Annonce
Læserbrev

Der skal testes for alle de midler, der anvendes - også i økologien

Konklusionen må være: Der er ingen fare ved at spise europæiske fødevarer - og risikoen for overhovedet at få rester er mindst i danske fødevarer.

Læserbrev: Spis økologisk og undgå sprøjterester, lyder et ofte gentaget råd.

Så simpelt er det desværre ikke.

I dansk økologisk produktion er omkring 40 sprøjtemidler godkendt, herunder det naturlige og meget giftige pyrethrin udvundet af chrysanthemum-planten. Men Spinosad er eneste middel tilladt til økologi, som kontrolmyndighederne her i landet analyserer for i økologiske varer.

En nylig udkommet rapport fra EU kunne tyde på, at man burde analysere for flere midler også i Danmark - om ikke andet så af forsigtighedshensyn.

I EU-rapporten om fund af pesticider i fødevarer i 2017 fandt man 134 forskellige pesticider i økologiske fødevarer fra EU, Norge og Island mod 151 forskellige pesticider året før.

Der blev fundet kobber i 252 prøver, heraf fire over grænseværdien.

Fosetyl blev fundet i 58 prøver, og Spinosad i 51 prøver. Alt i alt blev der fundet rester af pesticider i 12,2 pct. af de 5806 økologiske fødevarer, der indgik i kontrollen i EU i 2017.

Dansk konventionelt dyrkede afgrøder ligger på samme lave niveau.

Over 88.000 prøver af fødevarer blev i 2017 analyseret for indhold af 800 forskellige pesticider og deres nedbrydningsprodukter. Der var nul fund i 54,1 pct. af prøverne. Der var fund under grænseværdien i 41,8 pct. af prøverne. I godt fire pct. af prøverne var der fund over gældende grænseværdi.

Konklusionen må være: Der er ingen fare ved at spise europæiske fødevarer - og risikoen for overhovedet at få rester er mindst i danske fødevarer. Det er en meget glædelig konklusion.

Et ønske for fremtiden, hvor vi skal blive endnu bedre, er, at der bliver testet for alle de midler, der anvendes - også i økologien. Og at alle midler - også selvom det er grundstoffer og naturlige midler, som anvendes i økologisk produktion - undergår samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler.

Annonce
Peter Bohsen Jensen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Annonce