Annonce
Erhverv

Direktør: Legoland-køb er både passion og strategisk rationelt

Kirkbi A/S brugte blandt andet 2019 på at øge ejerandelen i Merlin Entertainments, så Kirkbi nu ejer halvdelen af det britiske selskab. Merlin Entertainments ejer og driver Legoland-parkerne, som dermed nu er halvt ejet af Billund-selskabet. Pr-foto: Legoland
Når Kirkbi-direktør Søren Thorup Sørensen ser tilbage på 2019, peger han på aktiekøbet i Merlin Entertainments som en af de væsentligste begivenheder. Med købet er halvdelen af ejerskabet af Legoland tilbage i Billund.
Annonce

Kirkbi: Med et overskud på 16,8 milliarder kroner efter skat var 2019 et fremragende år for Kirkbi A/S. Selskabet, der reelt fungerer som pengetank for familien Kirk Kristiansen, næsten fordoblede sit overskud i forhold til 2018-regnskabet.

Blandt de væsentligste begivenheder i årets løb fremhæver administrerende direktør Søren Thorup Sørensen købet af aktierne i det britiske selskab Merlin Entertainments. Kirkbi ejer nu halvelen af Merlin Entertainments, der blandt andet ejer og står for driften af turistattraktioner som Legoland, London Eye og Madame Tussauds.

Muligheden for køb opstod i løbet af 2019, da Merlin Entertainment oplevede massive udsving på aktiekursen.

- Aktiemarkedet har lidt vanskeligt ved at forstå langsigtede projekter, siger Søren Thorup Sørensen og henviser til byggeriet af en ny Legoland-park lidt uden for New York.

- Fra man bruger den første krone, til den første gæst går gennem porten, går der gerne fire-fem år, og det havde aktiemarkedet lidt vanskeligt ved at forstå, tilføjer direktøren.

Kirkbi A/S købte derfor aktier til en forhøjet aktiekurs og ejer i dag således halvdelen af Merlin Entertainments. De resterende 50 procent af aktierne er ejet af Blackstone og Canada Pension Plan.

Kirkbi A/S

Kirkbi A/S er et aktieselskab, hvor aktierne er ejet af Kjeld Kirk Kristiansen samt hans tre børn; Thomas Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard.

Selskabet ejer 75 procent af Lego samt 50 procent af Merlin Entertainments Group, der blandt ejer Legoland, London Eye og Madame Tussauds.

Kirkbi A/S ejer desuden andele af virksomheder som ISS, Nilfisk og Falck.

Annonce

Masser af passion

Købet af aktierne i Merlin Entertainments handler ifølge Søren Thorup Sørensen om, at Kirkbi gerne vil give børn i hele verden mulighed for at få en unik legooplevelse. Der er i den forbindelse næppe grund til at nedtone Kirk Kristiansen-familiens følelsesmæssige relationer til Legoland, som blev grundlagt af Godtfred Kirk Christiansen og for omkring halvandet årti siden solgt i forbindelse med Legos krisetid.

- Der er masser af passion knyttet til Legoland, så når noget, der i forvejen er rationelt meget strategisk, kan knyttes til noget, man godt kan lide, er det bare ekstra godt, siger Søren Thorup Sørensen.

Annonce

Usikker situation

Som alle andre virksomheder er Kirkbi A/S nødt til at forholde sig til den aktuelle coronakrise, der mere eller mindre har sat samfundet på standby. Det gør også, at fokus lige nu ligger andre steder end på investeringer i nye forretningsområder.

- Lige nu ser verden ganske usikker ud. Vi ser, at økonomierne i Vesteuropa og USA i andet kvartal ventes at falde meget dramatisk i forhold til sidste år. Usikkerheden er meget stor, og derfor koncentrerer vi os om at være gode og ansvarlige ejere af de virksomheder, som vi har, hvilket primært er Lego og Merlin Entertainments, siger Søren Thorup Sørensen.

Netop Merlin Entertainments, hvis turistattraktioner nu må holde lukket og dermed er afskåret fra enhver omsætning, lider hårdt under coronakrisen. Hvor hårdt krisen rammer, ønsker Kirkbi A/S dog ikke at forholde sig til på nuværnede tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Million-rokade ryster Vejles skoler:  Nogle skoler scorer kassen - specialeleverne er de store tabere

Erhverv

Det omstridte Waturu nedjusterer forventningerne: Negativ omtale får skylden

Annonce