Annonce
Jelling

Det handler om samtale og menneskeligt nærvær

Rikke Holm er ungdomspræst på Jelling Musikfestival. Privat lever hun sammen med sin mand og tre børn på landet mellem Vejle og Juelsminde. Hun kalder sig selv ganske almindelig - selv en ungdomspræst bøvler til tider med sine børn, som hun grinende siger. Foto: Angelina Owino
Jelling - En ung fyr styrer direkte mod Rikke Holm.

- Undskyld, men hvad laver en præst egentlig på en festival, spørger han ungdomspræsten, som har sin gule vest på med påskriften "præst".

Rikke Holm forklarer smilende og imødekommende, hvad hun laver - at det handler om samtale og menneskeligt nærvær. Hun siger også, at hun er der, hvis et ungt menneske bliver ked af noget.

- Jo, siger den unge fyr, hvis øjne er lidt blankere end gennemsnittet.

Han siger "Amen" og går videre.

- Det behøver du nu ikke sige, forklarer ungdomspræsten grinende.

Fyren vil have det sidste ord, så han siger: "Hvad med trosbekendelsen? Den kan jeg."

Rikke Holm giver ham thumbs-up.

Drømmejobbet

Hun afsluttede sin teologiske uddannelse i 2001, men begyndte derefter et arbejdsliv som efterskolelærer på Lystruphave Efterskole. Hun ville først bruge sin uddannelse, når der dukkede et job op, hvor hun kunne arbejde med unge mennesker.

Det gjorde der i 2008, og jobbeskrivelsen kunne sagtens have haft Rikke Holm som overskrift.

- Det var lige præcis det, jeg ville, siger den 45-årige ungdomspræst, som blev indsat i 2008 på samme dag, som Bryan Adams stod på scenen i Jelling.

I sit daglige virke arbejder hun med en målgruppe i alderen 15-25 år, og det handler grundlæggende om at være til stede for dem. Som det gør på en musikfestival. Der arrangeres blandt andet netværks-spisninger med unge mødre, og der holdes sorggrupper for unge, der har mistet forældre for bare at nævne et lille udpluk af Rikke Holms arbejdsopgaver.

- I dag lever langt de fleste unge mennesker et sorgløst liv med stor glæde, men der findes selvfølgelig en mindre gruppe, som af den ene eller anden årsag synes det hele er lidt svært. Dem er vi der for, siger Rikke Holm.
Da hun var barn, fandtes der ikke ungdomspræster. I dag er der 24 af slagsen i Danmark, hvoraf to arbejder lige syd for den dansk-tyske grænse, og Rikke Holm forudser, at udviklingen fortsætter.

- Vi er en del af et diagnose-samfund, og det betyder, at der i dag er langt mere fokus på vores ve og vel. Derfor er der også for præster brug for at specialisere sig og blive mere synlige med de ting, vi tilbyder, mener Rikke Holm.

- Hey præst! Kan man få syndsforladelse? råber en fyr, som er sunket godt ned i en havestol foran et telt på campen.

- Alt kan lade sig gøre, råber Rikke Holm tilbage til ham, inden hun tilføjer:

- Men det vigtigste er, at I hygger jer sammen.

Forude venter musik, fest og mange samtaler med unge.

Både af den lette og tunge slags - Rikke Holm eller en af de andre præster står klar.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Sport

Vejle-boksere tror på medaljer

Vejle

Varm opbakning til udendørs musikfester: Bare gi' den gas, unge venner - alle de sure gamle må stikke hø i ørerne!

Annonce