Annonce
Kultur

Det er heldigvis ikke påsken, der er aflyst

Sognepræst Jakob Legarth må kigge langt efter menighederne i denne påske. Men det forhindrer hverken ham eller menigheden i at fejre kirkens største højtid. Foto: Jim Hoff
Men det er trist, at vi har måtte aflyse vore gode arrangementer til at markere påskens mange forskellige faser, siger sognepræst Jakob Legarth, Langelund, Ringive og Lindeballe sogne. Men kirken er meget mere end bygningerne, mener han.
Annonce

Ringive: Påsken er velegnet til mange ting. Til fordybelse, til refleksion, til eftertanke og ikke mindst til stille undren over troens væren og væsen.

I år kommer mange til at foretage deres undren, refleksioner og fordybelse under andre former, end de måske plejer at gøre. For der er ingen mulighed for sammen andre medlemmer af menigheden at samles i kirkerne. De er, som så mange andre samlingspunkter, lukkede i denne tid.

- Men heldigvis står og falder kirken ikke med bygningen. Kirken er andet og mere end selve kirkens skib, kor og alter. Kirken er de mennesker, der udgør menigheden. Så vi kan sagtens være kirke uden at mødes i kirkebygningerne. Og med de digitale muligheder kan vi tilmed mødes på andre måder. Så selvfølgelig skal vi også i år fejre påske. Men vi vil gøre det med en længsel efter fysisk at kunne mødes, siger sognepræst Jakob Legarth, Ringive.

Men også han synes, det er lidt trist og underligt som præst næsten at være afskåret fra sin menighed. Ikke mindst her op til påsken, der er den kristne kirkes helt store højtid. Ikke blot fordi den varer flere dage end de øvrige to højtider, men fordi den rummer både hele troens centrale punkter og derfor fører menneskene gennem hele følelsesregisteret.

Vi har ikke live-streamet fra kirkerne endnu. Vi ved heller ikke, om det kommer til at ske, men vi er i gang med at finde ud af, hvordan vi kan bruge udstyret. I første omgang har jeg lagt et par videohilsner op på vores facebookside Ringive Sogn.

Jakob Legarth

Annonce

Opstandelsen

Sagt lidt firkantet rummer den kristne påske både jordelivets fristelser og pinsler. Men den del kender de fleste fra deres egen dagligdag, så det i sig selv skaber ikke grobund for en religion.

Det gør til gengæld påskens storslåethed. Det er den del, der også rummer håbet og troen på genopstandelsen. Ikke blot som en tro, men som et løfte. For det er jo det, selve påsken handler om for de troende: sejren over døden, eller rettere: erkendelsen af, at døden er kun en overgang til et bedre og evigt liv.

Påskefortællingen er så storslået, at G.F. Händel gemte sit "Halleluja-kor" i værket "Messias" til påskedag. Ikke til juledag, men til påskedag. Til genopstandelsen.

- Det er klart, at de mange og komplekse beretninger kræver forskellige tilgange. Det tog vi også højde for i de forskellige aktiviteter, vi havde planlagt til påskedagene. Nogle af aktiviteterne vil vi forsøge at gennemføre på anden vis, siger Jakob Legarth.

Annonce

Børnegospel

Palmesøndag var der planlagt en børnegospelgudstjeneste. Børnene i gospelkoret har blandt andet øvet via sociale medier.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi en del af koret er placeret i præstegården: Hanne Legarth leder børnegospelkoret og præsteparrets tre børn er også med i koret. De har lavet en optagelse med sange og bevægelser, som korets øvrige deltagere kan øve sig på derhjemme.

- Men der bliver ingen fælles optræden palmesøndag. Ikke i år, i hvert fald. Men vi prøver at holde gang i koret, så godt vi kan, siger Jakob Legarth.

Andre påskearrangementer, der har måttet aflyses i år er skærtorsdag, hvor Ringive Sogns Kirkekor skulle have medvirket. Langfredag var der planlagt en refleksiv gudstjeneste, mens opstandelsen skulle være markeret med festgudstjenester i både Langelund og Lindeballe kirker.

Anden påskedag skulle have været markeret med en vandring fra kirken i Langelund, hvor der startes med en andagt efterfulgt af en seks kilometer spadseretur til nadver i Ringive Kirke og afsluttende fællesspisning af medbragte madpakker i konfirmandstuen ved præstegården i Ringive.

Nye konfirmationsdatoer

Som følge af corona-virussen er forårets konfirmationer blevet udsat til midt i august.

De nye konfirmationstidspunkter er:

  • Langelund Kirke lørdag 15. august kl. 10.00
  • Lindeballe Kirke søndag 16. august kl. 9.30
  • Ringive Kirke søndag 16. august kl. 11.15
Annonce

Nye teknikker

Den midlertidige lukning af kirkebygningerne har fået præsterne og menighedsrådene til at tage nye midler i brug. For eksempel er provstiets begyndt at holde flere ugentlige Skypemøder i stedet for at mødes ansigt til ansigt.

- Vi har rykket møderne til klokken 14. Vi prøvede først om formiddagen, men da var nettet temmelig optaget, sandsynligvis af skoleelever i hjemmeundervisning, lyder det fra Jakob Legarth.

Selv har Jakob Legarth også haft flere flere samtaler og møder via Skype og messenger, ligesom også telefonen har været mere i brug end vanligt.

Han fortæller også, at han og menighedsrådet har oprettet en facebookside ved navn Ringive Sogn. Den er fælles for de tre kirker og her er det meningen at alle kan følge med i både aflysninger og i de beskeder, der sendes rundt, når nu menighederne ikke kan samles.

- Vi har tidligere brugt lokale facebooksider som "Det sker i Grønbjerg Langelund" og www.lindeballe.dk. Det vil vi fortsat gøre, men i disse tider vil der også komme videohilsner fra præstegården og fra kirkerne. Så for ikke at fylde for meget på de lokale sider har vi oprettet vores egen. Man kan også fortsat orientere sig på www.ringivesogn.dk, siger Jakob Legarth.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce