Annonce
Fredericia

Dom over unikt badeanlæg ved Østerstrand: God ide - men plads til forbedringer

Det går fint med at følge tovet ud i Lillebælt fra stranden. Her passer højden til, at man følger det i vandet, og ideen er sjov, er Anita Sørbo (ved tovet) og Bjørn Anton Nass (i vandet) enige om. Udfordringen kommer først længere ude. Foto: Søren Gylling
Det er en god ide at etablere et badeanlæg til blinde og svagtseende på Østerstrand, lyder meldingen fra en flok norske gæster fra Fuglsangcentret. Men skal det være trygt, skal der forbedringer til, lyder dommen.

Fredericia: Det nyindviede badeanlæg Havfruefløjterne ved Østerstrand fik onsdag besøg af en flok norske blinde- og svagtseende. De er i denne uge gæster på Fuglsangcentret. Centret har egen pool, men et par stykker havde alligevel ladet sig friste af et rigtigt havbad og udsigten til at teste det nye badeanlæg.

- Det er en rigtig god ide, siger Øjvind Ellingsen, som er ledsager for sin svagtseende hustru Stine.

Hun havde ikke mod på en dukkert i Lillebælt, mens han trak i gule badeshorts for at teste anlægget af. Det samme gjorde 90-årige Bjørn Anton Nass, som efterlod sine stokke for enden af den gummirampe, som leder badegæsterne ud til starten af sneglen. Han fulgte tovet de ind i cirklen, men blev så kortvarigt bremset af tang og sten, som han skulle forcere for at komme videre.

- Det er kun et kort stykke, kunne Øjvind Ellingsen forklare ham, men Bjørn Nass valgte den rarere vej at svømme hen over den usikre bund, mens Øjvind Ellingsen holdt øje, så den 90-årige ikke fik sig svømmet ud af badecirklen.

Badesnegl eller Havfruefløjter

"Havfruefløjterne" er en del af byrådets visionsplan for Østerstrand. Anlægget var i første omgang døbt badesneglen.

Det er Fredericia Kommune, der i samarbejde med Dansk Blindesamfund har udarbejdet anlægget. Desuden har projektet modtaget økonomisk støtte fra Trygfonden og Friluftsrådet.

De to organisationer har samlet bidraget til omkring halvdelen af de 600.000 kroner, badeanlægget har kostet.

Selve anlægget er grundet et ønske fra Dansk Blindesamfund placeret i den sydlige del af stranden. Det har de foretrukket, fordi der her er mere roligt, og der er derfor lavere sandsynlighed for, at brugerne bliver desorienterede, hvis der er mange mennesker.

Tov bør følge tidevandet

Onsdag eftermiddag var det meget lavvandet ved anlægget, og det viste sig hurtigt at være en udfordring for badesneglen. Det tov, der forbinder fløjterne med hinanden, er placeret i ringe, som er fast monteret på søjlerne, derfor skulle man række højt for at kunne nå at følge tovet helt ud.

- Det fungerer ikke rigtigt, når det er så lavvandet. Det betyder, at tovet kommer alt for højt op, siger Bjørn Nass, efter han har bevæget sig tilbage langs tovet igen.

Det er Øjvind Ellingsen enig i.

- Der burde være et svømmetov mellem søjlerne, som følger tidevandet, vurderer han.

Rejseleder for den norske gruppe og ansat ved Norges Blindesamfund Randi Jonannessen er enig.

- Ideen er jo rigtig god, men når man er blind eller svagtseende, kan man let være utryg ved at bevæge sig ud i noget, man ikke kender. Så ville det have været helt perfekt, at der var et tov ved vandoverfladen, som man kan følge. Så er der heller ikke risiko for, at man ved en fejl kommer til at svømme ud af anlægget, siger hun.

Annonce

Skilt uden blindeskrift

Badesneglen blev indviet for få uger siden, og onsdag eftermiddag var der også en børnefamilie, som havde valgt at slå sig ned ved anlægget. Det er trukket lidt væk fra det mere livlige strandområde ved cafeen.

Gæsterne til området skal følge strandstien neden for Østervold og ledes via en stor informationstavle ind til anlægget. Men også her kan nordmændene give råd til forbedring. Der er ingen tekster med blindeskrift.

- Man har valgt at lave det med taktilskrift (fremhævet skrift, red.), men bogstaverne er så små, at det er umuligt at læse. Enten skulle man gøre skriften større, eller også bør man lave det med blindeskrift, siger Randi Johannesson.

Bjørn Nass forsøger at læse sig igennem skiltet med fingrene, men opgiver.

- Jeg er meget svagtseende, så hvis bogstaverne havde været så store som overskriften, så kunne jeg måske have læst det, overvejer han.

Anita Sørbo var ikke imponeret over vandtemperaturen i Lillebælt, men hun syntes, at det var sjovt at teste badeanlægget, som angiveligt ikke findes andre steder end i Fredericia. Hun var ikke helt glad for den lidt stenede bund, og lidt længere ude var en ny forhindring tang. Foto: Søren Gylling
Annonce
Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kultur

Se video: I dag må du bare ikke gå glip af Danmarks hurtigst voksende fænomen - 'selvom han i virkeligheden står på den forkerte scene'

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Kultur

Se torsdagsbillederne fra Jelling: Malurt, Drew Sycamore og TV-2 holdt sammen med publikum en blæsende og kølig fest

Annonce