Annonce
Børkop

DGI indstiller to ildsjæle fra Gårslev til kulturministerens parasportspris

Arne Rahbek, til venstre, og Lars Andersen foran en af de maskiner i Gårslev Fitness, der både kan benyttes af mennesker med og uden bevægelseshandicap. Privatfoto
Uden Lars Andersen og Arne Rahbek ville der ikke være noget Gårslev Fitness med plads til alle - også dem, der er ramt af slidte led eller bruger kørestol.
Annonce

Gårslev: Lars Andersen og Arne Rahbek har været drivkræfterne bag Gårslev Fitness, et  samlings- og kultursted med adgang for alle uanset handicap. DGI har nu indstillet makkerparret til Kulturministerens Parasportspris 2020.

Lars Andersen og Arne Rahbek fremhæves, fordi de har arbejdet målrettet på, at det nye foreningsbaserede fitnesscenter blev indrettet, så folk med bevægelseshandicap kan træne næsten på lige fod med alle andre.

- Vi er meget stolte over, at vi er blevet indstillet til prisen af DGI. Vi har brugt utrolig mange timer af vores fritid på at få det til at lykkes, og vi er stolte over, at Gårslev Fitness er blevet så godt, siger Lars Andersen i en pressemeddelelse om nomineringen.


Vi har brugt utrolig mange timer af vores fritid på at få det til at lykkes, og vi er stolte over, at Gårslev Fitness er blevet så godt.

Lars Andersen, formand for Gårslev Fitness


Han er formand for Gårslev Fitness, mens Arne Rahbek er formand for foreningen Gårslevhallen.

Annonce

Fra gammel skolehal til flot idrætscenter

I indstillingen fremhæver DGI, at Arne Rahbek gennem mere end et årti har troet på idéen om et idrætscenter med plads til alle, og at han – forud for sin tid – havde tilgængelighed højt på ønskesedlen.

Lars Andersen så muligheder i en mere alsidig benyttelse af hallen, og sammen har de to mænd stået i spidsen for at få den gamle skolehal bygget om.

- Arne og Lars har skabt begejstring, vilje og tro på deres gode idé, og de fortjener i den grad ros og anerkendelse for deres indsats. De skabte plads, forandring og ikke mindst rum til bevægelse for alle uanset handicap, lyder det i indstillingen.

Annonce

Lokal opbakning har lunet

Projektet har fået økonomisk støtte fra Vejle Kommune og ”Fitness for alle”-projektet, men der er en anden støtte, der har været næsten lige så uundværlig: Nemlig støtten fra lokalområdet. Der er indsamlet 100.000 kr. i en privat indsamling og derudover har omkring 75 frivillige hjulpet til hele vejen.

Da de nye fitnessrammer blev taget i brug i september, var det under overværelse af prinsesse Benedikte og DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

Foruden træningsfaciliteter, der er let tilgængelige, er der også et caféområde, der indbyder til socialt samvær.

- Vi har gjort mange ting, så det er let at være bevægelseshandicappet. Vi har handicapparkering lige ved siden af hallen, ligesom vi har elektriske skydedøre og elevator. Allervigtigst er det, at fitnesscentret er indrettet med specielle maskiner, der både kan bruges af folk i kørestol og andre, fortæller Lars Andersen.

Om parasportprisen

  • Hvert år hylder kulturministeren personer eller organisationer, som har gjort en enestående indsats for dansk handicapidræt, og som har bidraget til, at handicapidrætten udvikler sig. 
  • Kulturministerens Parasportspris blev oprettet som "Kulturministerens Handicapidrætspris" og er blevet uddelt siden 2010.
  • Udover DGI indstiller Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark, Parasport Danmark, Dansk Firmaidrætsforbund, Videnscenter om handicap, Danske Handicaporganisationer og Dansk Døve-Idrætsforbund kandidater til prisen. 
  • På baggrund af indstillingerne udvælger kulturministeren tre kandidater til prisen og dernæst den endelige vinder. 
  • Prisen uddeles i forbindelse med showet Sport 2020, der sendes på DR 2. januar. Prisen er på 100.000 kr.

20 frivillige fitnessinstruktører er blevet uddannet, så medlemmer i Gårslev Fitness får den bedste introduktion og hjælp i centret. To af instruktørerne har desuden gennemført en særlig uddannelse, som gør dem i stand til at tilrettelægge træningsprogrammer for mennesker med et bevægelseshandicap.

Annonce

Man skal ikke føle sig anderledes

For et års tid siden startede man Gårslev i samarbejde med Vejle Kommune elhockey som parasport.

- Vi blev hurtigt klar over, at der er en gruppe af mennesker, der ikke har de samme muligheder for at være aktive i en idrætsforening som så mange andre. Derfor var det vigtigt at vi fik åbnet for, at de kunne gå til fitness hos os. Hele konceptet går ud på, at man ikke skal føle sig anderledes fordi man kommer i en kørestol, forklarer Lars Andersen.

Der er i dag flere medlemmer med bevægelseshandicap, der træner i Gårslev Fitness, men coronapandemien har besværliggjort starten.

Lars Andersen håber, andre fitnesscentre kan blive inspireret af faciliteterne i Gårslev, så der flere steder i landet oprettes idrætstilbud til mennesker med bevægelseshandicap.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Vejle

Forældre til udviklingshæmmede er bekymrede: Hvornår skal vores børn egentlig vaccineres?

Annonce