Annonce
Børkop

Det var kattens: Yoga og klangskåle skaber ro for børn og pædagoger

Det var kattens. Man skal strække sig som en kat i løbet af en dag. Det lærer børn og voksne om på Borggården. Og det ser da nu meget hyggeligt ud at være kat for en stund. Privatfoto
Hos Børnehuset Borggården er der skåle med klange og bevægelser som katte, for både børn og pædagoger lærer lidt om yoga og klangskåle.

Børkop: Prøv at kigge på en kat. Den strækker sig mange gange i løbet af dagen. Og prøv så at se på de ældste børn og pædagogerne i Borggården. De strækker sig også flere gange om dagen.

Det er i hvert fald tanken, at det bliver sådan helt naturligt, og nu er man begyndt. Katja Perregaard, der arbejder med fysisk og psykisk trivsel blandt børn og unge, var forbi Borggården for en stund med Pippi-yoga (stræk-ud yoga, red.) for børnene, og personalet fulgte selvfølgelig med.

Og hun bød også på stilhed med sintra, der består af toner fra klangskåle, der har til formål at berolige kroppens nervesystem.

Annonce
Alfred får sintra på Borggården. Det er sintra-instruktør Katja Perregaard, der står for det. Privatfoto

Det handler nemlig om at lære kroppen at finde ro.

- Ingen kan holde til at køre for længe i 7. gear, men det er svært at komme ned i 1. gear og lige skabe ro i kroppen. Nu er der selvfølgelig stor forskel på børn og voksne, og det arbejder man ud fra, men det handler i den sidste ende om at få skabt en ro i kroppens nervesystem. De fleste, både børn og voksne, har en hverdag, hvor kroppen er i større eller mindre grad af alarmberedskab, og her er yoga og klangskålene et effektivt værn mod det, siger Katja Perregaard, der er uddannet folkeskolelærer og arbejder som yogainstruktør.

Hun har tidligere været driftstræner ved Silkeborg Kommune, hvor hun underviste i korrekte arbejdsstillinger samt fysisk trivsel.

Hjælper hinanden

Hun er tilknyttet Borggården som et slags projekt. Hun får ikke løn for det, men hun får en masse brugbar viden, som hun kan gøre brug af i sit videre virke som instruktør. Hun underviser i yoga og sintra på arbejdspladser og institutioner rundt i landet

Hos Borggården får man omvendt besøg af en kvinde, der bringer nye metoder og tanker ind i det daglige virke. Yoga og sintra er ikke noget, man har gjort brug af før.


Ens eget indre ved, hvornår nok er nok, og det gælder både for børn og voksne

Katja Perregaard, sintra og yogainstruktør


- Jeg må erkende, at jeg ikke på nogen måde selv har tænkt tanken før, men jeg kan sagtens se formålet med det. Vi er jo ikke vant til at tænke, at vi lige skal få strakt ud som en kat. Nu kender jeg Katja, og da snakken faldt på det her, tænkte jeg, at det kan da bestemt også bruge hos os. Både for børnene og for personalet skyld, og vi må sige, at både børnene og de voksne har taget positivt imod det, siger Per Birch, der er leder af Borggården.

Annonce

Brugbare løsninger

Katja Perregåard skal efter planen komme forbi Borggården nogle gange om året. Hun har selv dyrket yoga i over tyve år og arbejdet med klangskåle i en håndfuld år. Begge dele er oplagte at arbejde med i en daginstitution.

- Børn er meget umiddelbare og griber bare fat i tingene, men det er klart, at børn også kan miste fokus ret hurtigt. Vi laver nogle små øvelser, som vi gentager tre gange. Ikke mere for så kan alle være med. Og så bygger vi mere og mere på, og med børn er det jo også sådan, at de er super gode til at vide, hvornår noget er blevet for meget. Så siger de bare fra, og sådan er det også med klangskålene. Det må ikke være for meget eller for lidt. Men ens eget indre ved, hvornår nok er nok, og det gælder både for børn og voksne, forklarer hun.

Hun kom forbi Borggården første gang sidste år, men så lukkede corona alt ned, og det er først nu, hun atter er tilbage. Det er derfor som at starte forfra, men hurtigt vil rutinerne komme, og de rutiner er vigtige.

- Så husker man bedre lige at få strakt ud, ligesom katten gør det. Og de bliver også mere og mere fortrolige med klangskålene, som de, og her tænker jeg også børnene, lige kan finde frem og skabe sig et frirum, der beroliger alarmsystemet, siger Katja Perregaard.

Jo, på Borggården kan man lidt kækt sige, at det var dog kattens, men husk på, at katten strækker ud og skaber sig selv ro af en helt simpel grund. Det gør den godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Give

Se billederne: DM i cykling blev skudt i gang med sved, tilråb og kolde fadøl

Annonce