Annonce
Vejle

Det krøllede papir: Derfor kan S ikke bruge valgsejr til noget

Udsigt til fire år med Socialdemokratiet og SF som opposition til blåt styre.

Vejle: Søren Peschardt var i sine følelsers vold natten til onsdag.

Klokken 23.15 kunne den socialdemokratiske borgmester-kandidat notere sit politiske livs største sejr med to ekstra byrådspladser. Klokken 23.30 kunne han konstatere, at han ikke kunne bruge sejren til noget.

Han og partiet blev mødt af en lukket dør på Vejle Center Hotel. På den anden side sad byrådets blå partier og forhandlede - anført af det parti, der havde tabt mest ved tirsdagens valg. Mens socialdemokraterne havde vundet to mandater var Venstre gået tilsvarende tilbage i forhold til 2013.

- Er der ingen politisk anstændighed tilbage. Har I ikke forstået vælgernes vink med en vognstang. Jeg er borgernes borgmester, råbte Søren Peschardt til den lukkede glasdør.

I sine røde sko travede han frem og tilbage som en løve i et bur - bortset fra, at han var udenfor buret. Sekunderet af formanden for den socialdemokratiske fællesledelse, John Refsgaard, forsøgte han at sms'se sig vej ind i forhandlingslokalet - men forgæves.

De er i gang med at negligere vælgernes dom

Søren Peschardt - Socialdemokratisk borgmesterkandidat

SF også lukket ude

Søren Peschardt var ikke alene på den forkerte side af døren til det store forhandlingslokale. SF var heller ikke med ved bordet på trods af, at partiet har sikret sig et ekstra mandat. Partiets forhandlere - byrådsmedlemmerne Lone Myrhøj og Morten Kristensen - måtte akkurat som socialdemokraterne forsøge at tøjle utålmodigheden.

- Vi er forhåbentlig enige om, at vi ikke bukker os efter de smuler, de vil tilbyde os, lød det fra Søren Peschardt til sin gruppeformandskollega Lone Myrhøj efterhånden som klokken nærmede sig 02.00.

På det tidspunkt stod det klart, at resultatet af forhandlingerne ville blive et take-it-or-leave-it tilbud fra det blå flertal.

Og ja - Lone Myrhøj var ganske enig med den socialdemokratiske gruppeformand:

- Vi bukker os aldrig, konstaterede hun kort tid før, at døren til forhandlingslokalet gik op. I første omgang bød borgmester Jens Ejner Christensen socialdemokraterne indenfor i den lukkede kreds. Uret viste 2.08 og allerede 2.10 gik døren op, og den tre mand høje socialdemokratiske forhandlingsdelegation marcherede ud:

- Det kan man ikke byde os, konstaterede Søren Peschardt, mens han demonstrativt krøllede det papir sammen, borgmesteren havde overrakt ham. Papiret endte i et hjørne, mens SF'erne gik til forhandling.

Annonce

Fiks og færdig aftale

Da avisens udsendte kort efter fik samlet papirkuglen op, viste det sig ganske rigtigt at rumme en fiks og færdig aftale, som Socialdemokratiet og SF kunne acceptere eller lade være. En aftale, hvor de to partier fik tilbudt at deles om formandsposter i natur- og miljøudvalget og voksenudvalget plus en enkelt næstformandspost i kultur- og idrætsudvalget.

De tilbud takkede de to partier som aftalt nej til. Og det krøllede papir kom dermed til at symbolisere fire år med oppositionspolitik i Vejle Byråd - med mindre det mod alle odds lykkes for den røde blok at få skudt så mange kiler ind i det nye borgerlige samarbejde, at det falder fra hinanden, inden det kommer i gang.

- Det her er i hvert fald ikke afgjort før 6. december, lød det højlydt fra Søren Peschardt. Her hentydede han til, at det først er ved det konstituerende møde i byrådet, at Jens Ejner Christensen rent formelt kan vide sig sikker på at beholde borgmesterkæden.

Annonce

Hånlatter på pressemøde

I nat var der dog ingen synlige sprækker i sammenholdet, selvom DF's Kenneth Fredslund ikke lagde skjul på, at han personligt gerne havde taget en forhandling med Søren Peschardt på baggrund af sine tre mandater. Var de flyttet til rød blok, ville stillingen være 17-14 til den røde del af byrådet.

Nu kunne borgmester Jens Ejner Christensen overfor den samlede presse ved 02.30 tiden glæde sig over, at stillingen var 17-14 i hans favør, og at han har udsigt til fire år som borgmester for landets sjettestørste kommune:

- Og jeg vil gerne det brede samarbejde - det var bare ikke muligt, konstaterede borgmesteren til voldsom hånlatter fra Søren Peschardt bakket op af de forsamlede socialdemokrater og SF'ere.

Dermed tyder meget på, at foreløbig 12 års tradition med tæt samarbejde mellem byrådets to største partier er fortid. Hvor længe skilsmissen holder, når byrådet 1. januar trækker i arbejdstøjet, må vise sig. Det krøllede forligs-papir illustrerer i hvert fald, at det kommer til at tage tid før temperamenterne er faldet til ro.

Annonce
Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittefordobling på en uge: Vejle i top 15 over kommuner med højest incidenstal

Vejle For abonnenter

René blev tvunget i arbejde med revnet pulsåre: Nu vil han have statsministeren til at ændre loven

Sport

Satset overhaling koster Leon Madsen topplacering

Hedensted For abonnenter

Grøfteslåning, frø og insekthotel: Kommunen vil have borgerne til at skabe mere biodiversitet

Alarm 112 For abonnenter

Flere danskere har dårlige oplevelser med politiet: Så mange klager om kritisabel adfærd er der registret i Sydøstjylland det seneste år

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle

Hvornår opstår partiet der står for sund fornuft

Erhverv

'Ny' skrot-virksomhed ser dagens lys på havnen i Vejle: Støber 4000 kvadratmeter beton til ny indsamlingsplads

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

En bilist ramte gående i fodgængerfelt - en anden kørte ind i en parkeret bil

Give For abonnenter

Købmand klar med flere millioner til istandsættelse af butikken: Familien skal da være købmænd her i mindst 80 år til

Alarm 112

Kvinde død i frontalt sammenstød på landevej

Annonce