Annonce
Kultur

Der skal brød på bordet: Britta vil lære andre kunstnere kunsten at sælge sig selv

Britta Egebjerg har erfaring fra begge sider af skrivebordet, både som den, der skal se på kunstnernes ansøgninger og de senere år som den, der vil leve af sine kreative evner. Nu deler hun erfaringer ud via sit firma "Kunstpenge". Foto: Leif Baun
En ting er at være kunstner. Noget andet at kunne sælge sig selv. Britta Egebjerg bygger bro mellem de to modsætninger

Vejle: "Mikrovirksomhed".

Det er det ord, Britta Egebjerg sætter på et af sine nyeste tiltag. Den lokale kunstentreprenør har stiftet en virksomhed, der hedder "Kunstpenge".

Dét ord rummer en indbygget konflikt eller dilemma. At være kunstner kan være en ensom og indadvendt proces. Men hvis man skal kunne leve af det, skal man ud og sælge sig selv. En hel del kunstnere har svært ved at levere på begge egenskaber.

Britta Egebjergs firma holder kurser, der kan inspirere deltagerne til at skabe deres egne job.

- Det udspringer af, hvor jeg selv er, og hvilke valg jeg har taget. Samtidig har jeg erfaringer fra begge sider af bordet. Jeg har hele min karriere beskæftiget mig med ansøgninger, siger hun om sine 10 år som kulturkonsulent og 15 år som chefkoordinator for et dansestudio i Aarhus.

Kunstpenge handler om at komme til at stå ved siden af sig selv, så man kommer ud over sårbarheden, som bremser mange kunstneres forsøg på at råbe verden op med deres værker. Man skal se på sig selv udefra.

Britta Egebjerg

Kunsten kan ikke stå alene

Hun mener, at det der med at skabe synlighed om sig selv burde være en del af kunsten, ja, en del af akademiets uddannelse af nye kunstnere.

- Kunstpenge handler om at komme til at stå ved siden af sig selv, så man kommer ud over sårbarheden, som bremser mange kunstneres forsøg på at råbe verden op med deres værker. Man skal se på sig selv udefra. Jeg har skabt helt personlige redskaber, som jeg deler i tre timers kurser for højest fem personer pr. gang. Når man går hjem, bliver man ikke efterladt. Der kommer feedback, så man faktisk får skrevet en ansøgning, som man vel at mærke selv formulerer. Ingen skal kunne se på ansøgningen, at man har været kursist hos mig, siger Britta Egebjerg.

Hun erkender, at kunstnerne selv har et ansvar for at få deres kunst ud, som de er nødt til at tage på sig. Britta Egebjerg kan mærke, at det er et stort behov for at få den kode knækket.

Annonce

Sådan gør de i Kolding

Men hun ønsker sig også, at Vejle Kommune tager fat på sagen.

- Det er faktisk et kommunalt ansvar og i dens interesse, for det skaber noget andet til gavn for alle. I Kolding har man direkte ansat fundraisere. Det er en prioritering, siger Britta Egebjerg.

Mange har svært ved at hitte ud af, hvad de kan tillade sig at tage for deres kunst eller projekter. Og der er også forskellige signaler fra aftagerne.

I nogle projekter kan kunstneren sidde med en fornemmelse af, at alle andre får deres løn, mens kunstneren ikke får andet end opmærksomhed. Hvis kunstneren insisterer på sine krav, går opgaven bare til en anden, der er klar til at gå på kompromis.

Kunstnerne skal lære, hvordan de gør sig synlige over for for eksempel fonde eller projektudbydere - så de sikrer sig, at alle omkostninger inklusive egen løn dækkes.

- Vi skal have et sprog for at lave en fortælling, for det er vore fortællinger, der gør, at vi findes, mener Britta Egebjerg.

Annonce
Kultur For abonnenter

'Slik mig op fra slap': Pinlige porno'poeter' skæmmer musikfestival og hvordan kan de blive ved at slippe afsted med den slags klamheder?

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Jelling Musikfestival For abonnenter

Se alle billederne af Andreas Odbjerg og Tobias Rahim: To store mænd spillede på to alt for små scener

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Erhverv For abonnenter

Medarbejderstaben er fordoblet: Nu udvider Grindsted-virksomhed med 2200 kvadratmeter

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Alarm 112

Højgravid kvinde og mindre barn i alvorligt færdselsuheld: Tre personer sendt på skadestuen

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Erhverv For abonnenter

Her render de ansatte ikke af pladsen: Martin og Frank fejrer jubilæum som mekanikere

Debat For abonnenter

Hvad så, din lille gris af en festivalgæst? Avisens selvudråbte 'gammelsmølf' opfordrer dig til at gøre som tyskerne

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Annonce