Annonce
Vejle

Derfor er fjernvarmepriser forskellige: Over 6000 kroner i forskel for standardhus

Når man skruer på fjernvarmetermostaten, så koster det forskelligt, afhængigt af, hvor man bor. Det er billigst for fjernvarmebrugere i Give. Arkivfoto: Morten Pape
Det gør en forskel, om man bruger fjernvarme i Give eller Bredsten. Det er over 6000 kroner billigere i Give end i Bredsten for et hus på 130 kvadratmeter.

Vejle: Din adresse er vigtig, når prisen på fjernvarme fastsættes. På landsplan kan der være over 20.000 kroner i forskel på udgiften for samme størrelse bolig, afhængig af hvor man bor.

Også i Vejle Kommune ser man prisforskelle, dog "kun" op til omkring 6000 kroner årligt. Billigst er fjernvarmen fra Give, hvor et standardhus på 130 kvadratmeter koster 10.858 kroner at opvarme. Give, Vejle og Jellings prisniveau er næsten ens, for der er mindre end 300 kroner i forskel om året mellem de tre værkers opkrævninger.

Cirka 20 kilometer syd for Give - i Bredsten - er fjernvarmen derimod betydeligt dyrere. Her vil det koste 17.135 kroner at opvarme et hus på 130 kvadratmeter. I Bredsten-Balle skal man altså betale 6.277 kroner mere om året end i Give for samme vare.

Annonce

Her er forklaringen

Det er der en forklaring på, som formanden for Bredsten-Balle Fjernvarme amba, Tage Majgaard, giver her:

- Når man ser sammenligningen med de øvrige værker i Vejle Kommune er forklaringen umiddelbart, at Give og Jelling fyrer med flis, som er afgiftsfrit, mens de øvrige værker er tilsluttet TVIS, som er delvis afgiftsfri. Bredsten og Egtved er gasområder, og da gas er pålagt afgift, vil det automatisk give en højere forbrugerpris.

Lige nu er fjernvarme i Vejle Kommune dyrest for forbrugerne under Bredsten-Balle fjernvarme. Men der er håb for dem, for fra 1. oktober ventes deres pris at falde, når de bliver tilsluttet Tvis, som lægger varmeledninger ud til Bredsten og Jelling, som kortet viser. Kort: Tvis
Annonce

Færre til at dele - håb forude

- Bredsten er desuden et lille værk, hvorfor den faste afgift slår mere igennem hos den enkelte forbruger, end det er tilfældet hos de større værker, tilføjer han.


Give og Jelling fyrer med flis, som er afgiftsfrit, mens de øvrige værker er tilsluttet TVIS, som er delvis afgiftsfri. Bredsten og Egtved er gasområder, og da gas er pålagt afgift, vil det automatisk give en højere forbrugerpris.

Tage Magaard, formand for Bredsten-Balle Fjernvarmeværk


Fjernvarmepriser i Vejle Kommune

Prisen på fjernvarme varierer i Vejle Kommune, alt efter hvor man bor. Her er prisen for at opvarme et 130 kvadratmeters standardparcelhus for de syv fjernvarmeværker i Vejle Kommune. Prisen er pr. 1. januar 2021.

  • 17.135 kr. Bredsten-Balle
  • 16.128 kr. Egtved
  • 13.180 kr. Mølholm
  • 11.739 kr. Gauerslund
  • 11.255 kr. Jelling
  • 11.144 kr. Vejle
  • 10.858 kr. Give

Der er dog håb forude for fjernvarmebrugere i Bredsten-Balle. Der er omkring 100 nye boliger på vej, så der bliver flere om at dele de faste udgifter. Desuden tilsluttes området sammen med Jelling TVIS fra 1. oktober. Det forventes at medføre et mærkbart fald i prisen pr. fjernvarmeenhed (MWh).

Annonce

Prisfald - ikke så godt

Bolius.dk har samlet alle tallene for hele landet og kan se, at 185 fjernvarmeselskaber har sænket fjernvarmeprisen det seneste år, mens 80 selskaber har hævet priserne. 28 fjernvarmeselskaber har priser under 10.000 kr., mens 17 fjernvarmeselskaber har priser over 20.000 kr. Taget over ét, er fjernvarmeprisen faldet 0,4 procent det seneste år.

Fjernvarmekunderne i Give havde pr. 1. januar i år kommunens billigste fjernvarme, tæt fulgt af Vejle og Jelling. Dyrest er det i Bredsten. Arkivfoto: Jim Hoff

Selvfølgelig skal man glæde sig over en lav fjernvarmepris, men ifølge ejendomsmæglerkæden Home kan en uheldig effekt være, at det fjerner fokus på boligens varmeforbrug og motivationen til at energiforbedre den.

- Der er nok en del boligejere med lave varmeregninger, der ikke kaster sig ud i forbedringer, der kan sænke varmeforbruget, da det ikke kan betale sig økonomisk, eller det tager mange år at tjene investeringen hjem, vurderer boligmarkedsanalytiker i Home, Henrik Hauthorn Jensen.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

KLUMME

Motionscyklister sætter livet på spil, når de fylder hele vejen - jeg oplevede det selv og tænkte: 'Hvordan pokker er det, I cykler?'

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Annonce