Annonce
Fredericia

Det var DF's højborg i 2015: Flygtningesnak er gået af mode

Ægteparret Evy og Erik Caro holder fast i Dansk Folkeparti. De stemmer i Herslev, som i 2015 var en højborg for partiet. Foto Michael Svenningsen
For fire år siden fik Dansk Folkeparti et kanonvalg i Fredericia, og den største sejr kom i Herslev. Vi besøgte sidste valgs DF-højborg. - Flygtningesnakken er gået af mode, lød det fra en vælger.

Herslev: Forsamlingshuset i Herslev er det fredeligste valgsted i kommunen.

Der var blot 599 stemmeberettigede til onsdagens folketingsvalg, men det lille valgsted var rammen for en stor sejr til Dansk Folkeparti ved valget i 2015. Liste O scorede 35,4 procent af stemmerne, og det var mere end noget andet sted i Fredericia Kommune.

Men kunne DF holde skansen i den lokale højborg denne gang? Fredericia Dagblad tog en snak om DF med nogle af vælgerne, der havde stemt.

Byens otte valgsteder

Byens otte valgsteder har åbent frem til klokken 20. På det valgkort, alle borgere har fået tilsendt, fremgår det, hvor man skal stemme. Valgsterne er:

Fredericia Gymnasium, Nørrebrogade 88, Fredericia.
Bredstrup-Pjedsted Idrætshal, Ågade 70, Bredstrup.
Erritsø Idrætscenter, Krogsagervej 42, Erritsø.
Herslev Forsamlingshus, Herslev Kirkevej 4, Herslev.
Elbohallen, Tingvejen 24, Taulov.
Fredericia Idrætscenter (FIC), Vestre Ringvej 100, Fredericia.
Bøgeskovhallen, Bøgeskovvej 37c, Bøgeskov.
Fredericia Rådhus, Gothersgade 20, Fredericia.

Har stemt DF siden Krone-bilen

I solskinnet foran Herslev Forsamlingshuset stod ægteparret Erik og Evy Caro. De satte begge kryds ved DF - ligesom i 2015.

- Jeg har stemt på Dansk Folkeparti, siden Pia Kjærsgaard kørte rundt med Krone-bilen. Kan du huske den? spurgte Evy Caro.

Hun henviste til Dansk Folkepartis kampagne ved euroafstemningen i 2000, hvor den daværende formand turnerede rundt i bil beklædt med billeder af danske mønter. Som et stærkt signal for et dansk nej til euroen.

Dengang vandt DF, men udsigten til en DF-nedtur ved 2019-valget ændrede intet for ægteparret fra Herslev.

- Det er dem, der er mest troværdige, fastslog Evy.

Hendes mand håbede på et godt valg for DF, men ønsker alligevel en ændring. Nemlig en socialdemokratisk ledet regering med støtte fra DF.

- Det dur ikke, at Venstre fortsætter, sagde han.

Bjarne Lander ankom til valgstedet på cykel - og iført gul overtrækstrøje. Den fire kilometer lange tur fra hjemmet i Højrup tog han med sine to sønner, Oliver på 12 og Fillip på syv. Den grønne dagsorden er vigtig for ham - men han ville ikke røbe, hvad han stemte. Han var ikke bevidst om, at DF's store sejr i Herslev i 2015, men forventede ingen gentagelse.

- Jeg har ikke hørt nogen snakke om, at de ville stemme på DF. Man siger, at DF ikke har været gode til at holde det, de har snakket om. Det er den snak, der har været i medierne. Men vi ved det jo ikke, før valget er slut, lød det fra Bjarne Lander.

77-årige Kristian Ottosen skubbede også sin stemmeseddel i valgurnen ved 11-tiden. Han var heller ikke en del af DF-bølgen, hverken for fire år siden eller i dag.

- De fik ikke min stemme dengang, og det gør de heller ikke i dag. Der har ikke været så meget flygtningesnak denne gang. Det er som om, det er gået lidt af mode. Jeg tror, folk er blevet lidt trætte af det, og det taber DF på. De har også fået konkurrence fra Rasmus Paludan og Nye Borgerlige, sagde Kristian Ottosen, der lægger mest vægt på velfærdspolitikken. Og som altid stemmer socialdemokratisk.

Valgdagen var også en cykeldag for brødrene Oliver og Fillp Lander på 12 og syv år. De kørte i alt otte kilometer med deres far Bjarne, så han kunne stemme i Herslev Forsamlingshus. Foto: Michael Svenningsen

Da avisen var på formiddagsbesøg, havde 154 været forbi til at stemme. Det fortsatte i en lind strøm, og mens vælgerne satte krydser, var der bolsjer, kaffe og karameller til vælgerne og de tilforordnede.

Formanden på valgstedet, byrådsmedlem Kenny Bruun Olsen (V), nød stemningen i forsamlingshuset.

- Jeg meldte mig, og så fik jeg tildelt stedet her. Tidligere har jeg kun været på gymnasiet, og der er altid travlt. Det er helt anderledes at komme herud, sagde Kenny Bruun Olsen.

Da stemmerne sidst på dagen var talt op, gik den landsdækkende DF-nedtur også igen i Herslev. Partiet fik 82 stemmer, hvilket var 16 procent af alle stemmer i Herslev. En markant tilbagegang i forhold til 2015, da 35,4 procent satte kryds ud for DF.

Kommunens mindste valgsted er Herslev Forsamlingshus, som til folketingsvalget grundlovsdag har 599 stemmeberettigede. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce