Annonce
Hedensted

Det betyder sogne-nedlukning i Rask Mølle: Hjemmeskole, aflyste arrangementer og forkortede gudstjenester

Corona-smitten i Hvirring Sogn er lige nu blandt landets højeste. Foto: Mads Dalegaard
Rask Mølle har pt. landets højeste smittetryk, og sognet er derfor lukket ned.

Rask Mølle: Fredag 16. april blev Rask Mølle (Hvirring Sogn) som det første lokale sogn lukket automatisk ned.

Sognet har i skrivende stund (mandag formiddag) landets højeste incidenstal (smittede pr. 100.000) på 1313. Antallet af coronasmittede den seneste uge er på 26 og positivprocenten er på 6,9.

Et sogn lukkes automatisk ned, hvis incidenstallet er over 400, antallet af smittede de seneste syv dage er over 20, og positivprocenten er over to. Alle tre kriterier skal være opfyldt, for at sognet lukker ned.

Annonce

Sognet kan genåbne, lige så snart mindst én af de tre faktorer ikke har været opfyldt i syv dage.

I følge Hedensted Kommune er smitten koncentreret omkring tre klasser på Rask Mølle Skole. En 4. klasse, en 6. klasse og en specialklasse, der alle blev hjemsendt i begyndelsen af sidste uge.

I nabosognet Hornborg, hvorfra børnene også går i skole i Rask Mølle, er incidenstallet mandag formiddag 619, fem personer er smittede den seneste uge, og positivprocenten er 3,4.

Nedlukningen gælder skoler og kulturliv. Det vil sige, at Rask Mølle Skole, sportspladsen og Rask Mølle Hallen er lukket ned, ligesom de lokale fritidstilbud.

Børnehaver, vuggestue og dagpleje vil forsat have åbent.

Selvom et sogn er lukket ned, må man gerne krydse sognegrænsen. Der opfordres dog til hjemmearbejde, hvis det er muligt, og at man begrænser hvor mange personer, man ser.

Få overblikket over de lokale konsekvenser her.

1 Skolen

Dorte Fredsted, skoleder på Rask Mølle Skole sendte de første elever hjem i begyndelsen af sidste uge. Arkivfoto Michael Svenningsen

Rask Mølle skole er lukket ned - samtlige årgange fra 0 til 9. er sendt hjem, og der tilbydes fjernundervisning.

Undtaget for nedlukningen er specialklasserne. SFO'en er åben for nødpasning.

Skolen informerede forældrene fredag eftermiddag og havde desuden et online møde søndag, hvor mere end 100 forældre deltog.

- Det blev til en rigtig god snak med afklaring af mange praktiske spørgsmål, men også en god snak forældre til forældre om, hvordan man gør i forhold til, hvor meget børnene er sammen, lyder det fra skoleleder Dorthe Fredsted.

Hun har især haft fokus på at håndtere nedlukningen for de kommende 0. klasses-elever, der er begyndt i brobygning lige efter påske, samt 9. klasserne, der med hastige skridt nærmer sig en eksamen.

Dorthe Fredsted mener ikke, der kunne have været handlet anderledes i forløbet fra skolens side.

- Vi har handlet så hurtigt, vi kunne og har fulgt alle retningslinjer ift. at hjemsende klasser. Forældrene har også været rigtig gode og har nærmest ringet til skolen samtidig med, at de har slået deres testsvar op på sundhed.dk, lyder det fra skolelederen.

2 Fritidslivet

Weekendens avisindsamling i Rask Mølle blev aflyst pga. nedlukningen. Det samme gjorde i øvrigt affaldsindsamlingerne i Rask Mølle og Flemming. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Rask Mølle og Omegns Idrætsforening samt HK73 har lukket ned for idrætslivet. Det samme har RM Fitness.

Nedlukningen kommer, netop som foreningerne var stillet i udsigt, at de kunne tilbyde indendørs træning for børn fra onsdag 21. april.

Også Flemming Spejderne har lukket for spejdermøder. De har desuden måttet aflyse deres uigenkaldeligt sidste avisindsamling, der skulle have fundet sted i den forgangne weekend. Spejderne opfordrer til, at man gemmer sine aviser til den kommunale indsamling af papir og pap går i gang fra 1. maj.

Også Tørring-Uldum Rideklub, der har hjemme i nabosognet Uldum, har valgt at aflyse elevundervisningen i denne uge.

3 Kirken

Konfirmationerne i Hvirring og Hornborg kan godt ske at blive påvirket af forsamlingsforbuddet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann

Som udgangspunkt er kirkerne ikke omfattet af nedlukningen. Sognepræst Vibeke Fosgerau valgte dog at forkorte søndagens gudstjeneste i Hornborg Kirke til en andagt på 15-20 minutter.

Nedlukningen kan også få betydning for de kommende konfirmationer. Langt de fleste konfirmander har valgt at rykke konfirmationen til juni, men enkelte skal konfirmeres i weekenden 30.april-1. maj.

Der er konfirmation i Hornborg Kirke 30. april, hvor to skal konfirmeres og i Hvirring Kirke 1. maj, hvor fire skal konfirmeres.

Hvis nedlukningen forsætter ind i denne weekend, overvejer Vibeke Fosgerau at dele konfimationen i Hvirring op i to, så der kun bliver to konfirmander pr. gudstjenester.

4 Butikker og liberale erhverv

Sognelukningen har umiddelbart ingen betydning for butikker og liberale erhverv i sognet.

Det vil sige, at Dagli'Brugsen Rask Mølle forsat har åbent, og man vil også kunne blive klippet ved en af de lokale frisører ved fremvisning af coronapas.

Skal butikker o.l. lukkes ned, er det en beslutning, der skal tages af ministeren på området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce