start i 1898 blev udgivet under flere navne, blandt andet Vejle Socialdemokrat og Frit Folk i tiden 1948-1963 samt Jysk Aktuelt frem til 1971. Disse udgivelser har Stadsarkivet i forvejen et sæt af. 1898-1902 udkom det radikale venstres talerør Vejle Amts Dagblad.

Der findes to andre sæt af Vejle Amts Folkeblad i Vejle. Dét i avisens bladhus er dog ikke komplet. På Vejle Bibliotek er der et næsten komplet sæt. Desværre er der ingen steder VAF-udgaver fra avisens første kvartal i 1865.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce