Annonce
Vejle

Det tegner foreløbigt godt: Vejle Sygehus bidrager til dansk corona-lyntest

Laboratoriet på Vejle Sygehus har medvirket til udviklingen af en ny dansk lyntest for corona. Restmateriale er blevet sendt til forskere på DTU, som arbejder på testen. Arkivfoto
Danskere forskere har opnået gode resultater i jagten på en let og hurtig corona-test.
Annonce

Vejle: Danmarks Tekniske Universitet, DTU, er nået langt med en lyntest, som på en halv time kan give svar på, om en person er smittet med coronavirus. En del af det prøvemateriale DTU har benyttet i afprøvningen af den nyudviklede test, kommer fra Vejle Sygehus.

Overlæge og professor på mikrobiologisk afdeling på Vejle Sygehus Jens Kjølseth Møller forklarer, at sygehuset har sendt 120 coronaprøver til DTU i Lyngby.

- Der er tale om restmateriale fra prøver, som vi tester her på mikrobiologisk afdeling i Vejle. Vi tester altså som hidtil prøverne med den officielle, anerkendte testmetode, og så sammenlignes vores resultater, med de svar, forskerne på DTU når frem til, når de undersøger rester af de samme prøver med deres nye, hurtige test, forklarer Jens Kjølseth Møller.

Rent praktisk har sygehuset i Vejle sendt restmateriale fra 120 prøver afsted på en gang med taxa til DTU for at sikre, at prøverne kom frem så hurtigt og sikkert som muligt.

Annonce

Kan afværge flaskehalse

Der er talte om såkaldte svælgpodninger, altså mikroskopiske spytdråber samlet op med en lang vatpind fra svælget på personer, som skulle testes for coronasmitte. Patienterne er blevet testet på Kolding Sygehus, som er akuthospital for corona-behandling i Region Syddanmark.

Årsagen til, at prøverne testes i Vejle, er, at laboratoriet for Sygehus Lillebælt, som er overlæge Jens Kjølseth Møllers domæne, har hjemme her.

Den nye lyntest ser ifølge dagbladet Politiken meget lovende ud. I over 97 procent af prøverne fra Vejle, gav lyntesten ifølge avisen et svar, der er i overensstemmelse, med det svar, den officielle corona-test har givet.

- Når man med lys og lygte leder efter nye testmetoder, skyldes det to ting. Dels at langt flere kan blive testet, hvis testen bliver simplere og hurtigere, og dels at vi kan gøre os fri af afhængigheden af internationale leverandører. Hidtil har afhængigheden af udenlandske testkit skabt flaskehalse og lagt begrænsninger på det antal test, man har kunne gennemføre i det danske sundhedssystem, forklarer overlæge Jens Kjølseth Møller.

Annonce

Hastepulje har betalt

Den nye test vil betyde, at der kan foretages tusindvis af test på kort tid, og samtidig bliver metoden forsimplet, så den kan udbredes til flere lokationer.

- Det er ambitiøst, men også realistisk, at vi kan være klar med 10.000 test om ugen i løbet af meget kort tid, hvilket vil sige efter påske udtaler professor ved DTU, Anders Wolff til Politiken.

- Vores teknologi kan i første omgang bruges til at teste sundhedspersonalet på hospitalerne og personale og beboere på plejehjem, tilføjer Anders Wolff.

Udviklingen af den nye, danske lyntest - inklusive taxi-leverancerne af prøveglas fra Vejle til DTU i Lyngby, er betalt via midler fra en hastepulje til coronarelateret forskning, som regeringen har vedtaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Tre afgørende faktorer spænder ben for genetablering af lokal radiokanal - men næstformand ser det gerne ske

Annonce