Annonce
Debat

Det er afgørende, at der kommer en klar strategi for, hvordan landbrugsaftalens mål om en fordobling af det økologiske areal i 2030 kan nås

Per Kølster. Pressefoto

Læserbrev: Flere landmænd vil producere økologiske fødevarer, det økologiske areal i Danmark vokser, og økologi optager mere og mere plads på supermarkeders hylder.

Og opturen skal fortsætte. I den landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i oktober, er der nemlig et mål om fordobling af økologien frem mod 2030. Økologien er altså inde i en rivende udvikling.

Samtidig bliver der stillet nye faglige krav til de økologiske landmænd. Vi skal hele tiden udvikle os og blive dygtigere, så vi er parate til at imødekomme morgendagens krav til den økologiske fødevareproduktion.

Annonce

Der er derfor nok at tage fat på, når over 700 økologer, forskere, eksperter og andre økologiinteresserede mødes til Økologikongres i Vejle torsdag 25. november.

For hvordan sikrer vi en balance på bedrifterne mellem hverdagens kampe og fremtidens visioner? Og hvilke metoder og systemer skal vi prioritere for at nå målene for grøn omstilling, et robust landbrug og en fornuftig bundlinje?

I regi af det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug er vi allerede i fuld gang med at finde nye og bedre måder at producere økologi på - indsatser, som bidrager til at udvikle hele den økologiske sektor, og som bringer arbejdet ude på bedrifterne endnu tættere på økologiens værdier og principper.

Vi undersøger f.eks. nye agro-økologiske metoder, potentialerne i nye produktionssystemer som skovlandbrug og stribedyrkning, hvordan vi kan give endnu mere velfærd til de økologiske husdyr og muligheder for øget recirkulering af næringsstoffer mellem land og by. Og ikke mindst, hvordan vi kan øge bæredygtigheden i hele den økologiske produktion.

Det handler om økologiens klimaaftryk, men også alle de andre faktorer, der bidrager til en bæredygtig produktion.

Vi er også optaget af at finde nye veje til at blive mere selvforsynende med økologiske proteinafgrøder - både til foder, så vi kan blive fri for import af soja, men også til at forsyne det voksende markedet for plantebaserede fødevarer. Her vil danske økologer rigtig gerne levere råvarerne.

Der er nok at tage fat på. Derfor er det afgørende, at der kommer en klar strategi for, hvordan landbrugsaftalens mål om en fordobling af det økologiske areal i 2030 kan nås.

Udviklingen i areal og produktion og øget efterspørgsel skal gå i takt. Derfor er markedsfremmende aktiviteter både i detailhandel, i foodservice og på eksportmarkederne vigtige initiativer, for at økologien kan vokse.

Per Kølster og Hans Erik Jørgensen

Udviklingen i areal og produktion og øget efterspørgsel skal gå i takt. Derfor er markedsfremmende aktiviteter både i detailhandel, i foodservice og på eksportmarkederne vigtige initiativer, for at økologien kan vokse.

På den måde kan vi nå målet om en fordobling af økologien, så den kan bruges som virkemiddel til den grønne omstilling.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Debat For abonnenter

Nu rabler det for EU-kommissionens formand. Von der Leyen vil drøfte tvungen vaccine

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce