Annonce
Læserbrev

Det er på tide, at vi får ryddet op i Kærgård Klitplantage og Grindsted

Annonce

Læserbrev: Det er på tide, at vi får ryddet op efter forureningen i Kærgård Klitplantage og Grindsted. Derfor har jeg inviteret samtlige folketingsmedlemmer i Syd- og Sønderjylland til et møde på Christiansborg fredag den 10. januar.

Målet med mødet er at samle alle folketingsmedlemmer fra Sydjylland til i fællesskab at få sat en dato for oprydning efter forureningen i Kærgård Klitplantage ved Vesterhavet og ved Grindsted.

Samtidig skal vi have gjort opmærksom på forureningen ved Kærgård Klitplantage og Grindsted, så forurening kommer øverst i bunken, når Folketinget i løbet af kort tid planlægger at afsætte midler til oprydning af generationsforureninger.

Forureningen har nu ligget i over 40 år. Således blev der i periode fra 1956-1973 dumpet over 300.000 tons giftigt spildevand i klitterne imellem strandene i Vejers og Henne. Det svarer til indholdet af to tankbiler hver eneste dag året rundt i 17 år.

Spildevandet kom fra Grindstedværkets produktion af blandt andet vitaminpiller, antibiotika, sovepiller og nervemedicin og tæller stoffer som kviksølv, cyanid, benzen og klorerede opløsningsmidler.

Udsivning fra gruberne har forurenet jord, grundvand og badevand. Et badeforbud på 1.400 meter langs Vesterhavet er stadiggældende i dag. Dertil kommer udsivninger ved Grindsted, hvor giftstoffer siver ud i Grindsted å.

I dag gør ny teknologi det muligt at få gjort noget ved forureningen, så vi kan sikre vores natur, vores grundvand og de mange som bor og arbejder i nærheden af forureningen. Prisen på oprydningen ved Kærgård Klitplantage ligger skønsmæssigt i omegnen af 85 mio. kr. Processen skønnes at tage ca. seks år, så lad os komme i gang nu. Dertil kommer omkostninger til Grindsted.

På mødet den 10. januar vil jeg opfordre til, at vi hjælper hinanden med at få styr på forureningen på tværs af partierne og på tværs af alle andre interesser.

Nils Sjøberg. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

To biler stødte sammen i tæt trafik

Annonce