Annonce
Debat

Socialdemokratisk opgør med new public management og detailstyring i ældreplejen: Kære kommende byrådsmedlemmer - lad os få gjort op med minuttyranniet

Birgitte Vind. Pressefoto

Læserbrev: Der er snart kommunalvalg. Tusindvis af kandidater håber på at blive valgt - alle drevet af ønsket om at gøre en forskel.

Men hvis de kommende kommunalpolitikere skal gøre en reel forskel, kommer de til at skulle udvise et særligt mod. En af de vigtigste opgaver som byrådspolitiker bliver at tage et opgør med principperne i styreformen new public management, der har hersket i den offentlige sektor i over 30 år.

Politikerne har navigeret efter bundlinje, tilfredshedsmålinger, benchmarking gennem rigide processer og detailregler som for eksempel ældrepleje på minuttid. Så nemt er det ikke mere.

Annonce

Konsekvensen af denne måde at lede på er, at vi mangler kloge, varme hænder. Al ny forskning viser, at offentlige ansatte motiveres af at gøre en forskel, og at det også spiller ind i deres valg af uddannelse.

I dag findes der social- og sundhedshjælpere, som kun har to minutter til at give borgeren støttestrømpe på og nul minutter til at lytte til den ældre. Det gør det svært for medarbejderne at se sig selv i jobbet.

Når det at overholde minuttiden bliver gjort til selve kerneopgaven fremfor fokusset på borgerens behov, så går det galt.

Mange kommuner har heldigvis kastet sig ud i at ændre styreformen. Jeg selv har besøgt kommuner som Kerteminde og Svendborg, der har sat sig for at give både borgere, medarbejdere og lokale ledere større indflydelse på at tilrettelægge hjælpen.

Og personalet og borgerne efterlod ingen tvivl hos mig:

Politikerne skal selvsagt have styr på økonomien, men at give plads til personalets faglige vurderinger, borgernes eget perspektiv og lokal selvledelse åbner for nærvær i ældreplejen og øger samtidig tilliden til det offentlige.

Birgitte Vind

Politikerne skal selvsagt have styr på økonomien, men at give plads til personalets faglige vurderinger, borgernes eget perspektiv og lokal selvledelse åbner for nærvær i ældreplejen og øger samtidig tilliden til det offentlige.

Så kære kommende byrådspolitikkere: Find modet frem. Udvis tillid, og bekæmp detailstyring. Giv plads til selvstyre og forskellighed. Det bliver nødvendigt, hvis den offentlige velfærd skal udvikles.

Held og lykke til kommunalvalget.

Annonce
Billund For abonnenter

56-årige Mona drøner rundt i byen på el-scooter: Nu samler hun ind til afghanske flygtninge i Jelling

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Mistænkelig lugt lukker kirke: 'Det er et utroligt ubehageligt rum at være i, og man kan smage et eller andet'

Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Hedensted

Mysterium om cykelbjerg opklaret: Derfor lå stor bunke cykler i skovkanten ved rasteplads

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Debat

Debat: Tomme tønder buldrer mest

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Annonce