Annonce
Leder

Det er lige en tand for sælsomt

Vi skal tage vare på fjordens tilstand, og lige nu tyder alt på, den er ”sengeliggende”.

Langt de fleste mennesker vil mene, at det er en stor oplevelse at se sæler i danske farvande.

Det er det også. Men hvor det før i tiden var et – undskyld – skønt og sælsomt syn, så er det blevet hverdag, i hvert fald i Vejle Å.

Det er ikke viden fra en videnskabelig rapport eller et kommunalt kontor, men hentet fra den største ekspertviden, nemlig de fiskere, der bruger Vejle Å dagligt.

Og fiskerne er bekymrede. Og det er en bekymring, som vi bør lytte til. For meget tyder på, at fiskerne har ret, når de siger, at grunden til, at der pludselig er så mange sæler langt oppe i Vejle Å er, at fjorden har det skidt. Der er derfor ikke føde nok til de sæler, der er trukket ind i fjorden. Sulten får dem til at søge hen, hvor der er fisk at spise.

De lokale lystfiskere er i høj grad med til at pleje naturen og miljøet omkring Vejle Å, og er aktivt med til at sørge for, at ørredbestanden har det godt, blandt andet ved at medvirke ved de årlige gydetællinger.

Der er efterhånden mange indicer, der peger på, at miljøet i Vejle Fjord har det skidt. Det har avisen beskrevet i en række artikler i de seneste uger.

De mange sæler i åen er endnu et indicie, der peger i den retning. Og vi skal tage disse ”advarsler” alvorligt. Generelt er vandmiljøet flere steder blevet bedre, men det skal ikke være en sovepude. Vi skal tage vare på fjordens tilstand, og lige nu tyder alt på, den er ”sengeliggende”.

På langt sigt skal sælproblemet selvfølgelig løses ved, at fiskebestanden øges der hvor sælerne normalt holder til. Men på kort sigt kan det godt være, at der skal mere drastiske midler i brug.

Det er al ære værd, at Vejle Sportsfiskerforening som udgangspunkt ikke her og nu vil søge om tilladelse til at skyde nogle af sælerne, som lystfiskere ved Karup Å har gjort. Men det kan blive løsningen, hvis fiskebestanden reduceres drastisk.

Flere af artiklerne om Vejle Fjord er i øvrigt blevet til efter henvendelser fra læserne. Skriv til journalist Michelle Madsen på michm@vafo.dk hvis du har et tip om fjorden, som du gerne vil have os til at belyse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Give

7-Eleven går med mod madspild

Annonce