Annonce
Hedensted

Det tager tid at mestre tre discipliner: 13-årig går efter triatlet-drøm

Simme Mortensen fik ideen til at dyrke triatlon fra sin moster. Nu træner han fem-seks gange om ugen. Foto: Michael Svenningsen
13-årige Simme Mortensen fra Tørring lagde sine træningsvaner om, da han for knap tre år siden begyndte til triatlon. Selvom sporten kræver mange timers træning og ressourcer, glæder han sig over de gode oplevelser og venskaberne, der følger med.

Tørring: Cirka 10-12 timers svømning, cykling eller løb fordelt på fem-seks træninger henover ugen.

Det lyder som en træningsmængde, de færreste kan overskue, men for 13-årige Simme Mortensen fra Tørring er det ikke tilfældet.

Efter at have hørt om sporten fra sin moster, som var begyndt at dyrke den, blev han for knap tre år siden inspireret til at begynde i Tørring IF Triathlon, som havde oprettet et ungdomshold.

- Jeg kunne ikke nogle af disciplinerne, da jeg begyndte, men jeg blev bare ved med at træne, forklarer Simme Mortensen, imens hans mor, Tina Mortensen, særligt erindrer den første svømmetræning, der foregik i Hampen Sø en dag i maj.

- Jeg synes, det var lidt sejt, at han bare gik ud og pjaskede rundt, for vejret og vandet var koldt, og bunden var temmelig ulækker, siger hun.

Når vi er i gang med stævnerne, er vi rivaler, men efterfølgende kan vi sagtens give hinanden en krammer og ønske hinanden tillykke med, hvordan det er gået

Simme Mortensen

Fra langsom til hurtig

Simme Mortensen havde før triatlon gået til gymnastik i flere år og prøvet håndbold af i et år. Alligevel var han med egne ord lidt buttet, da han tog beslutningen om at begynde med triatlon, men han ville i god form, og det kom han.

- Da jeg begyndte til triatlon, var jeg en af de bagerste, når vi skulle løbe i idrætstimerne, men nu er jeg en af de bedste, konstaterer Simme Mortensen, som godt kan mærke på kroppen, at træningen har ændret den.

Omvendt er der stadig være plads til at nyde slik og sodavand, men enkelte gange bliver der dog rystet på hovedet, hvis det er op til stævne.

For så er koncentrationen rettet imod det, og i denne sæson, der er den første, hvor Simme Mortensen har fokuseret på konkurrencer, er det gået rigtig godt med en samlet tredjeplads i danmarksserien og nummer to i den midtjyske stævneserie i hans årgang.

Annonce

Kamp mod sig selv

En af de store konkurrenter er en klassekammerat, som Simme Mortensen i sin tid begyndte sammen med. Konkurrencen til trods er forholdet dog rigtig godt, for modsat nogle sportsgrene er triatlon også en kamp mod sig selv.

- Når vi er i gang med stævnerne, er vi rivaler, men efterfølgende kan vi sagtens give hinanden en krammer og ønske hinanden tillykke med, hvordan det er gået, forklarer Simme Mortensen.

Hans bedste minder fra sporten handler da også om alt andet end egne resultater og konkurrencer, men derimod om fællesskab i vand og på land.

- Jeg husker særligt et stævne i sommer i Ganløse, hvor vi lå i vandet og varmede op i vores våddragter. Solen skinnede, og det var blå himmel. Det hele var bare perfekt, siger Simme Mortensen med begejstring i stemmen.

- Det kan virke lidt underligt, at man pludselig ligger i en sø ved København om morgenen og svømmer rundt, men det er fedt, og der er et rigtig godt kammeratskab, tilføjer han.

Det oplever han blandt andet også to gange årligt, når han deltager i triatloncamp sammen med triatleter fra hele Danmark.

Cyklen er kun en lille del af Simme Mortensens træning. Også løb og svømning står på programmet. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Naturmenneske

Oftest foregår træningerne sammen med andre i klubben, når Simme Mortensen får rørt sig. Både på tværs af alder og til dels niveau mødes triatleterne, og særligt naturen er arenaen, det udspiller sig i.

En løbetur i snevejr eller en tur i skoven på mountainbike er dog ikke noget, som afskrækker Simme Mortensen.

- Man får oplevet naturen rundt i landet, og det er jo noget andet end en fodboldbane, hvor græsset ikke en gang er ordentligt, siger den unge triatlet, der ved siden af sporten også finder tid til spejder en gang om ugen.

- Jeg prioriterer ikke spejder lige så højt, men vil heller ikke være det foruden. Tidspunktet ligger godt i forhold til triatlon, og så synes jeg også, det er meget sundt at snakke med andre, som ikke er i triatlonverden, forklarer Simme Mortensen, som blandt andet har præsteret at gå i shorts i et år for at få et mærke.

Når Simme Mortensen er til stævner, tilbagelægger han sprintdistancen, der som oftest består af 400 meters svømning, 10-11 kilometer cykling og 2,5 kilometer løb. Privatfoto
Annonce

Fyldt ønskeseddel

Som triatlet er der flere discipliner, der skal mestres, og sporten kræver både teknik og udholdenhed. Derudover udgør udstyr og lir også en del af særligt cyklingen, og for Simme Mortensen er det ingen undtagelse.

- Jeg kan godt lide at søge på cykler på nettet og kigge, om man gør et godt køb, siger han.

Til jul og fødselsdag udgør triatlon-udstyr derfor også en pæn andel af ønskerne, for der går en del svømmebriller og løbesko til henover de mange træningstimer.

- Og så står der altid en ny cykel på ønskesedlen, siger Simme Mortensen med et stort smil i retningen mod sin mor. Et smil, som fortæller, at det er blevet vendt ved middagsbordet et par gange.

Våddragt låner han dog af klubben, for ellers kan det hurtigt blive meget dyrt, når han stadig er i voksealderen.

Da jeg begyndte til triatlon, var jeg en af de bagerste, når vi skulle løbe i idrætstimerne, men nu er jeg en af de bedste, konstaterer Simme Mortensen, som godt kan mærke på kroppen, at træningen har ændret den.Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Siriuspatruljen og OL

I øjeblikket ligger fokus i høj grad på svømningen, som Simme Mortensen dyrker fem gange om ugen med efterfølgende løbetræninger flere af dagene.

På den måde kan han skærpe sine evner i vandet, så han kan komme tættere på nogle af sine fremtidsmål.

Et af målene, der bliver aktuelle inden for et par år, bliver at komme på det danske ungdoms- og juniorlandshold i triatlon, men også på længere sigt har den unge Tørring-triatlet sat sig mål.

- Jeg vil gerne se, om jeg kan komme i Sirius-patruljen i Grønland. Derudover har jeg et andet mål om at deltage i triatlon ved OL i Paris i 2024, men det er måske lige ambitiøst nok, siger Simme Mortensen, som også har planer om at skulle gennemføre den berømte ironman-distance på et senere tidspunkt i livet.

- Gerne den på Hawaii, tilføjer han håbende.

Og skulle det ske, er der en vis sandsynlighed for, at det vil blive med familien som hujende opbakning. Hvem ved? Måske det endda kunne blive med søskende ved sin side. I hvert fald er det lykkes Simme Mortensen at præge sin familie i retningen af sporten.

- I begyndelsen var det kun mig, som dyrkede det, men siden er både min lillesøster og lillebror begyndt, så nu mangler vi bare min mor og far, siger Simme Mortensen, der dog hurtigt får svar på sin kvikke bemærkning.

- Men vi er da begyndt at svømme, lyder det.

- Jeg vil gerne se, om jeg kan komme i Sirius-patruljen i Grønland. Derudover har jeg et andet mål om at deltage i triatlon ved OL i Paris i 2024, men det er måske lige ambitiøst nok, siger Simme Mortensen. Foto: Michael Svenningsen
Som triatlet oplever Simme Mortensen et unikt sammenhold. Man konkurrerer ikke kun mod hinanden, men også mod sig selv i sporten, så derfor anerkender man i høj grad også, hvis en anden gør det godt til et stævne. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Annonce