Annonce
Debat

Digterpræstens anemonedigt var ikke rent digt

Erfaringsmæssigt varer det endnu en måneds tid, før de første anemoner bryder frem - men for 78 år siden skrev Kaj Munk om et blåt eksemplar af arten, der  gennembrød den frosne jord  allerede 1. marts. Arkivfoto: Kaare Johansen
Det smukke vejr og den første forårsdag mandag har fået tapasredaktøren til at genbesøge en artikel om Kaj Munks geniale vers om forårsbebuderen

Vejle: Hvad var det dog der skete - mit vinterfrosne hjertes kvarts...

Kaj Munks indledende strofer til digtet Den Blaa Anemone dukker med meget jævne mellemrum op på tapasredaktørens indre grammofon. Familien kender programmet som "Kaare ønsker og synger".

Digterpræstens smukke hyldest til forårsbebuderen og ikke mindst anemonens skaber er ikke altid aktuel, når den popper op på det indre sanganlæg. Det kan være en lun sommerdag eller en mørk november-aften. Men i morgen er sangen uomgængelig, når kalenderbladet viser 1. marts.

I den anledning har tapasredaktøren genbesøgt en artikel, han for et par år siden skrev om anemone-digtet - udløst af en undren over, at Kaj Munk i det barske Vestjylland virkelig skulle være stødt på en anemone allerede 1. marts, mens jeg altid spejdede forgæves i den milde østjyske skovbund.

Annonce

Kan det nu passe

Den slags kan ikke undgå at udløse en vis skepsis. Måske har digteren ladet sig friste af det smukke rim mellem kvarts og marts. Men hvorfor lige den første dag i mart. Som jeg skrev i den oprindelige artikel om anemone-digtet:

"Hvis det ikke lige var 1. marts kunne Kaj Munk jo bare have skrevet - "en solrig dag i marts." Det gjorde han ikke. Han skrev 1. marts."

Tilbage i 2019 leverede radioudsendelsen "Tidsånd" fakta til artiklen. Her kunne jeg høre tidligere sognepræst Carl P. Behrens være overbevist om, at sådan forholdt det sig.

Annonce

Pergamentpapir fra Brugsen

Pastor emeritusen, der i dag bor i Gårslev, har haft sit virke på Lolland. Og i DR-programmet fortalte han, at han ofte har set blomstrende anemoner allerede i februar. Derfor er Carl P. Behrens, der er aktiv i Kaj Munk Selskabet, overbevist om, at digterpræsten nærmest snublede over anemonen på den første forårsdag og fløj op i sit skriveskjul -Stærekassen -for at nedfælde digtet på et stykke pergamentpapir fra Brugsen.


Nu tror jeg på, at det virkelig var den første dag i marts

Tapasredaktøren


At anemonen blev hentet på fødeøen, kunne Carl P. Behrens også bekræfte - endda de nærmere omstændigheder. Fra et læserbrev i det nu hedengangne dagblad Ny Dag, vidste han, at Kaj Munk i 1942 var kommet kørende til Lolland med kone og børn i familiens gasgeneratordrevne bil.

På turen havde han mødt en landmand med familie, der kom gående med nyplukkede anemoner - og bevæbnet med en lånt skovl havde digterpræsten gravet en jordklump med de blå forårsbebudere op og plantet dem i præstegårdshaven i Vedersø.

Året efter skete miraklet, der gav Kaj Munk guddommelig inspiration til sit livs sidste digt.

Og ja -nu tror jeg på, det virkelig var den første dag i marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce