Annonce
Danmark

Det er det højeste antal nysmittede siden april: Derfor er forskere endnu ikke bekymrede

Vi er ikke i nærheden af situationen i foråret, mener to virusforskere, efter en stigning i smittetallet mandag førte til særlige restriktioner i 18 komminer. Foto: Morten Stricker
Der er ingen grund til panik, efter stigende coronatal får myndighederne til at indføre restriktioner i 18 kommuner, mener to virusforskere, efter der mandag blev registreret 230 nysmittede med covid-19.
Annonce

Corona: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kaldte det på et pressemøde mandag for den mest bekymrende situation med smittestigning siden foråret, da myndighederne indførte særlige restriktioner i 18 kommuner. Samme dag blev der med 230 nysmittede registreret det højeste antal nysmittede på et døgn siden slutningen af april, og antallet af indlagte er steget fra 16 til 29 fra lørdag til mandag.

Alligevel giver den seneste udvikling i coronaepidemien ikke for alvor grund til bekymrede miner hos to af landets virusforskere.

- Det er ikke vildt alarmerende. Det var bedre, hvis virusset ikke var her. Men nu er det her, og så tager vi hånd om det, og vi så i Aarhus, hvor effektivt man kunne gøre det med test og opsporing. Det er der her, vi skal vænne os til, indtil vi får en vaccine. Så klap nu hesten, siger Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.


Vi skal tage situationen alvorligt, men vi skal ikke lokkes ind i den mentale frygtboble.

Søren Riis Paludan, virolog, Aarhus Universitet.


Heller ikke virusforsker Troels Kasper Høyer Scheel fra Københavns Universitet er for alvor bekymret for det stigende antal smittede.

- Lige nu er det ikke så alarmerende, så vi skal ikke vende hele verdenen på hovedet, siger han.

Annonce

Kan ikke sammenlignes

De to forskere peger blandt andet på, at der testes langt flere nu end i foråret, og at det derfor er som at sammenligne pærer og bananer, når man sammenligner de seneste smittetal med forårets.

35.701 personer var mandag blevet testet for covid-19 i løbet af det seneste døgn. Det er flere, end der i alt blev testet på tre uger, da store dele af samfundet blev lukket ned i marts.

- Det er en helt anden situation end i marts. Vi har ikke ret mange indlagte, vi har faktisk behandling nu, og vi har gode test- og opsporingsaktiviteter. Jeg mener ikke, at vi ikke skal tage det alvorligt, men vi har et system til at tage sig af det nu, siger Søren Riis Paludan.

Annonce

Fornuftigt med lokale tiltag

Især København og omegn samt Odense har skilt sig ud fra resten af landet med en høj smittestigning, og det betyder nu, at forsamlingsforbuddet her og i 16 kommuner i nærheden af København sænkes til 50 personer, og at restaurationer skal lukke klokken 24.

Begge virologer kalder det fornuftigt, at myndighederne reagerer og indfører særlige restriktioner.

- Vi ved, hvordan det kan gå. Epidemien kan vokse eksponentielt - to smittede bliver til fire, og fire bliver til otte. Belært af det skal vi selvfølelig være gode til at gribe ind tidligt, siger Troels Kasper Høyer Scheel.

Søren Riis Paludan, virolog på Aarhus Universitet, mener ikke, situationen med coronaepidemien endnu er alarmerende, selvom der er sket en markant stigning i smittetallet. Foto: Aarhus Universitet

Søren Riis Paludan mener især, at det er fornuftigt at begrænse restriktionerne til de coronaramte kommuner.

- At lave restriktionerne lokalt er virkelig en god del af handlingsplanen. Nu ved vi, hvor smitten er, og så er der ikke grund til at lave inddæmningstiltag, hvor der ikke er smitte. Det her skal vi leve med, indtil vi får en vaccine, siger Søren Riis Paludan, der maner til ro trods den markante stigning i smittetallet.

- Vi skal tage situationen alvorligt, men vi skal ikke lokkes ind i den mentale frygtboble, som nok blev talt lidt op i foråret. Vi skal agere agilt, som vi gør, og så ellers ikke tro, at vi er ved at dø af corona, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce