Annonce
forside

Disse børn er mest udsatte nytårsaften

Fyrværkeri er flot - men kan også være farligt. Sidste år steg antallet af fyrværkeriskader med børn. Arkivfoto
nytårsaften - Antallet af børn, der kommer skade ved fyrværkeriulykker er stigende.

Det viser en opgørelse fra Børneulykkesfonden.

Sidste år blev 97 børn behandlet for skader efter fyrværkeri mod 81 børn året før.

Stigningen er særlig markant hos børn i aldersgruppen syv til 11 år, der tegner sig for 47 procent af børneulykkerne - året før var børn i den aldersgruppe "kun" involveret i 34 procent af alle børneulykke med fyrværkeri.

Tallene viser desuden, at børn i den aldersgruppe typisk kommer til skade i dagstimerne mellem klokken 09 og 20 den 31. december og den 1. januar.

- Det er bemærkelsesværdigt, at det netop er i dagtimerne, at denne aldersgruppe er ude for ulykker. Det kan skyldes, at børnene i denne alder får lov til selv at lege med vennerbne på villavejen, og at det er på disse tidspunkter, at børnene færdes udenfor uden opsyn af en voksen, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Øjne og hænder udsatte

Det er oftest øjne og hænder, det går ud over, når børn kommer til skade med fyrværkeri.

39 procent af skaderne er håndskader, mens øjenskader tegner sig for 35 procent.

I seks ud af 10 tilfælde, hvor et barn kom til skade, havde barnet selv antændt fyrværkeriet, ligesom barnet ikke havde anvendt sikkerhedsbriller i seks ud af 10 ulykkestilfælde.

- Det er bekymrende, at en så stor andel af de tilskadekomne børn selv har antændt fyrværkeriet og ikke har haft beskyttelsesbriller på. Det er vigtigt, at forældrene agerer rollemodeller, siger Henriette Madsen.

Børneulykkesfondens opgørelse viser i øvrigt, at børn er mest i risiko for at komme til skade med fyrværkeri i Region Hovedstaden og mindst i Region Nordjylland.

Region Hovedstaden tegnede sig for 36,1 procent af børneulykker med fyrværkeri sidste år, mens Midtjylland kom på andenpladsen med 29,9 procent. Syddanmark tegnede sig for 18,6 procent, mens Sjælland og Nordjylland tegnede sig for henholdsvis 10,3 og 5,2 procent.

De fem råd

Børneulykkesfonden opfordrer alle forældre til at følge de fem fyrværkeriråd, som også kan ses på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside www.fyrvaerkeri.dk.

De fem råd er: Brug altid beskyttelsesbriller.

Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.

Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.

Gå aldrig tilbage til en fuser
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce