x
Annonce
Give

Dragoner er gjort af solidt tømmer

Mens en trompetist spillede "Kongernes konge" blev der gjort honnør for Niels Kjeldsen. Foto: Børge Larsen
Niels Kjeldsenseskadronens chef hyldede både Niels Kjeldsen og Folke Pedersen ved fredagens mindehøjtidelighed. "Solid" var det gennemgående ord i M.B. Pedersens tale.

Give: Den årlige markering af Dragon Ullerups heroiske kamp og fald ved Højen blev markeret med næsten fuldtallig deltagelse af "Niels Kjeldsen Eskadronen" fra Jyske Dragonregiment.

Hele tre busser skulle der til for at fragte dragonerne fra deres kaserne i Holstebro til kirkegården i Give, hvor Niels Kjeldsen har fået sit sidste hvilested. Dragonerne var for nylig vendt hjem fra Kabul, hvor de har været udstationeret i et halvt år og sørget for sikker transport til de officerer, der står for uddannelse af de afghanske sikkerhedsstyrker.

Ikke nogen stor opgave, hvor den værste modstander viste sig at være den massive luftforurening. Men opgaven passede godt, fordi Panserbataljonen i godt et år har været uden sine kampvogne. De er i "hjemme" på fabrikken i Tyskland for at få en opgradering af våbensystemer og andet teknisk udstyr.

De første fire af kampvognene er netop kommet tilbage og dermed kan dragonerne igen begynde at løse tungere opgaver.

Annonce
Det er en begivenhed, vi ser frem til, og deltager i, med stor glæde. For det giver os mulighed for hylde og mindes Niels Kjeldsen, hvis navn vores eskadron bærer med stolthed.

Kaptajn M.B. Pedersen.

De er bundsolide

Niels Kjeldsen Eskadronen var for tredje gang i Give med kaptajn M.B. Pedersen som chef. Men det er sidste gang han kommer til Give som eskadronchef, for han skal videre i det militære system.

Måske derfor følte han grund til at sætte fokus på eskadronens historie og ikke mindst på dragonerne. Han tog udgangspunkt i en jysk oversættelse af den omtale, de amerikanske og britiske samarbejdspartnere i Agfghanistan havde brugt til at beskrive de danske dragoner med: Solid.

- Det er meget betegnende for jer og for jeres måde at arbejde på, sagde M.B. Pedersen henvendt til de opmarcherede dragoner, som han snart skal forlade.

Solid var også den indsats, som dagens hovedperson havde ydet og som til stadighed inspirerer dagens dragon. Og det var også denne soliditet, der efter hans opfattelse gennemsyrede eskadronen standart.

Den er holdt i farverne sort, rødt og blåt og viser en skråtstillet dragonhjelm, som den hjelm, Niels Kjeldsen tabte under slaget ved Højen og en sabel holdt i venstre hånd.

Lyder det bekendt?

Det er ikke så sært, for det var også Give Kommunes byvåben.

Opofrelse

Det er skabt af Folke Pedersen, der i fjor sendte et brev til Niels Kjeldsen Eskadronen med en beskrivelse af sine tanker bag værket.

Det tog M.B. Pedersen udgangspunkt i både med hensyn til forklaringen af eskadronen standart og med hensyn til beskrivelsen af Folke Pedersen. Igen var det soliditeten og holdbarheden, der kom i centrum.

Selve kransenedlæggelsen blev i år efterfulgt af en smuk trompetfremførelse af "Kongernes konge" inde viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen lagde en buket fra Vejle Kommune og en repræsentant fra Jyske Landsoldater lagde den sidste buket.

Dan Arnløv Jørgensen glædede sig over at få lov til at være med til markeringen af Niels Kjeldsens indsats.

- Ikke mindst fordi det også er en lejlighed for os til at takke jer soldater, der lige som Niels Kjeldsen ofrer det største i har, for at vi andre kan leve i fred og ro. Niels Kjeldsen var en helt, men der er mange andre soldater, der har ofret deres liv for at andre kunne være sikre. Så dagen er også en hyldest til dem, lød det blandt andet fra Dan Arnløv Jørgensen.

Folke Pedersen fik en central placering i, og et solidt håndtryk af, eskadronchef M.B. Pedersens mindetale. Foto: Børge Larsen
Alle dragoner i Niels Kjeldsen eskadronen bærer Folke Pedersens mesterværk på uniformen og det pryder også eskadronens standart. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter udbrud af corona på plejehjem: - Vi gør alt for at passe på beboere og medarbejdere

Vejle

Efter corona-udbrud på plejehjem i Vejle: 11 beboere er lige nu i isolation

Vejle

Rødkilde-student tog til USA for at forske i kræft - nu er han havnet midt i corona-orkanen

Annonce