Annonce
Kultur

"Dialog-møde" til venstre for kroen. Her gøres der store øjne

Man kan sætte pris på Give på mange måder. Henrik Vilhelm Voldmester gør det ved at opfordre til dialog på hjørnet af Torvet og Rådhusbakken. Hvordan den dialog udvikler sig kan nok få en til at gøre store øjne. Foto: Børge Larsen
Billedhuggeren Henrik Vilhelm Voldmester er debutant i Skulpturbyen. Næsten debutant, måske. Han deltog også i isskulturfestivalen i december.

Give: Det bliver interessant at følge dialogmødet på hjørnet af Torvet og Rådhusbakken.

Her er Misja K. Rasmussens "Torso" blevet udskiftet med Henrik Vilhelm Voldmesters værk "Dialog" Det er sket i forbindelse med etablering af dette års udgave af "Skulpturby.dk - Danmarks største galleri - i det fri".

"Dialog" består af otte små figurer, der hver står på sin granitsøjle. Om de er sat op på en piedestal eller om de skal opfattes som en slags søjlehelgener, må hver enkelt beskuer afgøre.

Men det, der gør dialogmødet interessant, er den kendsgerning, at figurernes ansigter på bedste polyfemisk kyklopvis kun har ét stort øje. Men i modsætning til kyklopen Polyfem er der ikke andet i ansigtet: ingen næse, ingen mund. Kun et stort øje.

Og hvordan fører man så en dialog? Man kan selvfølgelig studere de syv andres måde at reagere på og så enten gøre store øjne, eller i hvert fald et stort øje, eller man knibe øjet lidt sammen, måske endda på sned. Og så håbe, de andre tolker det på den måde, man selv havde tænkt sig med mimikken.

Rent teknisk arbejder jeg også på samme måde, som da jeg arbejdede i granit - nemlig ved at hugge eller skære mig ind til skulpturen. Jeg forsøger i det endelige arbejde at bibeholde, hvad man kan kalde skitsens friskhed.

Henrik Vilhelm Voldmester

Dialog i et tomt rum

- Er det en kommentar til politikere, der gerne vil have dialog, men egentlig ikke siger noget?

- Måske, siger Henrik Vilhelm Voldmester med et underfundigt glimt i begge sine øjne.

Han er ikke meget for at tolke sine egne værker. Han fortæller og forklarer derimod gerne om dem og hvad han mener, de forestiller. Men hvad meningen er, må beskueren selv tolke sig frem til. Meget gerne i dialog med både de otte skulpturer og andre beskuere.

Han er dog altid villig til at give en lille ledetråd, hvis man ikke lige forstår, hvad han har gang. Det var han i hvert fald ved isskulpturfestivalen i december, hvor han arbejdede på Torvet ud for boghandelen.

Han var debuttant i isskulptursammenhæng og havde en model at arbejde efter. Modellen lignede tre sure gamle mænd med en kanon.

- Ligner modellen det? Nej, det er såmænd bare de tre vise mænd, der lige har passeret grænsen til Danmark. Med "Smykkeloven" i hånden blev de frataget guld, røgelse og myrra. Nu har de kun deres stjernekikkert tilbage, forklarede Henrik Vilhelm Voldmester den dag.

Hans hjælpsomhed hang måske sammen med, at isskulpturen i den milde vinter næsten forsvandt som dug for solen. Det var en kortvarig undtagelse.

Annonce

Autodidakt på 12 år

Henrik Vilhelm Voldmester er som skrevet med i Skulpturby.dk for første gang. Men har man ind imellem taget turen til Ølgod og kigget på skulpturer der, har man måske mødt hans værker tidligere.

Han er årgang 1946 og debuterede som kunstner Kunstforeningen Limfjordens censurerede udstilling i 1979. Siden er det gået slag i slag for den autodidakte billedhugger.

- Det tager 12 års uddannelse at blive autodidakt billedhugger, citerer han sig selv for at sige på sin hjemmeside www.voldmester.dk

Selvfølgelig kan man købe et af hans værker. Gør man det, er man sikker på at få et værk, hvis lige ikke findes. Der er ét og kun ét af hvert værk. Det hænger sammen med den måde, han arbejder på.

- Den teknik, jeg benytter, består meget forenklet i at skære skulpturen i skum, som derefter fikseres i støbesand. Skummet er meget let brandbart og forsvinder stort set fuldstændig ved opvarmning, så når den godt 1200 C varme bronze hældes i formen, forsvinder den originale skumskulptur, og i stedet har jeg en bronzeskulptur. Ved denne metode, hvor modellen forgår under processen, kan der naturligvis kun laves ét eksemplar. Fordelen består for mig i, at jeg kan arbejde friere med formen, når jeg arbejder i skum, end hvis jeg modellerede, skriver han på sin hjemmeside.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce