Annonce
Sydjylland

Desperat mødregruppe mangler pasning til børn: Sygeplejerske vælger at passe barn selv - selvstændig får hjælp af sin 67-årige mor

Rikke Kjær, Jane Junkuhn og Dorte Klausen har alle store problemer med at finde pasning til deres små børn. Og det haster.
En gruppe forældre til små børn i Bramming har ikke nogen pasning til deres børn efter barsel. Kommunens mangel på pasningstilbud i Bramming-området er så slem, at forældrene nu må sno sig for at få en hverdag til at hænge sammen.

Bramming: Det er byen med kommunens største befolkningstilvækst, Bramming.

Alligevel er det som om, at det kommer bag på Esbjerg Kommune, at rigtig mange forældre i Bramming med små børn nu akut står og mangler vuggestuepladser eller en plads i en dagpleje.

Det mener i hvert fald en gruppe mødre, som JV har mødt.

Annonce

- Det kan jo ikke komme bag på nogen, at Bramming har vækst, og at mange dagplejere er på vej på pension. At de nu vil bygge en vuggestue, som står klar i 2025, det kan vi ikke bruge til noget. Det er lige nu, at vi forældre har et stort problem, siger Rikke Kjær, mor til lille Sonja på ni måneder.

Mormor er færdig med bleskift

De tre mødres historie fortæller med al tydelighed, hvor stort et pres de og deres ægtefæller er sat i.

- Jeg har spurgt min mor, om hun vil passe Sonja. Men hun og min far har købt en autocamper, og de har ikke tænkt sig at bruge deres pension på at passe børn for mig. Det er et overstået kapitel for dem, og det kan jeg godt forstå, siger Rikke Kjær, der er sosu-assistent i Esbjerg Kommune.

Annonce

Selvstændig frisør

Jane Junkuhn er selvstændig frisør med ansatte, så hun kan ikke holde mere barsel med Oliver på ni måneder.

Jeg har spurgt min mor, om hun vil passe Sonja. Men hun og min far har købt en autocamper, og de har ikke tænkt sig at bruge deres pension på at passe børn for mig.

Rikke Kjær


- Jeg har fået min mor til at passe Oliver i nogen tid, for jeg kan som ejer af en frisørsalon med ansatte ikke blive væk. Jeg har et ansvar. Men det kan ikke være rigtigt, at min mor på 67 år skal til at passe børn for mig. Hun har jo også selv noget, hun gerne vil, siger Jane Junkuhn.

Hun tilføjer, at pladsanvisningen formentlig har sat hende langt ned på ventelisten, da hun fortalte, at hun fik sin mor til at passe Oliver.

- Jeg har i hvert fald ikke hørt fra dem siden, siger Jane Junkuhn.

Situationen er tæt på at være dråben, der får tingene til at vælte.

- Som selvstændig frisør blev jeg ramt at to lange perioder med corona-nedlukninger, og nu problemer med at få sit barn passet. Det er et voldsomt psykisk pres, forklarer Jan Junkuhn.

Annonce

Eftertragtet sygeplejerske

Dorte Klausen er sygeplejerske og mor til Frederikke på ni måneder. Hendes arbejdskraft som sygeplejerske er meget eftertragtet for tiden, men ikke desto mindre har pasningsproblemer nu tvunget hende til at passe Frederikke hjemme i foreløbig to og en halv måned ud over den barsel, hun havde planlagt.

- Jeg har ringet til pladsanvisningen nærmest konstant siden i sommer for at få svar på, hvornår jeg kan forvente pasning. Da de så endelig ringer tilbage efter 3 uger, når jeg ikke telefonen, og jeg må starte forfra for at få et svar. I efteråret hed det at vi "nok kan få pasning til sommer", men det er jo ikke et svar, jeg kan bruge til noget. De har ikke kunne give mig noget konkret, siger Dorte Klausen.

Derfor har Dorte og hendes familie besluttet at hjemmepasse Frederikke, som Esbjerg Kommune giver 5.842 kroner i tilskud til om måneden. Det rammer privatøkonomien, fordi modtagerne ikke må tjene noget ved siden af.

- Siden vi har besluttet at hjemmepasse familiens yngste, har vi fået tilbudt en vuggestueplads, men det betyder stadig, at jeg skal hjemmepasse i 2,5 måned for at enderne når sammen, siger hun.

Alle tre mødre har dog fået tilbudt pasning, men det har været så langt væk fra Bramming, at det i givet fald havde krævet en ekstra bil i familierne. Derfor har de takket nej.

Annonce

Kom bag på forvaltning

Ifølge den ansvarlige formand for kommunen udvalg for børn og familie, Diana Mose Olsen (SF), så er det kommet bag på forvaltningen, at så mange dagplejere over de seneste år har valgt at sige op før pension.

- Det er rigtigt, at vi længe har vidst, at Bramming har stor befolkningsvækst, men det er kommet meget bag på forvaltningen, at så mange dagplejere over de seneste år har valgt at stoppe. Det var der ingen af os, der havde set komme, siger Diana Mose Olsen.

Det er blandt andet minimumsnormeringerne der har gjort det attraktivt for dagplejerne at søge over i vuggestuer og børnehaver.

Annonce

Skovbørnehaver skal løse problem

Diana Mose Olsen medgiver, at det for kommunen lige nu i høj grad handler om brandslukning, og at leve op til loven om pasningsgaranti, og det er ikke det samme som at hjælpe forældrene dér, hvor de bor nu. Pasningtilbud kan være i den anden ende af kommunen. Der er ingen krav i loven om, hvor tilbuddet skal ligge.

- Jeg er helt med på, at vi ikke hjælper forældrene ved at tilbyde pasning langt væk. Derfor er det et enig udvalg, der har besluttet at få etableret en række skovbørnehaver så hurtigt som muligt, især ved Bramming. For det er især et kæmpe problem i Bramming, siger Diana Mose Olsen.

Endnu ved forvaltningen dog ikke hvor og hvornår, men Diana Mose Olsen lover, at hun som formand hele tiden vil presse på

- Skovbørnehaver er generelt noget, vi gerne vil udbrede i hele kommunen. Det kan også fungere som en slags buffer eller aflastning, når det pludselig er mange børn på en årgang. Og så viser alle undersøgelser, at naturen bare er god for børn, siger udvalgsformanden.

Men lige nu er der ikke meget andet at gøre.

- Vi har lavet nogle ekstra pladser i Hunderup,  men derudover må vi bare sige, at vi ikke kan stille mere op. Det er en desperat situation, men der er ikke nogen hurtigt løsninger, siger Diana Mose Olsen.

Hun peger dog også på hjemmepasning med tilskud fra kommunen som en mulighed, der en overgang kan være en nødbremse.

Der er ikke udsigt til hurtige løsninger på pasningsproblemerne i Bramming. Kommunen arbejder dog på at etablere en skovbørnehave inden for nærmeste fremtid. Foto: lars Fahrendorff

Derfor er det et enig udvalg, der har besluttet at få etableret en række skovbørnehaver så hurtigt som muligt

Diana Mose Olsen (SF), formand for udvalget for børn og familie
Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce