Annonce
Erhverv

Det er op ad bakke, men butikkerne skubber løs

Det var koldt, men ikke svært at lufte sine meninger i den friske blæst på Torvet tirsdag aften. Lidt senere blev deltagerne inviteret inden for i den store sal på Diagonalkroen. Der var alligevel lukket og Lasse Linberg ville gerne deltage i mødet. Foto: Børge Larsen
Usikkerheden om hvad, man må hvornår er næsten en større udfordring end den manglende omsætning, lød det tirsdagens BID møde på Torvet. Her er der måske palmehave og udeservering på vej.

Give: Optimismen, kunderne og de lysere tider er på vej tilbage til detailhandelen i Give.

Men det er frustrationerne også. Det er ikke så meget coronavirus som sådan, der skaber frustrationerne.

Det gør i stedet den usikkerhed, der følger med hele den måde, bestræbelserne på at begrænse risikoen for smittespredning håndteres på. Ingen har prøvet en sådan situation før og forberedelserne er derfor ikke hverken på forhånd gennemtænkte eller forberedte overhovedet. Sporene lægges så at sige, mens toget kører.

Det skaber hovsaindgreb, usikkerhed og dermed frustrationer. Byens detailhandlere forsøger efter bedste evne at navigere i den til stadighed skiftende virkelighed, de bliver nødt til at operere i.

I hverdagen har de nok at gøre med at få hverdagen i butikkerne til at hænge sammen og passe på, at de ikke kommer til at overtræde nogle af de mange restriktioner, der er indført. Det levner ikke megen tid til at diskutere med de andre, der er i stort set samme situation.

Så på tirsdagens BID-møde (Business Improvement Districts - byudvikling) blev også frustrationerne luftet.

Annonce

Ta' selv bord for eksperter

Det er som skrevet den megen usikkerhed, der er med til at skabe frustrationerne. Hvad må vi? Hvornår må vi? Og hvad må vi ikke? Og hvorfor ikke?

Men også de hjælpepakker, Folketinget har vedtaget for at afbøde restriktionernes værste skadevirkninger hos lønmodtagere, virksomheder og selvstændige, skaber frustrationer. Ikke mindst den pakke, der giver kompensation for mistet omsætning er en kilde til frustration.

- Den er ikke skabt til små butikker. Man kan ikke få kompensation, hvis omsætningsnedgangen er 29 procent, men godt hvis den er 31. Det vil æde sig selv op i omkostninger til jurister og revisorer, hvis man skal have gode råd til at få støtte på den måde, sagde eksempelvis Hanne Juhl, Sportigan.

På den anden side af gaden ligger Nytorvs Bageri, hvor Mette og Poul Erik Laursen holder til.

- Det er næsten bedre at have mistet 35 procent end kun 29. Jeg har fået det råd, at holde lukkedage for at få omsætningstabet derop, hvor det kan udløse støtte. Det bliver ikke hos mig, lød det fra Mette Strandgaard Laursen.

Servering på Torvet

Også Lasse Lindberg, Diagonalkroen er luftede sine frustrationer. De går ikke så meget på alle de fester, han har måtte strege ud i ordrebogen. For han bruger lukketiden til at få moderniseret kroens alderstegne køkken, så det kan leve op til nutidens krav.

Går man ud i byggerodet skal man i øjeblikket skal man have god fantasi for at se, at det overhovedet kan blive et køkken igen. Men det bliver det.

Han inviterede i øvrigt de andre deltagere i BID-mødet ind i Diagonalkroens store sal, hvor der ikke var problemer med at holde den nødvendige afstand mellem deltagerne. Selv om det var 12. maj var det koldt og blæsende at stå på Torvet, så tilbuddet blev modtaget med kolde hænder.

Lasse Lindberg vil gerne etablere udendørsservering på Torvet. Det bliver der mulighed for fra 8. juni.

Måske.

- Jeg har fået kommunens tilladelse til at gøre det. Men jeg kan ikke komme i gang. For jeg ved ikke, om det er 8. juni, der bliver åbnet for det. Jeg ved heller ikke, hvilke forhold det kan blive under. Hvor langt skal der være mellem gæsterne? Hvor mange må der være? og så videre, lød det fra Lasse Lindberg.

Palmehaven?

Til gengæld var han helt på det rene med, at omkostningerne ved etablere udendørsservering ville være omkring 170.000 kroner om måneden. Det dækker endda kun omkostninger til leje af et udendørskøkken og personale.

- Jeg er selvfølgelig tilbageholdende med at sætte udendørsservering igang, når jeg ikke ved, om det kan løbe rundt. Og det ved jeg ikke, så længe jeg ikke kender de forhold, jeg må gøre det under, konstaterede Lasse Lindberg.

Torvet fik i øvrigt en grundig behandling på mødet. For hvad kan det bruges til. Kan det overdækkes? helt eller delvist? I kortere eller længere perioder?

Vejle Kommune, der var repræsenteret ved Camilla Jørgensen, kunne i øvrigt fortælle, at der ikke bliver nogen "sandstrand" på Torvet i år. Men palmerne kunne godt vende tilbage,

Lasse Lindberg mente, at der sagtens kunne bruges mere end de fire palmer, der var sidste år. Han kunne se dem som en slags læhegn.

Om det er en mulighed vil Camilla Jørgensen undersøge. Men hvis der skal bruges flere, end der allerede findes i de kommunale lagre, skal Give Handel & Erhverv regne med at skulle finansiere dem.

Og handlen?

Omsætningen i butikkerne er ved at rette sig op efter katastrofen i marts. Men der er langt til normalen endnu.

For nogle af butikkerne bliver der hentet omsætning hjem val web-butikker. Det gælder blandt andet Give Tøjcenter på Hjortsvangen.

- Vi er allerede nu nået den omsætning i web-butikken, vi havde hele maj sidste år. Det er en hjælp, men det kan ikke opveje tabet i omsætning i butikken. For fortjenesten i web-butikken er slet ikke på højde med butikken, siger Flemming Gejl.

De fremadrettede aktiviteter blev selvfølgelig også berørt. Men også det, gav frustrationer. For hvad må man hvornår?

Kunst- og Skulpturdagen er aflyst. DM i cykling er i første omgang udsat. Begge dele store arrangementer, som Give Handel & Erhverv havde planlagt mange aktiviteter i forbindelse med.

Men Give Handel & Erhverv regner stadig med, at der skal ske en masse aktiviteter i forbindelse med Isskulpturfestivalen i december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce