Annonce
Ikast-Brande

Det er højsæson for tabte genstande: Den klarer Jaco

Tage Møllemand og hunden Jaco er sammen med Arne Mogensen i baggrunden klar til at rykke ud, hvis man har tabt vigtige ejendele i høsten eller under havearbejdet.
Tage og Arne og hundene Jaco og Cille er en del af en landsdækkende eftersøgningstjeneste. De rykker ud, når folk har tabt vigtige genstande
Annonce

Nr. Snede: Da schæferhunden Jaco bliver sluppet fri, er den straks opmærksom.

Den virrer lidt med hovedet, og futter hastigt afsted med snuden i græsset.

Efter få sekunders søgen frem og tilbage fanger den et duftspor, og hurtigt piler den hen til en pung, der ligger på jorden.

Jaco samler nænsomt pungen op, og afleverer den til sin ejer, Tage Møllemand.

Det er en træningsseance, og Tage Møllemand har selv kastet pungen væk.

Ved siden af ham står Arne Mortensen. De to udgør sammen med deres hunde eftersøgningstjenesten i DcH (Danmarks civile Hundeførerforening) i Nr. Snede.

Når schæferen Jaco finder en genstand, samler den forsigtigt genstanden op og afleverer den til sin ejer. Foto: Jens Amtoft

For kort tid siden kunne man på facebook læse om Ivan Bach, der havde tabt sin pung i et skovområde ved Silkeborgkanten:

" Jaco gik i gang under Tage’s rolige og kyndige kontrol. Efter nogle minutter går Jaco. ca 8-10 m væk fra sporet. Tage ville kalde den til sporet - men Jaco skulle lige samle det op, han havde fundet i skovbunden.

Og det var min kortholder og mine kort......

Jeg blev meget glad, og Tage var med rette stolt af sin dygtige hund", skrev han således på facebook.

Annonce

Høst og havearbejde

- Nu har vi en tid med høst, og folk går i haven. Så er det, man pludselig opdager, at man mangler sit ur eller briller eller høreapparat. Det er oftest i sommerperioden, vi er ude og finde ting, fortæller Tage Møllemann.


Nu har vi en tid med høst, og folk går i haven. Så er det, man pludselig opdager, at man mangler sit ur eller briller eller høreapparat.

Tage Møllemand, eftersøgningstjenesten


Sammen med Arne Mortensen og labradorhunden Cille, har de i omkring 20 år fundet tabte genstande for folk.

- Eftersøgningstjenesten er en landsdækkende tjeneste. Hvis man har brug for hjælp, så ringer man til eftersøgningstjenestens nummer, 71 10 40 69. Derefter vil man blive henvist til de lokale i eftersøgningstjenesten. Folk der kender os kan også bare kontakte os direkte, fortæller Arne Mortensen.

De to eftersøgere har en bunke fortællinger og anekdoter fra deres mange oplevelser gennem tiden.

- Jeg kan huske engang, jeg var ude for at finde et par briller, som vores vejmand i kommunen havde tabt. Han vidste så nogenlunde, hvor han havde gået. Vi søgte og søgte, og lige pludselig, kan jeg se, at hunden den "slår", som vi kalder det. Den går 25 meter væk fra stedet - og finder dem. Den kunne lugte dem over 25 meter, fortæller Tage Møllemand.

Et andet eksempel viser, at hundene sagtens kan finde genstande, der har ligger i naturen i flere dage.

Således tog det syv dage fra tidligere medlem af byrådet Kaare Graversen tabte sin briller til Arne og Tage havde fundet dem.

- Vi er ofte ude for at lede sammen. Når den ene hund bliver træt, kan den anden tage over fortæller de to.

Hundene træner med et udvalg af genstande, som de kan støde på under eftersøgningerne. Foto: Jens Amtoft

Noget af det vigtigste forud for en afsøgning er at få kortlagt præcist, hvor genstandene kan være tabt.

- Hvis ikke vi søger, hvor genstanden ligger, så er det lige meget. Så finder vi ingenting. Vi har ofte været ude for, at det viser sig at tingene bliver fundet helt andre steder, end der, hvor hunden søger, fortæller Tage Møllemand.

Annonce

Kasse med genstande

Han finder en værktøjskasse frem fra bilen. Den er fyldt med genstande, som bilnøgler, punge, mobiltelefoner, høreappareter, ringe osv.

- Du kan se, hvad det er for noget, vi går og roder med. Vi har den her værktøjskasse, der er fyldt med alskens ragelse, ure, briller, bilnøgler, mobiltelefon, pung og et høreapparat. Det er nogle af de ting, vi træner hundene i at finde. Det er noget, som folk typisk kan have tabt, fortæller Tage Møllemand, mens Jaco kigger nysgerrigt i kassen.

Det hundene går efter er noget, der har en afvigende lugt i forhold til resten af terrænet.

- Vi kan jo ikke fortælle hunden, at nu skal du finde et høreapparat. Men hvis manden der har mistet sit høreapparet under havearbejde på et tidspunkt har siddet på en bænk og knappet en øl op, så kommer hunden også med ølkapslen. Og det får hunden selvfølgelig ros for, siger Tage Møllemand.

Tage Møllemand og Arne Mortensen vurderer, at de finder de forsvundne genstande i omkring halvdelen af tilfældene.

- Men dertil kommer, at vi ofte er ude for, at folk finder genstandene helt andre steder, end hvvad de selv havde regnet med. Det kan være, at brillerne lå hjemme på skrivebordet i stedet for i græsset, siger de to fra DcH's Eftersøgningstjeneste.

Det er gratis at bruge eftersøgningstjenesten, bortset fra, at de to eftersøgere skal have dækket udgifter til benzin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Keld & Hilda fejrer jubilæum i Vejle

Erhverv For abonnenter

Egtved Brugs, Café Kværn, Ravning Dambrug, Gadbjerg Kloakservice - og mange andre: Her er ugens regnskaber i Vejle Kommune

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Vejle For abonnenter

Av, av, et prik og en bloddråbe: Rødkilde-elever viser samfundssind i kampen mod coronaen

Annonce