Annonce
Give

Ditte Svane debuterer som romanforfatter

Ditte Svane har ikke skrevet bogen for pengene skyld. Men hun synes, der er for få morsomme bøger om moderne kvinder. De fleste handler enten om succesrige bykvinder i stilethæle eller om kvinder som ofre. Der er ikke mange om en pige fra landet og i flade sko. Foto: Børge Larsen 
En god bog skal ligge og simre længe, inden den bliver skrevet, mener debutanten Ditte Svane. Hendes egen bogdebut har været omkring 15 år i simregryden.
Annonce

Give: Der kan være langt fra den første indskydelse til det færdige resultat. Ikke mindst hvis det færdige resultat er en roman.

Det har der i hvert fald været for Ditte Svane, der er født og opvokset i Sejrup. I omkring 15 år har hun gået og puslet med først ideer og siden tekster til en roman. Nu kan den købes hos blandt andet "Bog & Ide" på Torvet i Give.

"En ufrivillig backpackers bekendelser" hedder den og den er næsten ren fiktion.

- Der er selvfølgelig lidt selvoplevet med i bogen. Men det er kun begyndelsen, og bogens plot er faktisk en opbygget over valg, der var modsat dem, jeg selv traf, fortæller Ditte Svane.

I starten af det nye årtusinde arbejdede hun lidt i Australien, blandt andet fordi hendes kæreste havde fået arbejde dernede på den anden side af kloden.

Langvejs hjemmefra begynder man selvfølgelig at overeje, hvad der skal ske, når man igen har fædrelandets jord under fødderne og modersmålet i ørerne.

Skal der bygges rede og skal der også unger i reden? Hvor sikre er vi på, at vi har mødt den rigtige.

Annonce

Rede med fire børn

- Vi var ikke så meget i tvivl om at det skulle være os. Så der kunne den roman være blevet til en familiesaga og dermed uinteressant, siger Ditte Svane.

Uinteressant, fordi enighed ikke giver megen dramatik og fremdrift til en roman. Ditte Svane og kæresten var som sagt enige om at det skulle være dem og de har nu fire børn i reden.

Det var kæresten, der rejste spørgsmålet om at slå sig sammen og blive gift.

- I vores omgangskreds er det ellers ofte kvinderne, der tager initiativet og manden, der slet ikke er parat til at slå sig ned med i en børnefamilie. Derfor begyndte jeg at lege med idéen om, at det at kvinden ikke var parat, som jeg var. Hvad ville der så være sket, fortæller Ditte Svane.


De fleste kvindebøger er enten beretninger om bykvinder på slankekur og på shoppingture i stilethæle, eller om kvinders lidelseshistorie. Ingen af disse kategorier passer på mig. Jeg er fra landet og går i flade sko,

Ditte Svane, forfatter


Det gav mange spørgsmål så som: Hvad nu, hvis man slet ikke føler sig klar til den slags? Hvad med alt det, man risikerer at gå glip af? Hvordan ved man, om man er blevet voksen, og om man overhovedet har fundet den rigtige?

I roman bringer usikkerheden og tvivlen parret på en rygsæktur rundt på det store kontinent "Down Under".

Annonce

Lang proces

Det lyder relativ nemt og hurtigt at skrive en sådan bog, når først ideen er på plads. Men Ditte Svane er ingen Dan Turrel med hensyn til skrivehastighed.

Hun gik længe om tumlede med svarene på de forskellige spørgsmål. Bogen blev lagt væk, hevet frem igen og lagt tilbage i skuffen.

For  fire år siden var bogen færdig og den blev sendt til en række forlag efter tur. Men ingen bed rigtig på og bogen blev igen lagt i skuffen.

De store smil var fremme, da Ditte Svane var på besøg hos Bog & Idé - Legekæden" på Torvet, hvor Lene Haun og Michelle Rosengreen tog imod et eksemplar. Men de havde allerede bestilt bogen hjem fra forlaget. Foto: Børge Larsen

Men den fortsatte med at leve og ind imellem blev den taget op og Ditte Svane adskillige afsnit om efter de reaktioner, nogle af forlagene havde givet i respons. De fleste sendte dog blot et standard afslag.

For næsten to år siden var bogen igen færdig og blev sendt til forlaget Brændpunkt. Denne gang blev den antaget og så gik der ellers gang i et omfattende arbejde med at gøre roman klar til udgivelse.

-Forlagsredaktøren og jeg havde mange grundige drøftelser om indhold og sammenhænge i bogen. Selv om jeg er uddannet manuskriptforfatter kom der mange gode forslag fra redaktøren. Ikke mindst bogens indledning trængte til en kærlig hånd, siger Ditte Svane.

Annonce

Lynhurtig udvikling

De mange rettelser og omskrivninger, som redaktøren foreslog, hængte sammen med de mange omskrivninger Ditte Svane allerede havde foretaget. Det var ikke alle konsekvensrettelser, der var kommet med, så en opstramning var på sin plads.

- Det var en god og lærerig proces for mig. Og også noget, jeg tager med til min næste bog, siger hun.

Den næste bog er dog endnu ikke andet end en tanke. Det er derimod hendes debut som forfatter til en spillefilm. Hun har hidtil mest arbejde med dokumentar- og kortfilm.

Manuskriptarbejdet skal snart i gang, men ideen i handlingen er ved at blive overhalet af virkeligheden. Udviklingen i teknologien er så hurtig, at det, der groft sagt startede som en sciencefictionfilm er ved at ende som et tilbageblik.

- Overdrevet, ja, men lidt er der om snakken, lyder det fra Ditte Svane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce