Annonce
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Tilbuddet bør ifølge de adspurgte lukke klokken 20 eller senere. Flere foreslår at forlænge åbningstiderne på et af de allerede eksisterende væresteder som Kirkens Korshærs varmestue og Café Parasollen. Arkivfoto: Martin Ravn
Politikerne var i tvivl. Det er de ikke længere, efter at de har fået et spørgeskema retur. Her har 56 hjemløse og andre udsatte svaret, at de savner et tilbud om eftermiddagen og aftenen.

Vejle: Mangler Vejles mest udsatte borgere et sted at være om eftermiddagen og aftenen? Ja, svarer de i et spørgeskema, som politikerne i byrådets voksenudvalg har fået retur.

"Fordi det er koldt".

"Så har man færre timer på gaden," uddyber et par af de 56 adspurgte.

- Det står helt klart, at de savner et sted at gå hen, når værestederne lukker. Så er der ifølge brugerne selv for lang tid til, at herberget åbner for natten. Det skal vi have gjort noget ved, siger formand Gitte Frederiksen (V).

Annonce

Det står helt klart, at de savner et sted at gå hen, når værestederne lukker. Så er der ifølge brugerne selv for lang tid til, at herberget åbner for natten. Det skal vi have gjort noget ved.

Gitte Frederiksen (V), byrådsmedlem og formand for voksenudvalget

Mistede værested

Da herberget på Damhaven drejede nøglen om, lukkede dets værested, der ellers holdt åbent i ydertimerne.

Siden har de hjemløse og byens andre udsatte ikke haft et sted at være, når de sociale væresteder som Kirkens Korshærs varmestue og Café Parasollen lukker klokken 15.

Politikerne var i tvivl om, hvorvidt målgruppen manglede et sted. Derfor satte de før årsskiftet gang i en brugerundersøgelse.

I mellemtiden har værestedernes ansatte og de opsøgende gadeplansmedarbejdere spurgt de udsatte, om de ikke ville gøre deres stemme gældende. Det sagde 56 ja til og svarede på fem overordnede spørgsmål.

Bruger du i dag værestederne? Hvad laver du om eftermiddagen og aftenen? Mangler du et tilbud i de timer og ville du bruge det? Og hvornår burde de eksisterende væresteder holde åbent?

En hård vinter

Langt de fleste gør ifølge spørgeskemaet brug af værestederne enten dagligt eller flere gange om ugen og kommer primært for det sociale. De søger tryghed og varme samt billige måltider.

Flertallet mangler noget at give sig til om eftermiddagen og aftenen, siger de, og endnu flere vil i det tidsrum gøre brug af et tilbud.

De synes, at tilbuddet bør lukke klokken 20 eller senere. Behovet er størst om vinteren. En anonymiseret kvinde forklarer, at det er, "fordi det er koldt... der er lang tid fra klokken 15 til 22 (hvor herberget åbner, red.)".

"Så man har færre timer på gaden. Det er ikke så hårdt på gaden om sommeren," supplerer en mand.

Flere aktiviteter

De har også bud på, hvordan sådan et tilbud skal se ud.

Det skal danne ramme om fællesskab, tryghed, varme, mad og et bad, og flere lader til at synes, at behovet ikke er et helt nyt sted, men at et af de allerede eksisterende steder burde udvide de nuværende åbningstider.

Derudover nævner flere et behov for flere aktiviteter.

"Gerne et sted, hvor man eventuelt kan lave noget fælles. Eksempelvis lave mad eller kreative ting," efterspørger en kvinde.

- Det er en anden ting, der springer i mine øjne. De udsatte vil gerne lave flere aktiviteter, så det behov må vi også se, hvordan vi fremover kan møde, siger byrådspolitiker og formand Gitte Frederiksen.

Nedsat arbejdsgruppe

Efter spørgeskemaet og en efterfølgende workshop har voksenudvalget nedsat en arbejdsgruppe bestående af diverse aktører på udsatteområdet. De skal komme med konkrete forslag på baggrund af den nye viden.

- Dem får vi forelagt inden for de næste par måneder. Så må vi se, om der mangler penge, eller vi kan bidrage med noget andet, tilføjer Gitte Frederiksen.

Café Parasollen holder ekstraordinært åbent flere dage om ugen i ydertimerne til og med marts. Før årsskiftet satte politikerne penge af til formålet, mens undersøgelsen stod på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

24-årig mand dræbt af skud: Otte personer anholdt

Annonce