Annonce
Give

Det hele startede i Givskud: Give Apotek fylder 150 år

89-årige Helge Larsen, tidligere apoteker i Give, fortæller historien om Give Apotek i anledning af 150-års jubilæet. Foto: Jim Hoff
Den 23. august kan Give Apotek fejre et helt specielt jubilæum. På denne dato åbnede Give-egnens første apotek i Givskud i de bygninger, der i dag udgør Apotekergården. Men det var bestemt ikke uden sværdslag og vedholdenhed fra lokale læger og myndigheders side, at apoteket blev en realitet. Først efter 25 års indædt kamp kunne man åbne dørene med apoteker Friis ved roret.
Annonce

Give: At vi i dag har et apotek i Give anser mange borgere som en selvfølge og et gode, der hører automatisk med, når man indløser pas til velfærdsstaten og et fint bysamfund, som det man har i Give.

Men for 175 år siden og 25 år frem måtte der kæmpes målrettet og indædt for at få et apotek til området. Helge Larsen, der var en både karismatisk og afholdt apoteker i Give i årene 1977 til 1999, fortæller her apotekets oprindelseshistorie og tager os også med på en interessant rejse gennem det sidste århundrede op til nutiden.

Det er ikke kun i dagens Danmark, at det kan være svært at trænge igennem papir- og skrankepavevældet i offentligt regi. Selv for 175 år siden kunne det være svært at få godkendt sine ansøgninger hos de offentlige væsener og myndigheder. Således ansøgte den praktiserende læge i Give Sogn i 1845 om tilladelse til at dispensere medicin.

Det oprindelige apotek fra 1870 Givskud. Foto: Give Egnens Museum. Foto: Jim Hoff

- Hans sogn lå næsten fire mil (6,5 km. red.) fra nærmeste apotek, og vejene dengang var ganske ufremkommelige. Men fysikus (datidens betegnelse for en embedslæge, red.) frarådede det kraftigt, idet en sådan tilladelse til den lokale praktiserende læge ville gå stærkt ud over landapotekernes lille omsætning. Apoteket i Herning havde således i 18 dage kun haft 11 recepter i apoteket. Lægen fik et rungende nej af Sundhedskollegiet, som de højere magter indenfor den medicinske verden hed dengang, fortæller Helge Larsen.

Annonce

Det blev i Givskud

Men hedens folk var, og er, stædige og vedholdende folk, som vi får fortalt og vist så glimrende på Give Egnens Museum. I 1856 og 1861 ansøgte Give Sogneforstanderskab (som senere blev til de velkendte sogneråd, red.) om oprettelse af et Distriktslægeembede og et apotek i Vejle Amts vestlige sogne - og i så fald i Give.


Hans Aaby forlangte en fast pris for apoteket, som min rådgiver, en taksator og apoteker fra Vejle, fandt for høj. Så da planerne om et butikscenter i Østergade var langt fremme, besluttede vi at flytte apoteket til den beliggenhed, det har i dag i Østergade

Helge Larsen, tidligere apoteker i Give


Det her blev diskuteret frem og tilbage i en del år, men langt om længe, ved kongelig resolution af den 30. april 1869, fem år efter at Danmark havde fået læsterlige klø af tyskerne ved Dybbøl og på Als, oprettedes et nyt lægedistrikt i Vejle Amt med bopæl for lægen i Givskud Sogn og et nyt apotek samme steds.

- Apotekeren skulle holde en eksamineret medhjælper samt udrede en tredjedel af omkostningerne ved de årlige visitatser. Den første bevilling udstedtes den 23. august 1860 for cand. pharm. J.J.H.F Friis, og apoteket blev anlagt i Givskud og åbnede den 23. august i 1870, fortæller Helge Larsen.

Annonce

Flyttede til Give i 1895

I apotekets visitatsbog fra 12. september 1870 fortælles der, at “apoteket er oprettet i en dertil nyopført bygning og, at dets lokaler er særdeles gode, velliggende og de deri værende indretninger hensigtsmæssige”. Året efter kan man i samme bog læse, at der på kvisten er indrettet et hensigtsmæssigt urtekammer.

Det gamle apotek i Vestergade i Give. Foto: Give Egnens Museum. Foto: Jim Hoff

Friis døde i 1878, og hans kone videreførte apoteket med en bestyrer ved det medicinskfaglige ror. I 1894 fik C.F.F.A. Bartels bevilling til Givskud Apotek, men samtidig var et sygehus på vej i Give samt en ny apoteksbygning i Vestergade.

Distriktslægen var flyttet til Give 1. november 1984, og derved fik Bartels lov til at flytte i midlertidige lokaler i Give 1. april 1895. Den 16. oktober stod det nye apotek i Vestergade klar (i dag gardinbutik).

Annonce

Hovedkvarter for tyskerne under 2. verdenskrig

Skiftende ejere udbyggede løbende apoteket med bla. dampapparat til kogning og destillation samt nyt skylleanlæg plus ikke mindst centralvarme. Et års tid tid før tyskerne igen ville kriges med danskerne, 16. juli 1939, overtog Chr. Nissen Riisbjerg apoteket og da han ikke kunne enes med enken, flyttede han apoteket til den anden ende af Vestergade ( i dag Min Tøjmand). Under besættelsen besatte den tyske værnemagt den tomme apoteksbygning og gjorde den til et slags hovedkvarter.

Apoteket mellemlandede under krigen i 40'erne i Vestergade i den bygning, hvor der i dag er Din Tøjmand. Foto: Give Egnens Museum. Foto: Jim Hoff

- Efter krigen blev den godt ramponerede bygning sat i stand og apoteket vendte tilbage hertil. 1. december blev Chr. Mohr Drewes byens apoteker, og 1. oktober blev min forgænger, Hans Aaby apoteker i Give, fortæller Helge Larsen.

Annonce

Prisen for høj: Flyttede i nyt byggeri i Østegade

I det herrens år 1977 fik Helge Larsen brev fra de royale rækker på Amalienborg. Den 24. januar underskrev Margrethe d. 2. nemlig den kongelige bevilling til Helge Peter Larsen, hvorefter han kunne drive Give Apotek fra den 1. maj 1977. Men så var der lige det med prisen på apoteket.

- Hans Aaby forlangte en fast pris for apoteket, som min rådgiver, en taksator og apoteker fra Vejle, fandt for høj. Så da planerne om et butikscenter i Østergade var langt fremme, besluttede vi at flytte apoteket til den beliggenhed, det har i dag i Østergade. Her åbnede vi et handicapvenligt apotek i efteråret 1978, mens Hans Aaby solgte “det gamle apotek” til private. Give Kommune beholdt apotekshaven til parkeringsplads, fortæller Helge Larsen, der for en periode havde sin hustru Irene ansat som apotekschauffør.

Det nye apotek i Give havde på et tidspunkt 25 medicinafleveringssteder over hele gamle Give kommune lige fra plejehjem til købmænd - ja, der var såmænd også en enkelt dyrlæge blandt medicinudleveringsstederne.

Annonce

Jelling og Brande kom under Give

I 1999 gik Helge Larsen i en alder af 68 år at gå på pension og blev afløst af cand. pharm. Marianne Kunoy Sørensen. Apoteket opgraderede håndkøbssalget i Jelling til fagbetjent apoteksudsalg, og Brande apotek blev filialapotek under Give.

Marianne Kunoy Sørensen holdt fanen frem til 1. juli 2016, hvor hun blev afløst af provisor Mohammed Saeed, der kom fra Ringkøbing Apotek. Han har opgraderet apoteksudsalget i Jelling til apotek og er nu boss for de tre apoteker i Give, Brande og Jelling.

Tre apotekere i Give, to forhenværende og en nuværende: Fra venstre er det Muhammad Saeed, Marianne Kunoy Sørensen og Helge Larsen. Arkivfoto

Givskud er på den konto så helt ude af ligningen, men der bør altid huskes, at det var her det hele startede for 150 år siden i 1870. Den lille landsby har så til gengæld fået Løveparken, og det kan vel, for nu at blive i apotekerterminologien, godt anses som et fint plaster på såret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling

87 skolebørn blev sendt hjem og en klinik måtte lukke: To falske corona-svar fik store konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Egtved Brugs, Café Kværn, Ravning Dambrug, Gadbjerg Kloakservice - og mange andre: Her er ugens regnskaber i Vejle Kommune

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce