Annonce
Give

Bare rolig, det er ikke russerne: Drone skal flyve rundt i nattemørket i 100 meters højde - her er forklaringen

Fra 3. september iværksætter Give Fjernvarme droneflyvning over Give med henblik på at spotte utætheder i ledningsnettet. Fjernvarmen oplever forholdsvis højt spild, så der skal gøres noget her og nu. Foto: Silas Bang
Fra 3. september vil nattehimlen over Give få højteknologiske gæster i form af en stor drone, der i cirka 100 meters højde vil termofotografere fjernvarmenettet med henblik på at spotte årsagerne til det store spild, fjernvarmen oplever.

Give: Der er ingen grund til at alarmere hverken Forsvaret eller Udenrigsministeriet, hvis man de næste dage, eller rettere nætter, spotter en stor drone med lys patruljere målrettet hen over Give.

Det er en godhjertet, højteknologisk gæst, der arbejder i fjernvarmens tjeneste med henblik på at få foretaget en termografering af fjernvarmenettet fra luften. Og det er der ifølge fjernvarmens driftsleder, Peter Mikael Kjer, rigtig god brug for.

- Vi oplever forholdsvis store og alvorlige varmetab på vores ledningsnet med unødvendig spild af vand og varme til følge. Det ligger over snittet af det almindelige, og bare i år har vi oplevet 16 brud på ledningsnettet, så vi er nødt til at gøre noget her og nu, så vi kan få spottet, hvor utæthederne ligger, forklarer driftslederen.

Annonce

Det er her dronen komme ind i billedet som et rigtig godt værktøj.

- Give Fjernvarme har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og fjernvarmen risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt og til stor gene for vores forbrugere.

Natteflyvning giver det bedste resultat

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder, der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

For at få det bedste resultat er det vigtigt, at dronen er oppe om natten, hvor det er koldere og hvor man undgår genskin. Målingerne forstyrres heller ikke af varme fra kørende biler eller anden menneskeskabt drift om natten.

Vi oplever forholdsvis store og alvorlige varmetab på vores ledningsnet med unødvendig spild af vand og varme til følge. Bare i år har vi oplevet 16 brud på ledningsnettet, så vi er nødt til at gøre noget her og nu

Peter Mikael Kjer, driftsleder Give Fjernvarme

Peter Mikael Kjer, driftsleder i Give Fjernvarme, fortæller:

- Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne, forklarer Peter Mikael Kjer.

Fordelen ved at flyve nu er, at eventuelle fejl og utætheder kan udbedres, mens det er varmt. Det er det bedste udgangspunkt for de folk, der skal grave i jorden frem for at vente til vinter, hvor man kan være oppe imod frost osv.

Annonce

Ikke til gene for borgerne

Som udgangspunkt starter droneflyvningen fredag 3. september, men Peter Mikael Kjer kan ikke præcist fortælle, hvornår dronen går i luften, for der er en lang række specifikke forhold, der skal være i orden, inden man går i luften dem det teknologiske vidunder.

- For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sender vi dronerne i luften, når det er koldt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, for så kan de ikke måle de rette temperaturer. Der må også kun være middelvind under 8 meter i sekundet, ellers kan de ikke flyve stabilt. Det kan derfor være svært at fortælle præcist hvornår vi flyver.

Dronen flyver i omkring 100 meters højde og den er stort set lydløs. Den er lovmæssigt betinget udstyret med blinkende lys, men det er Peter Mikales erfaring, at borgerne ikke føler sig generet af dronen.

Med igangsætningen af droneflyvningen fredag påbegynder fjernvarmen en tretrinsraket, idet man også i oktober-november og henover vinteren vil foretage yderligere termografiske overflyvninger, så man kan komme alle utæthederne til livs.

Dette sammenholdt med en række hydrauliske analyser skulle gerne medføre, at fjernvarmen millimeterpræcist får spottet utæthederne og derved får has på det store varmespild, både til gavn for forbrugerne og miljøet.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce