Annonce
Give

Det lugter fælt når der er skybrud: Ny pumpestation på vej

Her kommer den nye kloakledning til at løbe. Den går langs Hjortsvangen og Troldmosevej, inden den går gennem plantagen til renseanlægget på Bæksgårdvej. Ill. Vejle Spildevand.
Vejle Spildevand er i gang med at lægge tre kilometer rør langs Hjortsvangen, Troldmosevej og Give Plantage. Det skal mindske lugtgener, der opstår, når "spildevandet løber over".
Annonce

Give: Kraftige regnbyger, der indimellem udarter sig til skybrud, har gennem længere tid resulteret i lugtgener på strækningen mellem pumpestationen ved Hjortsvangen i Give og frem til renseanlægget på Bæksgårdvej.

Problemet er størst i sommertiden, hvor også regnbygerne er kraftigst. Når regnen vælter ned, kan den nuværende pumpestation ved Hjortsvangen/Diagonalvejen ikke altid følge med, og resultatet har været oversvømmelse og efterfølgende lugtgener.

Derfor er Vejle Spildevand for øjeblikket i gang med at forbedre kloaksystemet. Det sker blandt andet ved at lægge en tre kilometer ny kloakledning. Den kommer til at følge Hjortsvangen fra Diagonalvejen frem til Troldmosevej. Herefter drejer den mod vest og følger Troldmosevej frem til jernbanen.

Her bygges der en ny og større pumpestation, der skal sende spildevandet gennem Give Plantage og frem til renseanlægget på Bæksgårdvej.

- Vi er i gang i plantagen, og vi har et glimrende samarbejde med Give Plantage. Men det kan ikke undgås, at vi kommer til at genere nogle af de mange mennesker, der bruger plantagen til enten at løbe eller lufte hunden, måske på samme tid, siger Jane Mørk Bøjlesen.

Det kan ikke undgås, at vi kommer til at genere nogle af de mange mennesker, der bruger Give Plantage til enten at løbe eller lufte hunden, måske på samme tid.

Jane Mørk Bøjlesen

Annonce

En dyrere løsning

Hun er ingeniør og Vejle Spildevands projektleder. Hun fortæller, at det nye rør og den nye pumpestation kommer til at aflaste det eksisterende kloaksystem og den nuværende pumpestation på Diagonalvejen.

De kraftigere regnbyger, der blandt andet er resultatet af stigende havtemperaturer, er en ekstra belastning for det nuværende kloaksystem, fordi der ikke sker en adskillelse af spildevand og overfladevand. Det sker der hverken i Give by eller i Sejrup, Vonge og Kollemorten.

Spildevandet fra alle fire byer ender i renseanlægget på Bæksgårdvej, men det skal en tur over den nuværende pumpestation ved Hjortsvangen. Og det kan den ikke altid klare.

- Vi kunne naturligvis vælge at separere regnvand og spildevand i for eksempel Give. Men det ville resultere i en langt dyrere løsning, hvor regningen ville ende hos byens borgere. Derfor har vi valgt at løse problemet ved at bygge den nye kloakledning og en ny pumpestation. Det er vi sikre på vil løse problemet, siger Jane Mørk Bøjlesen.

Annonce

Året ud

Hverken Sejrup, Vonge eller Kollemorten er for øjeblikket med på listen over indsatsområder, som byrådet i Vejle har vedtaget skal have regn- og spildevand separeret.

Det er sket i Grønbjerg og i Lindeballe, men her var der ifølge Jane Mørk Bøjlesen også andre hensyn, der talte for en separering. Begge steder var kloaksystemet nedslidt og trængte alligevel til renovering.

Arbejdet med at etablere den nye kloakledning og pumpestation er i gang. Arbejdet, der udføres af Bække Entreprenørforretning, forventes at være fuldført inden årsskiftet.

På Troldmosevej er Vejle Spildevand ved at forberede en ny pumpestation. Den skal fjerne lugtgener og arbejdet følges ind imellem med interesse af frilandsgrisene på den anden side af vejen. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter stort corona-udbrud i Aarhus: Nu sender Sygehus Lillebælt også medarbejdere hjem

Annonce