Annonce
Vejle

DF'ere har haft sjovere dage - radikale har hænderne over hovedet

Valgresultatet sved for DF - også lokalt, hvor partiformand Kristian Thulesen Dahl måtte se antallet af stemmer næsten halveret i hjembyen Thyregod. Tegning; Julius
EU-valget blev også lokalt til en syngende lussing for Dansk Folkeparti, mens Radikale gik knap fire procentpoint frem.

Vejle: Der var tydelig forskel i stemmeføringen på Vejle-repræsentanterne for to af EU-valgets partier mandag morgen.

Hos Dansk Folkepartis folketingskandidat Kenneth Fredslund og lokalformand Flemming Hansen havde det triste overtaget, mens kollegerne hos de radikale, Lotte Rod og Dorte Søndermølle, var helt anderledes i vigør:

- Det er en fantastisk dag. Vi klarede os også flot lokalt, lød det fra sidstnævnte, der er formand for den lokale partiforening.

Hendes formandskollega hos Dansk Folkeparti, Flemming Hansen, var anderledes eftertænksom:

- Det var en øretæve uden lige. Vi må lige sunde os, og se, hvordan vi kommer videre.

Annonce

Jeg håber, vi kommer til at klare os bedre ved folketingsvalget. Jeg ville i hvert fald bliver ked af det, hvis vi kom under 11 procent. Vi vidste jo på forhånd, at vi kom til at mangle Morten Messerschmidt-effekten ved det her valg.

Kenneth Fredslund, Dansk Folkeparti

Tæv i Thyregod

Hvis man udelukkende ser på selve valgresultatet, kan meldingerne måske undre. Dansk Folkeparti er med 14 procent af stemmerne stadig pænt større end Radikale. Tristheden kontra jublen bygger på sammenligningen med det seneste valg.

Her fik Dansk Folkeparti et helt enestående resultat med næsten 30 procent af stemmerne lokalt. Partiet har med andre ord oplevet mere end en halvering af stemmerne - illustreret af resultatet fra partiformand Kristian Thulesen Dahls hjemmebane i Thyregod, hvor partiet faldt fra 46 procent i 2014 til 26,7 procent ved valget i går.

Modsat de radikale. For fem år siden kunne partiet ikke knibe sig op på seks procent af stemmerne lokalt. Nu har det EU-begejstrede parti næsten 10 procent af de lokale vælgere bag sig:

- Det gør mig glad. Det viser blandt andet, at klima for alvor er kommet på vælgernes dagsorden - og at det er et problem, vi skal have løst i fællesskab, siger partiets lokale folketingskandidat, Lotte Rod.

Radikale tror på to mandater den 5.

Resultatet giver hende selvfølgelig håb for partiet frem mod folketingsvalget 5. juni. Hvis tendensen holder, styrker det håbet om, at de radikale kan hente to mandater i Sydjyllands Storkreds, som meningsmålingerne antyder lige nu.

Lotte Rods kollega hos Dansk Folkeparti, Kenneth Fredslund, er irriteret over søndagens resultat:

- Jeg håber, vi kommer til at klare os bedre ved folketingsvalget. Jeg ville i hvert fald bliver ked af det, hvis vi kom under 11 procent. Vi vidste jo på forhånd, at vi kom til at mangle Morten Messerschmidt-effekten ved det her valg, siger Kenneth Fredslund.

Han gør samtidig opmærksom på, at DF betalte prisen for at stå uden for de valgforbund, der sikrer, at et parti kan have gavn af stemmer på et andet parti, hvis partiet ikke opnår valg:

- Det kostede os i forhold til SF og de radikale. Vi fik jo flere stemmer end de radikale på landsplan - men da de var i valgforbund, sikrede de sig to pladser, siger Kenneth Fredslund.

Grafik: Jysk Fynske Medier

Glæde hos V og S

Venstre blev største parti - både nationalt og lokalt. Omkring 27 procent blev det til i de to lokale kredse tilsammen - mod 23,5 på landsplan. I Vejle Nord-kredsen voksede partiet med 5,8 procentpoint i forhold til 2014:

- Og det giver da et stort boost til valgkampen, lyder det fra kredsens folketingskandidat, Christoffer Melson.

Også Socialdemokratiet kom godt ud af valget. Næststørste parti på landsplan med 21,5 procent og ditto lokalt med nogenlunde samme resultat. I Vejle Syd-kredsen, hvor Birgitte Vind stiller op, gik partiet frem med 3,8 procent.

- Det fortæller mig, at vi er på rette vej mod en rød regering. Og personligt oplever jeg da også en god stemning omkring mig, når vi er på gaden, siger Birgitte Vind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB-træner: Vi skabte nok til at vinde

Annonce