Annonce
Erhverv

DF: Erhvervsministeren må gøre noget aktivt

Hans Kristian Skibby (til højre) fik mandag sammen med partiformand Kristian Thulesen Dahl og organisationen Arbejdsgiverne en grundig gennemgang af Welcons problemer med EU's ståltold af direktør Jens Pedersen (til venstre). Foto: Arbejdsgiverne

Hans Kristian Skibby finder Rasmus Jarlovs svar "sørgeligt". Så han forsøger at få et mere positiv engagement for at redde arbejdspladser på Welcon, der er klemt af EU's stål-told.

Give: Hans Kristian Skibby, Dansk Folkepartis erhvervsordfører, er ked af det svar, erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har leveret på et spørgsmål om EU-s ståltold.

Spørgsmålet blev stillet 9. januar, og godt fire uger senere svarede erhvervsministeren med en opfordring til Welcon og andre virksomheder, der er truet af ståltolden, om selv at tage kontakt til EU-Kommissionen.

- Sørgeligt er vist det ord, der bedst betegner ministerens svar. Det er sørgeligt, at der skal bruges så lang til på ingenting at sige eller gøre. Og det er sørgeligt, at det eneste råd, ministeren har, er at virksomhederne selv tager kontakt til EU. Inden det er lykkedes, er virksomhederne jo blevet lukket, siger Hans Kristian Skibby.

Han henviser til, at der nemt kan gå et til to år, hvis virksomheder uden politisk støtte fra folketing eller regering skal nå igennem til toppen af EU. Skal der ovenikøbet ske ændringer af en allerede besluttet politik, rækker et par mindre virksomheders muligheder ikke langt.

Annonce

Hvad er Erhvervsstyrelsens svar? Indgiv en klage til EU-Kommissionen. Det tager mindst et år og kræver, at virksomheden på egen hånd samler de europæiske producenter. Herudover erfarer Arbejdsgiverne, at det juridiske arbejde typisk koster 6-10 millioner kroner. Det er mildest talt noget af en udfordring at håndtere for en almindelig dansk stålvirksomhed.

Mads Graves, adm. dir. i Arbejdsgiverne i organisationens blad for et år siden
Hans Kristian Skibby (DF) vil stille et onsdagsspørgsmål til erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) for at give ham mulighed for engagere sig i kampen for at redde danske arbejdspladser. Foto: Michael Svenningsen

Holdninger

- Heller ikke, selv om alle kan se, at beslutningen ikke er fornuftig, lyder fra Hans Kristian Skibby.

Han vil derfor igen forsøge at få erhvervsminister Rasmus Jarlov ind i kampen. Han mener, ministeren skal have en mulighed mere for at "viske det sørgelige svar af tavlen".

Det vi ske i form af et onsdagsspørgsmål til ministeren. Et onsdagsspørgsmål er et spørgsmål fra et folketingsmedlem til en minister og adskiller sig fra spørgetimen om tirsdagen. Her er det kun partiledere, der kan stille spørgsmål og kun til statsministeren.

- Onsdagsspørgsmål skal dreje sig om holdninger, så spørgsmålet vil handle om erhvervsministerens holdning til, at danske arbejdspladser er truede af en EU-told på uforarbejdet stål fra Kina. Og om ministerens holdning til at rejse spørgsmålet i EU, siger Hans Kristian Skibby.

Han er ikke i tvivl om, at ministeren har væsentligt nemmere ved at komme igennem EU-systemet end en privat virksomhed.

- Ministeren kan jo også rejse sagen over for sine ministerkolleger i EU. Danske producenter af ståltårne til vindmøller er jo ikke de eneste i EU, så andre må have samme problem, siger Hans Kristian Skibby.

EU-tolden på stål fra Kina blev indført i et tæt samarbejde med den europæiske stålindustri. Men desværre for blandt andet Welcon i Svindbæk kom den derfor kun til at omfatte import af stål, der ikke er forarbejdet.

Det har medført, at Welcon skal betale en told på godt 70 procent på den stål, der importeres fra Kina. Men de vindmølletårne, som kinesiske virksomheder også fremstiller, kan importeres til Europa, uden at de belægges med told.

- Det giver naturligvis en uheldig konkurrencesituation for Welcon. Vi vil gerne have konkurrence. Men den skal være fair, så derfor arbejder vi videre med at får erhvervsministeren til at rejse sagen i EU, siger Hans Kristian Skibby.

EU har tidligere undersøgt stålmarkedet og fundet dokumentation for, at kinesiske produkter er støttet af den kinesiske stat. Det gør ikke konkurrencen mere fair.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce