Annonce
Fredericia

Det bliver rødt - nej blåt: Kunne folk foran brugsen flyttes?

Kandidat med det hele, tak! Fredericia Dagblads valg-pølsevogn var torsdag nået til Egeskov, hvor interesserede kunne få en snak med en lokal folketingskandidat og stille sulten i en ristet med det hele. Foto: Peter Leth-Larsen
Vidt forskellige emner diskuteret med de tre kandidater til folketingsvalget, Fredericia Dagblad havde inviteret til Egeskov torsdag. Lige fra folkeskolen til jordkloden.
Annonce

Brødtekst

Konsekvens i folkeskolen

Peder Mogensen, Egeskov. Foto: Morten Kiilerich

Egeskov: Peder Mogensen, tidligere rektor på HTX og nuværende far til fire og bedstefar til elleve, diskuterede grundskole med Marianne Karlsmose (KD):

- Otte af vores børnebørn bor her. Fire går i privatskole i Fredericia og fire i folkeskolen, og min kone og jeg har talt om, at der mangler lidt konsekvens i folkeskolen. For eksempel i forhold til fremmøde. Men det handler også om ressourcer, fortalte Peder Mogensen bagefter:

- Marianne Karlsmose sagde, at Kristendemokraterne har meget med børn og unge og skole på deres politiske program, men at det kirkelige ofte fylder billedet, og det er jo også rigtigt. Men jeg kan godt se, det ikke er hele billedet. Jeg har egentlig stemt Venstre de sidste 30-40 år, og det gør jeg nok også til EU-valget, men jeg er kommet mere i tvivl til folketingsvalget. Måske blive det radikale eller Kristendemokraterne denne gang.

Klima og børn

Sara Andersen og Christoffer Mortensen, Egeskov. Foto: Morten Kiilerich

21-årige Sara Andersen var mødt frem med sin mand, Christoffer Mortensen, og parrets to små børn Melody og Luca. De bor i Egeskov:

- Jeg snakkede med Marianne Karlsmose og Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) om hjemmepasning. Jeg går selv hjemme. Jeg blev mor som 19-årig og skulle have studeret. Det har jeg så ikke nået indtil videre. Så talte vi om jordkloden. Om klima. Det gjorde jeg med begge kandidater, og de har nogle gode holdninger. Jeg har nu altid været SF'er, så det stemmer jeg også denne gang.

Indvandrere og sprog

Kaya Dyrbye, Egeskov (th), i samtale med Karina Lorentzen Dehnhardt. Foto: Morten Kiilerich

Kaya Dyrbye, Egeskov, social- og sundhedsassistentvikar i Fredericia Kommune, diskuterede udlændinge med Karina Lorentzen Dehnhardt:

- Særligt deres sprog. Jeg har set så mange gange, at udlændinge, der er sosuhjælpere, siger ja, ja, når man spørger, om de har forstået noget? Men det har de så ikke alligevel, viser det sig, når de er ude ved borgerne. Det kan være spørgsmål om medicin eller en million andre sager i hjemmet hos den ældre.

- Det skal der fokuseres på, mente Kaya Dyrbye:

- For udlændinge som tyrkere, arabere og somalier har også et kæmpe omsorgsgen. De passer på de ældre og vil gerne, men det bliver jo svært, hvis de kun taler dansk på arbejde og slår over i deres eget sprog, når de kommer hjem.

Hun stemmer før som nu rødt:

- Jeg er jo gammel tillidsmand.

Ud i landbruget

Jens Jensen, Vejlby. Foto: Morten Kiilerich

Jens Jensen, årgang 1948, er derimod bonde. Fjerde generation på Fredenslund i Vejlby, som datteren nu har overtaget som femte slægtsled.

Jens Jensen drøftede landbrug med David Gulløv (K):

Før i tiden kunne drenge komme ud på landet og hjælpe til og arbejde. Jeg kørte selv traktor i 5. klasse, og det, tror jeg, er godt. Det kan de ikke rigtigt i dag, hvor der er mange regler, og hvor alt også er mekaniseret. Men det ville jo give mening, og de ville få brugt noget energi.

Det bliver nu ikke et konservativt kryds:

- Nej, det er Venstre. Det er der ingen tvivl om.

Drop grænsekontrol

Holger Nielsen, Fredericia. Foto: Morten Kiilerich

Holger Nielsen, født 1955, efterlønner, Fredericia, havde læst om Fredericia Dagblads politik- og pølseturné og var taget ud til Dagligbrugsen Egeskov for at tale om det ene og indtage det andet.

Det blev til en snak med både David Gulløv og Karina Lorentzen Dehnhardt om udlændinge:

- Jeg ville egentlig gerne have stillet spørgsmål til Socialdemokratiets kandidat, Jens Jonatan Steen, men han var ikke med.

Holger Nielsen havde i givet faldt spurgt, om der ville blive arbejdet for at fjerne kontrollen ved den dansk-tyske grænse:

- Jeg synes, det er spild af penge. Tre ud af otte overgangssteder er bevogtede. De andre foretages der stikprøver ved. Men hvad får vi ud af det? Hvor mange standser de, og hvilke våben er det, de siger, de finder?

Den tidligere buschauffør mener, at udlændinge med afslag på asyl skal hjem hurtigt, mens de, der er landet og har job, skal blive. Selv bliver han i rød blok, men S er ikke mere sikker på Holger Nielsens stemme. Den kan også gå til SF eller Enhedslisten ved dette valg.

Jeg må læse op

Martin Christensen, Rands. Foto: Morten Kiilerich

Unge Martin Christensen, Rands, er ikke nået så langt endnu. Han er 18 og førstegangsvælger. Har været to år på efterskole. Begynder på HF til august:

- Jeg skal sætte mig ind i partierne. Det har man nok pligt til.

Martin Christensen fik i første omgang talt med Marianne Karlsmose og Karina Lorentzen Dehnhardt. Mest om kontanthjælp, som han synes kan være for høj:

- I hvert efter det, de fortalte mig. Jeg synes godt, man kan spare. For eksempel hvis man også ryger. En øl skal der være råd til, men ikke smøger, når man får kontanthjælp. Det synes jeg ikke, selvom det kan lyde hårdt.

Jeg har egentlig stemt Venstre de sidste 30-40 år, og det gør jeg nok også til EU-valget, men jeg er kommet mere i tvivl til folketingsvalget. Måske blive det radikale eller Kristendemokraterne denne gang.

Peder Mogensen, Egeskov

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce