x
Annonce
Vejle

Derfor gik det galt: Fredagens regnskylle kom bag på DMI

Keld Andersen og Paul Landsfeldt mødtes lørdag formiddag ved slusen ved Bryggen, hvor der stadig blev pumpet store mængder vand fra Grejs Å til Vejle Å. Foto: Palle Søderberg
Der faldt 49 millimeter regn over Vejle fredag. Ifølge kommunens højvandsvagt meldte DMI om blot 8-10 millimeter fra oven.

Vejle: De voldsomme regnmængder, som faldt over Vejle fredag og som forårsagede oversvømmelser i dele af Vejle midtby, kom tilsyneladende bag på DMI (Danmarks Meteorologiske Institut).

Det fortæller Paul Landsfeldt, ingeniør ved Vejle Kommune og manden der havde højvandsvagten fredag.

- Da jeg mødte ind på vagten torsdag, tjekkede jeg, som jeg altid gør, med DMI og her var meldingen, at der var udsigt til 8-10 millimeter regn og mulighed for kraftig regn. I stedet kom der 49 millimeter, fortæller Paul Landsfeldt.

Han tilføjer, at der efter fredagens regnvejr er målt rekordhøje vandstande flere steder - blandt andet ved målestationen i Vingsted, hvor vandstanden lørdag morgen var den højeste, der er blevet målt siden 2013.

- Vi har i år håndteret store hændelser i februar og marts, men det her var ekstremt. Når der kommer så meget vand, kan det ikke undgåes, at der vil være steder, som bliver oversvømmet, siger Paul Landsfeldt.

Annonce

Lørdag formiddag lagde mange vejlensere vejen forbi sluse-anlægget ved Bryggen for at følge Vejle Spildevands arbejde med at pumpe vand fra Grejs Å over i Vejle Å.

- Der pumpes 10.000 kubikmeter vand i timen og da der blev pumpet mest fredag aften, var det 20.000 kubikmeter, fortæller Keld Andersen, leder af landbrug og vand ved Vejle Kommune.

Han beskriver også fredagens hændelse som "ekstrem".

- Problemet opstår, fordi Grejs Å bliver så hurtigt fyldt op og når der kommer så meget vand så hurtigt, så giver det problemer visse steder i Vejle midtby. Sådan har det altid været, fortæller Keld Andersen, som tilføjer, at endnu flere områder kunne være blevet oversvømmet, hvis ikke man havde lukket slusen ved Bryggen fredag aften.

- Samtidigt med at der faldt så meget vand, var der højvande i fjorden og det ville have flydt op i åen, hvis ikke der var blevet lukket af. Slusen tog toppen af oversvømmelserne, fortæller Keld Andersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce