Annonce
VEJLE

Det starter jo også med V... Her er de forsvundne gift-prøver fra Flyvestation Vandel - som blev forvekslet med Værløse

Flyvestation Vandel blev forvekslet med Flyvestation Værløse, da Miljøstyrelsen i 2013 sidst undersøgte lokaliteten for forurening. Nu er den tidligere flyvestation udtaget til ny undersøgelse. Arkivfoto: Vandel Erhvervspark
145 steder i hele landet skal "undersøges nærmere" for forurening med PFOS. I Vejle Kommune er der fokus på tre steder.

Vejle: Det var prøver fra Flyvestation Værløse - og ikke fra Flyvestation Vandel - som Vejle Kommune fik svar på, da Miljøstyrelsen i 2014 første gang undersøgte, om der var sket forurening af jord og grundvand på brandøvelsespladser i 12 kommuner.

Det oplyser Miljøstyrelsen til Vejle Amts Folkeblad.

Folkebladet omtalte forleden, at Flyvestation Vandel er kommet i søgelyset, fordi flyvestationens tidligere brandøvelsesplads kan være forurenet af PFOS-holdigt brandskum, som blev forbudt i Danmark i 2006 - men som dog først blev udfaset i 2011.

Annonce

I 2013 undersøgte Miljøstyrelsen og Region Syddanmark flyvestationens brandøvelsesplads for forurening, men kom til at sende et forkert prøvesvar til Vejle Kommune.

Det blev opdaget af Vejle Kommune i forbindelse med den seneste opmærksomhed på potentiel PFOS-forurening, hvor kommunens folk undrede sig over svaret på undersøgelsen fra 2013.

Forvekslet med B3

Ifølge Miljøstyrelsen skete fejlen, da man besluttede at anonymisere de enkelte lokaliteter, fordi nogle af resultaterne stammede fra frivillige undersøgelser, som endnu ikke var offentliggjort.

I stedet blev lokaliteterne identificeret med et bogstav og et tal. For eksempel betegnede B3  Flyvestation Værløse i Furesø Kommune, mens Flyvestation Vandel blev navngivet B4.

"Da Miljøstyrelsen sendte brevene ud til kommunerne, er der desværre sket en fejl, og både Furesø og Vejle kommuner har fået at vide, at lokalitet B3 var i deres kommune," skriver Miljøstyrelsen til Vejle Amts Folkeblad.

Da Miljøstyrelsen sendte brevene ud til kommunerne, er der desværre sket en fejl, og både Furesø og Vejle kommuner har fået at vide, at lokalitet B3 var i deres kommune.

Miljøstyrelsen
Annonce

145 steder udpeget

Fredag oplyste Danske Regioner i en pressemeddelelse, at de fem regioner har udpeget 145 steder i hele landet, som skal undersøges nærmere for potentiel forurening med PFOS.

I Region Syddanmark er der udpeget 30 lokaliteter - heraf tre i Vejle Kommune.

De tre lokale steder, som skal undersøges nærmere for potentiel forurening, er:

Flyvestation Vandel, hvor man ved, at der blev anvendt PFOS-holdigt brandslukningsskum på brandøvelsespladsen, ved den nuværende brandstation på Norgesvej 1 i Vejle og ved byens gamle brandstation, der lå på Nørregade 23/Ved Anlæget 8 i Vejle.

Ifølge svaret fra 2013 om undersøgelsen på Flyvestation Vandel viste den ene boring, der blev foretaget, ikke forekomster af PFOS og andre flour-forbindelser i en grad, der oversteg de daværende grænseværdier - de blev i juni 2021 sænket markant.

Ifølge Danske Regioner er næste skridt, at kommunen for hver lokalitet skal tage stilling til, om der kan gives et påbud til forureneren. Det vil sige, om forureneren stadig findes og selv skal undersøge og rense op efter en eventuel forurening.

I de tilfælde, hvor der ikke kan gives påbud til forureneren, vil regionerne ”overtage sagerne” og prioritere indsatsen på lokaliteterne, oplyser Danske Regioner.

Hvad er PFOS og hvorfor skal der undersøges for forurening?

  • PFOS er et flour-stof, der er under mistanke for at være sundhedsskadeligt og for at kunne give leverskader, nyreskader og kræft, ligesom stoffet er hormonforstyrrende og kan påvirke fostre.
  • Stoffet er kommet i søgelyset efter, at flere borgere i Korsør har fået konstateret høje værdier af PFOS i deres kroppe efter at have spist kød fra kvæg, der har græsset tæt på en tidligere brandøvelsesplads, hvor der blev anvendt PFOS-holdigt brandsluknings-skum.
  • I forbindelse med den sag er landets regioner blevet bedt om at identificere alle brandøvelsespladser, hvor der kan være sket forurening med PFOS.
  • I hele landet er der udpeget 145 lokaliteter, som skal undersøges nærmere.
  • Vejle er der udpeget tre steder: Flyvestation Vandel, Norgesgade 1 og Ved Anlæget 8/Nørregade 23.
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Erhverv For abonnenter

Flertal forlænger forbud mod minkavl et år

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce