Annonce
KLUMME

DGI Husets Roland spidder det digitale corona-hysteri: 'Kære digitale gårdvagt: Stik piben ind!'

Roland Christiansen, direktør for DGI Huset i Vejle. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Til Vestjyllands Højskoles 25-års-jubilæum i 1994 skrev fantastiske Ebbe Kløvedal Reich en tekst, som sidenhen havnede i Højskolesangbogen. ”Danskerne findes i mange modeller” hedder sangen, som Erling Lindgren satte musik til.

Første vers lyder således:

”Danskerne findes i mange modeller

Annonce

og stadig kommer der nye til.

Er vi et folk, når det virkelig gælder?

Og hvem kan bestemme, hvad folket vil?

Lad os tale om det frit,

lære hvor vi står,

blive tvivl og kulde kvit,

skabe gyldenår.”

Hvad Kløvedal Reich tænkte, da han skrev de syv eminente vers, som sangen består af, er man egentlig ikke i tvivl om. Vi skal være her alle sammen, og der skal være plads til os alle - også ham den lidt skæve eksistens, hende med tørklædet, københavnersnuden fra vestegnen, millionæren fra whiskybæltet og Roland fra Vejle. Alle er vi her, og alle hører vi til.

Kløvedal Reichs ”Danskerne findes i andre modeller” har aldrig været mere relevant. Han spidder os som folk, når han i sangen spørger, hvor den frihed er, som vi siger, vi hylder, og fordrende konstaterer han, at livet kræver mangfoldighed. Men først og fremmest spørger han - uden at få svar - om vi er et folk, når det virkelig gælder. Er vi det?

Verden oplever nu på 22. måned en pandemi. Flere gange har vi vel troet, at nu var det skidt på vej væk, og alligevel står vi så her igen og fejrer jul med vore kære, uden vel sådan helt at være glade, og uden sådan helt at føle frihed.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

I avisen og på sociale medier fyger det med informationer om pandemien, og vi bliver bombarderet med alt fra saglig information fra myndighederne til opblæste bekymringer på de sociale medier og i ”de gule bjælker” på Ekstra Bladets hjemmeside. Hvad skal man tro, og hvad skal man mene? Bliver pandemien, eller går den væk? Og hvad med tidsperspektivet?

Det er vist fortsat det, der hedder et godt spørgsmål. Man bør vælge sig sine bekymringer med omhu, kan man sige, men ikke alle kan mobilisere overskuddet til det.

Der er mange, som har betalt en pris under pandemien, og der er meget, som har gjort mig trist og ked af det. Noget af det, der har været mest trist at opleve, er den betydelige bekymring for pandemien, som mange oplever. En bekymring, der hos nogle er så voldsom, at det nærmest bliver en angst.

Angsten kommer til udtryk på mange måder. Nogle isolerer sig fuldstændig, mens andre bliver udadreagerende i overført betydning. De bliver ganske enkelt til det, jeg kalder ”samfundets gårdvagter”. Angsten kommer hos disse til udtryk ved, at de har stærke holdninger til, hvordan deres medmennesker skal leve deres liv under pandemien. Gårdvagterne udøver deres aktivitet fortrinsvis på sociale medier, hvor de i digitale horder jagter deres bytte. Hver dag et nyt bytte, og hver dag nye horder.

Her i starten af december afviklede vi i DGI Huset Vejle en sangaften med Højskolesangbogen. En del af de gæster, der havde købt billet, valgte at blive hjemme på grund af smittetallet, men cirka 750 mennesker mødte op og havde en skøn julesangaften i trygge rammer.

Arrangementet var fuldt ud lovligt, og samtlige deltagende gæster gik efterfølgende glade og opløftede hjem, og gav udtryk for, at arrangementet havde været både trygt og velafviklet.

Forud var imidlertid gået en hel dag, hvor kritikken fra de digitale gårdvagter på Facebook var ganske massiv. Man måtte forstå, at både arrangører og deltagere var vanvittige, ikke kunne tænke selv og i øvrigt var fuldstændig ansvarsløse, hvilket blev kommunikeret i vendinger og i et sprogbrug, som ikke rigtig appellerede til dialog. Både lokale og landsdækkende medier dækkede ”mediestormen”, og jeg brugte det mest af dagen på at tale med disse og forklare, hvorfor vi valgte at gennemføre det, vi godt måtte.

Man måtte forstå, at både arrangører og deltagere var vanvittige, ikke kunne tænke selv og i øvrigt var fuldstændig ansvarsløse...

Dagen efter arrangementet dokumenterede jeg med billeder og prosa på de selv samme platforme/medier, at arrangementet havde været trygt og velafviklet. Der kom ingen reaktion. Absolut ingen! For da var de digitale gårdvagter draget videre mod nye ofre, som de kunne projicere deres corona-angst ud over.

Er vi et folk, når det virkelig gælder, og hvem kan bestemme, hvad folket vil”?

Jeg oplever, at pandemien har skabt splittelse mellem os som folk. Heri er er vi i en vis udstrækning alle både syndere og ofre.

Mit håb for det nye år - hvor vi med sikkerhed stadig skal deale med corona - er, at vi hæver barren og viser en større grad af tillid til hinanden og til vore medmennesker. At vi har tillid til, at andre mennesker godt selv kan vurdere, hvad der er rigtigt for dem, og at vi stopper med at dæmonisere de, der ikke lige opfører sig, som vi synes, de skal.

Med andre ord: Kære digitale gårdvagt: Stik piben ind! Vis i stedet respekt for den enkeltes selvbestemmelsesret og sunde fornuft!

Jeg vil slutte med at citere endnu et vers fra ”Danskerne findes i mange modeller”:

Danskerne findes i mange modeller, for livet kræver mangfoldighed. Levende er kun de ord, der fortæller, om fællesskabet, hvor alle er med


GLÆDELIG JUL og GODT NYTÅR.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce