Annonce
Erhverv

Direktørens værste mareridt: Nødraket tæt på at skyde virksomhed i sænk

I sidste måned åbnede den første af de nye linjer igen efter branden. Næste linje åbner i september, og man forventer at være tilbage med produktion på alle syv linjer ved årets udgang. I december åbner to linjer med en samlet maskinareal på næsten 500 kvadratmeter, så alt er reetableret i januar 2020. Foto: Carsten Ingemann
Pri-Dana Elektronik i Hedensted var tæt på at lukke efter alvorlig brand. Hårdt arbejde og gode relationer til de største kunder har reddet virksomheden og 55 arbejdspladser.
Annonce

HEDENSTED: Samtidig med at intetanende borgere i Hedensted havde travlt med at skyde og skåle det nye år ind sidst på aftenen den 31. december 2018, var en vildfaren nødraket tæt på at slukke lyset for en lokal industrisucces.

Administrerende direktør Henrik Sørensen glemmer aldrig nytårsaften sidste år.

- Alarmen går få minutter inden midnat 31. december. Jeg får en melding om, at der er brand i fabrikken, og brandvæsenet møder hurtigt talstærkt op. Store flammer står over bygningerne, og der er en kraftig røgudvikling, men lidt senere viser det sig, at branden heldigvis kun har fat i en enkelt afdeling. En kraftig vind gør dog slukningen vanskelig, fortæller Henrik Sørensen og fortsætter:

- Klokken fem nytårsmorgen melder brandchefen, at branden er under kontrol, og vi kan så småt begynde at besigtige de omfattende skader, som har raseret en galvanisk afdeling på 1000 kvadratmeter. Det viser sig hurtigt, at afdelingen er totalskadet på grund af brand, vand og røg, og det har ikke gjort det bedre, at vi netop i denne afdeling opererer med en del kemiske og galvaniske processer i syv linjer.

- Det bliver hurtigt klart, at branden er opstået via et ovenlysvindue, som er blevet antændt af en nødraket, der er landet på taget og har fået fat i trærammen på ovenlysvinduet. Derfra har ilden i lyntempo bredt sig til produktionshallen, forklarer direktøren.

Pri-Dana Elektronik A/S

Grundlagt 1982

Bruttoresultat 2018: 2 mio. kroner

Nettoresultat 2018: - 1,3 mio. kroner

Antal ansatte: 55

Annonce

Lynhurtig redning

Henrik Sørensen fortæller, at branden ikke kunne have ramt Pri-Dana på et mere ømt punkt, for hele 95 procent af alle virksomhedens produkter skal igennem de processer, som er samlet i netop den del af virksomheden. Det betød et 100 procent produktionsstop og et totalt stop for leverancer til virksomhedens kunder.

- Jeg vidste med det samme, at der skulle reageres hurtigt, hvis jeg skulle redde virksomheden. Så allerede 1. januar gik vi i krig med at etablere en nødplan, som kunne sikre de væsentligste dele af vores produktion, og så vi kunne opretholde så mange leverancer til vores kunder som muligt. Det var altafgørende for vores virksomhed og for dens 55 ansatte, husker Henrik Sørensen.

Han fandt ud af, at den eneste virksomhed, der kunne redde Pri-Dana ud af den kritiske situation var en producent, en underleverandør i Schweiz, som virksomheden i forvejen havde et godt kendskab til, og som er meget anerkendt i branchen.

De kunne træde til med det samme. Allerede 3. januar blev der indgået en aftale, og 4. januar kørte en bil til Schweiz med den første palle med printplader, som skulle delproduceres dernede for at komme retur og blive færdigproduceret i Hedensted.

- Lige siden har vi to gange om ugen med stor hjælp fra LMT Transport sendt en bil til producenten i Schweiz med to til tre paller, og dermed har vi været i stand til at holde forsinkelser nede på maksimalt en til to uger. På grund af transporttiden til og fra Schweiz har vi desværre ikke mulighed for at tilbyde kunderne hasteleverancer, som altid har været en væsentlig del af vores produktion og omsætning, forklarer Henrik Sørensen.

Annonce

Værst tænkelige tidspunkt

Branden ramte Pri-Dana på det værst tænkelige tidspunkt.

- Ved afslutningen på 2018 opleverede vi massiv vækst og tilgang af nye kunder, og vi så gode muligheder for at øge vores forretning og ikke mindst vores bundlinje. Så nødraketten kunne næsten ikke have ramt os hårdere. På grund af gode relationer og stor opbakning fra vores faste kunder har vi trods de voldsomme udfordringer været i stand til at fastholde en relativ pæn omsætning. Det har været hårdt arbejde, men jeg er stolt over, at vi på denne måde er lykkedes med at komme igennem de vanskeligheder, som branden kastede os ud i. Der er ingen tvivl om, at branden kunne have lukket vores virksomhed, påpeger Henrik Sørensen.

Han mener, at de samlede skader måske løber op 60-70 mio. kroner.

- Det har været hårdt arbejde, men jeg er stolt over, at vi på denne måde er lykkedes med at komme igennem de vanskeligheder, som branden kastede os ud i. Der er ingen tvivl om, at branden kunne have lukket vores virksomhed, siger Henrik Sørensen. Foto: Carsten Ingemann
Annonce

Specialist i printplader

Pri-Dana Elektronik A/S har gennem mere end 35 år specialiseret sig i at levere høj kvalitet printplader, teknisk support og service til elektronikvirksomheder over hele verden. Virksomheden producerer printplader for kunder, der ser printplader som et strategisk produkt.

- Vi tilbyder stor fleksibilitet i en ensartet høj kvalitet til kunder som Grundfos, Danfoss, Terma, Cobham (Thrane & Thrane), ja alle større og mindre professionelle teknologivirksomheder er på vores kundeliste, herunder danske Gomspace og internationale satellitproducenter, oplyser Henrik Sørensen.

Virksomhedens største kunde er en tysk elektronikproducent, Phoenix Contact, med 12.000 ansatte, som repræsenterer en tocifret millionomsætning for Pri-Dana.

- Status lige nu er, at vi i sidste måned åbnede den første af de nye linjer igen efter branden. Næste linje åbner her i september, og ved årets udgang forventer vi at være tilbage med produktion på alle syv linjer. I december åbner vi to linjer med et samlet maskinareal på næsten 500 kvadratmeter, så jeg håber, at vi til januar er tilbage i fulde omdrejninger, lyder det optimistisk fra direktøren.

- Branden har kun kostet ganske få arbejdspladser, og det er jeg ganske stolt over, men der skal desværre fortsat kæmpes hårdt og intenst i lang tid for at få genoprettet virksomheden.

- Jeg vil i øvrigt gerne rose Hedensted Kommune for fin opbakning og forståelse for vores situation. Allerede den første hverdag efter branden tog de kontakt til os for at høre, om der var noget, de kunne hjælpe med, og da vi søgte om tilladelse til at genopbygge den ødelagte afdeling, gik der kun en time og fem minutter fra vi ansøgte, til vi fik besked med et OK. Det var fornemt, pointerer Henrik Sørensen.

Den galvaniske afdeling på cirka 1000 kvadratmeter blev totalt raseret, da en nødraket satte ild til bygningen nytårsnat. Foto: Pri-Dana
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Pri-Dana
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Pri-Dana
Foto: Carsten Ingemann
Foto: Pri-Dana
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

"Så skal han hjem og holde fest...": Nej, børnefødselsdage må vente til oktober, hvis det står til kommunen

Debat

Så fik vi et regionsbudget i hus

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce