Annonce
Billund

Ditte og Lise har startet populære legegrupper for hjemmepassere - og de har et fælles ønske til politikerne: Ny formand er lydhør

Lise Fischer har i efteråret været initiativtager til en legegruppe for hjemmepassendes børn. Det har været en stor succes. Foto: Privat
Ditte Jakobsen og Lise Fischer har startet legegrupper for hjemmepassere i henholdsvis Grindsted og Billund. Nyt børne- og familieudvalg vil undersøge mulighed for tilskud til familierne, der vælger en anden løsning til deres børn end institution.

Billund Kommune: Legegrupper for hjemmepassende forældre blomstrer i både Billund og Grindsted.

Hver tirsdag mødes således en flok forældre med deres børn i Vestermarkskirken og holder legestue for deres børn, der er fra ét år til skolealderen.

- Jeg ved faktisk ikke, om jeg regnede med noget, da jeg startede op i Grindsted. Jeg havde håbet, fortæller Ditte Jakobsen, der gerne ville mødes med andre, der passede deres børn hjemme - sådan som hun selv har valgt at gøre med sin søn, der i dag er to et halvt år.

Annonce

Gruppen er siden vokset til 10-15 familier, og Ditte Jakobsen bliver fortsat kontaktet af interesserede forældre, der har spørgsmål eller tvivl i forhold til ikke at sende deres børn i institution.

80 medlemmer på Facebook

I Billund har Lise Fischer og en veninde startet en legegruppe op for hjemmepassere i efteråret 2021.

- I vores facebookgruppe har vi allerede 80 medlemmer, og det er ikke, fordi både mor og far er medlem, fortæller Lise Fischer.

Hver uge mødes de cirka 10-15 forældre med børn til leg og hygge- i hvert fald så godt det har kunnet lade sig gøre med corona:

- Jeg vil mene, at Grindsted-gruppen er større. Langt størstedelen hos os er internationale forældre. I andre lande er der en helt anden tradition for at passe børnene hjemme i de første år, påpeger Lise Fischer, der forsøger at få økonomien til at hænge sammen:

- Vi er ikke rige. Min mand er bare helt almindelig lagerarbejder på Lego, smiler hun.

Annonce

Skal klare sig for en en indkomst

Den største udfordring for alle er netop økonomien ifølge Ditte Jakobsen, der som Lise oplever, at nogle forældre efter deres barsel synes, at det føles forkert at sende deres barn i institution for at blive passet for selv at tage tilbage på arbejde.

Legegrupper

  • Legegruppen i Billund mødes onsdage fra klokken 9.30 ofte på biblioteket, men det kan også være andre steder, da de ikke har et fast sted. Gruppen kan findes på Facebook under navnet Billund International Play Group.
  • I Grindsted mødes gruppen hver onsdag om formiddagen, hvor større søskende også er velkomne.

- Andre har haft deres børn i institution, men børnene har været så utrygge og kede af det, at de har valgt at tage dem hjem, fordi de ikke kunne finde noget alternativ, fortæller Ditte Jakobsen, der kan høre på de forældre, hun taler med, at det er svært for dem at tage skridtet til at blive hjemmegående.

- Spørgsmålet er, hvordan de skal klare sig for en indkomst, siger Ditte Jakobsen, der selv bor i Varde Kommune, der giver tilskud til hjemmepassende forældre - dog kun i de første seks måneder af barnets andet leveår.

- Jeg fik 4000 kroner om måneden i seks måneder, men det er jo stort set ingenting, siger Ditte Jakobsen, der alligevel trods alt er taknemlig for, at hun har fået det.

- Jeg tror, at tilskuddet har været tænkt på den måde, at det var muligt at forlænge sin barsel lidt, hvis der manglede plads i institutionen. Jeg ved det ikke, men det virker lidt sådan, siger Ditte Jakobsen, der undrer sig over, at alle nabokommuner til Billund giver en form for tilskud til hjemmepassere - omend det ikke er meget.

Spørgsmålet er, hvordan de skal klare sig for en indkomst.

Ditte Jakobsen om hjemmepassernes økonomi

- Det virker underligt, at Børnenes Hovedstad ikke gør, siger hun, der har talt med en hel del politikere i Varde Kommune for at finde ud af, hvem hun skulle stemme på.

- Hver gang får jeg et svar om, at de ikke mener, at det er godt for børnene ikke at komme i institution. Det er et meget gammeldags svar og helt modsat, hvad al forskning siger, påpeger Ditte Jakobsen, der ofte hører, at der er et stort pres på - også i lokale institutioner.

Annonce

Nødvendigt at udnytte kapacitet

Formand for børne- og familieudvalget Bjarne Larsen (V) har netop modtaget en henvendelse om, hvorfor der ikke er tilskud til hjemmepassende forældre i Billund Kommune:

- Så vi har på mødet forleden bedt forvaltningen om at undersøge grundlaget for det, så vi kan tage en kvalificeret beslutning omkring det på næste møde, siger Bjarne Larsen, der blandt andet gik til valg på borgerinddragelse.

- Jeg vil gerne lytte til borgernes ønsker og behov. Det er ikke nødvendigvis det samme som at sige, at jeg giver borgerne ret i alting, men jeg vil gerne inddrage dem i et ja eller et nej.

Han er dog bekymret for, hvad et tilskud til hjemmepassende forældre kan betyde for den kapacitet, der er i daginstitutionerne.

- Vi har en pasningsforpligtelse i kommunen og et ansvar for, hvordan vi bruger pengene, så hvis vi bygger en institution med plads til 50 børn, og der kun er 40, der kommer, så går det ud over kapacitetsudnyttelsen, for vi kan jo ikke bare lukke en institution, påpeger Bjarne Larsen, der dog, når det er sagt, godt kan forstå, at unge familier kan have brug for en anden løsning.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce