Annonce
KLUMME

DGI Husets direktør: Jeg står i gæld til hver og en af de personer, som vælger at gå ind i politik

Fra byrådsvalget i Vejle i 2017: SF's Lone Myrhøj og tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) følger stemmetallene på storskærmen. Arkivfoto: Mette Mørk

For nylig meddelte tidligere uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, at han forlader Folketinget. Da jeg læste det, ærgrede det mig lidt, idet jeg havde den opfattelse, at Tommy Ahlers både er dygtig og nytænkende og samtidig har været et frisk pust på Christiansborg.

Ahlers officielle begrundelse for sin beslutning blev naturligvis straks udsat for alverdens kommentatorers analyser og gisninger, hvad vel for så vidt var helt forventeligt.

Var det så et tab for vort folkestyre, at en fyr som Tommy Ahlers forlader politik efter kun en kort periode? Det har jeg ikke noget bud på, alene af den årsag, at jeg reelt ikke har indsigt i, hvad han har bidraget med, når kameraerne har været slukket, og det parlamentariske rugbrødsarbejde skulle leveres.

Annonce

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Tommy Ahlers er nu fortid i dansk politik, og hans suppleant til Folketinget er formentlig allerede indkaldt. For sådan er det jo med politik - om det er i en kommunalbestyrelse, et regionsråd eller i Folketinget: Når en politiker går fra borde, så står der altid en ny håbefuld kandidat klar til at samle både mandatet og indflydelsen op.

De næste tre måneder vil vi være vidne til rigtig mange håbefulde og ihærdige politikere, som er klar til at samle mandater op, når der frem mod tirsdag 16. november 2021 er valgkamp om de 2432 pladser i de 98 kommunalbestyrelser, vi aktuelt har i Danmark. Der vil utvivlsomt blive sagt både meget kvalificeret og meget ukvalificeret i sådan en valgkamp. Det er en del af gamet.

At være folkevalgt til en kommunalbestyrelse er i dagens Danmark et krævende hverv. Efter kommunalreformen - eller Strukturreformen, som den rettelig hed - i 2007 har vi fået betydeligt færre og større kommuner, og alene det forhold gør, at tjansen som kommunalbestyrelsesmedlem i dag er forbundet med et væsentlig større tidsforbrug end i ”gamle dage”.

Det er ikke vanskeligt at forestille sig den udfordring, der ligger i at blive valgt i en kommune som Vejle, selv bo i Gårslev, og så lige pludselig skal mene noget om ældreplejen eller foreningslivet i Thyregod eller Give.

Vil man røgte sit hverv som folkevalgt på en ordentlig måde på de vilkår, så skal der tilføres ganske store mængder knofedt, underforstået et betydeligt tidsforbrug. Det er ikke usædvanligt, at et gennemsnitligt byrådsmedlem i dag bruger, hvad der svarer til et halvtidsjob på at varetage sit hverv som folkevalgt.

Det er også i det lys, at man bør iagttage den kommende kommunale valgkamp. For nu at sige det lige ud, så vil rigtig mange politikere komme til at udtale sig og diskutere forhold og emner, som de reelt ved ganske lidt om, og så er det jo, at man let kommer til at sige noget sludder eller noget direkte forkert, og da især når man bare så gerne vil vælges.


Her er det imidlertid, at politikerne har brug for alle os vælgere. En politiker er aldrig klogere, end de vilkår vedkommende arbejder under. Der påhviler derfor os som vælgere et ansvar gående på at ”klæde kandidaterne på”.

Vi bør insistere på at gå i dialog med de håbefulde kandidater for at udvide og kvalificere deres perspektiv, for kun i dialog med vælgerne får vi i sidste ende politikere, der træffer velunderbyggede beslutninger. Byrådet og de stående udvalg får i det løbende arbejde god hjælp fra embedsapparatet. Det kan - og må - blot aldrig erstatte den løbende dialog mellem politikere og vælgere, som er demokratiets helt afgørende fundament.

Denne avis - og sikkert også andre medier i det ganske land - vil helt sikkert forsøge at være kritisk over for noget af det sludder, der nu engang ryger over bordet i en valgkamp, for det nu engang pressens rolle, og fint med det.

Min tilgang er imidlertid en lidt anden, og den tager udgangspunkt i en rodfæstet respekt for de af vore medborgere, som stiller sig til rådighed i folkestyrets tjeneste.

Jeg føler grundlæggende, at jeg står i gæld til hver og en af de personer, som vælger at gå ind i politik og dermed bruge 20-25 timer om ugen som folkevalgt. Vi er som samfund fuldstændigt afhængige af, at vi har disse engagerede medborgere, som går i brechen for det, de tror på.

At være lokalpolitiker i dag er ofte en utaknemlig tjans. man bruger de kostbare marginaltimer i en i forvejen travl uge, man bliver udsat for kritik - som også nu og da går langt over grænsen for almindelig ordentlighed - og vederlaget er for langt de fleste beskedent i forhold til tidsforbruget. Endelig er man rigtig meget væk fra familien og må forsømme mange andre ting, når det politiske arbejde kræver sit.

Positivt vejer selvfølgelig, at man som politiker har indflydelse på udviklingen i sin by og sin kommune, men alligevel, når det hele gøres op, så er det forbundet med både slid og afsavn at være lokalpolitiker i dag.

Derfor taler jeg for, at vi alle som borgere bør vise respekt for vore folkevalgte. Politisk uenighed er sundt, og den politiske debat er bydende nødvendig, men det har ikke noget med respekten for de folkevalgte at gøre.

Den respekt for vore folkevalgte, jeg taler om, er partineutral. Den hviler på en anerkendelse af, at det her samfund kun kan fungere, hvis nogen stiller sig til rådighed for fællesskabet og tager ansvaret. Man behøver således ikke at være socialdemokrat for at anerkende og have respekt for, at statsministeren var der til at tage ansvaret, da det var nødvendigt der den 11. marts i fjor, for nu at bruge et landspolitisk eksempel

Det sidste kunne gadens parlament - og de altid vise Facebook-debattører - aldrig drømme om. De er som publikum på lægterne til en fodboldkamp - nu og da festlige at høre på - men nytteløse og ubrugelige, når der skal tages ansvar og skabes reelle resultater.


De altid vise Facebook-debattører er nu og da festlige at høre på - men nytteløse og ubrugelige, når der skal skabes reelle resultater.


Held og lykke til alle, der stiller op til kommunalvalget til november, og tak for jeres engagement.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

Leder For abonnenter

Her tænker man kun på penge og ikke anstændighed: Derfor er Facebook ikke et medie

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce