Annonce
Vejle

Du skal bukke dig for at se udstilling: Kunst i automat skaber opmærksomhed

Lene Juhler til venstre og Britta Egebjerg står bag Kunsthal Vejle og dermed udstillingen af minikunst i gamle vareautomaters rum. Foto: Leif Baun

Kunstnere fra mange lande står i kø for at være med i miniudstilling på banegårdspladsen i Vejle.

Vejle: Et par gamle automater fra 1950'erne har fået nyt liv på pladsen foran banegården i Vejle. I stedet for slik, kondomer og pornoblade er de blevet fyldt med små selvstændige kunstværker - et i hvert af de tilsammen 20 rum.

Forleden blev de sat op ved en fernisering, der samlede over 100 interesserede. Da Vejle Amts Folkeblad besøger udstillingen, står en gruppe mennesker og kigger ind i varerummene i vareautomaterne, der er fundet på Randersegnen via Gul og Gratis. Det er Kunsthal Vejle og dermed de to entreprenante kunstnere Lene Juhler og Britta Egebjerg, der står bag den usædvanlige udstilling. Den trækker på en af de stærkeste menneskelige kræfter: Nysgerrigheden.

Og lidt gymnastik. Man skal nemlig bukke sig ned for at kigge ind i de nederste rum i automaterne. "Slow art", kalder Lene Juhler det.

Det her en kunstens transformatorstation. Den skal også gøre opmærksom på, hvad professionel kvalitetskunst formår og kan bruges til. Den skaber samtale, og den åbner en dør til kunsten for alle. Måske nogle får lyst til at tage det næste skridt og gå ind på et galleri.

Lene Juhler

Ses af mange

Kunsthal Vejle fandt en håndplukket placering til kunstautomaterne.Visit Vejles bygning har 18.000 til 20.000 gæster årligt.

Chef for Erhvervsservice og Turisme Morten Damgaard gør opmærksom på, at udstillingen har internationalt perspektiv med udstillere fra 15 lande. Vejle har nemlig 225.000 udenlandske overnatninger pr. år. Mange af dem vil pludselig kunne møde et kunstværk som en hilsen i miniformat "hjemmefra".

De nyopsatte automater på Visit Vejles hus på banegårdspladsen trækker nysgerrige blikke i retning af kunstværkerne i de små rum. En gang var det andre varer, lige fra kager til kondomer, man kunne se gennem ruderne. Foto: Leif Baun

Vejle verden rundt

- Vi kan gode lide, at kunsten er der ude i det offentlige rum, og at der ikke er nogen sortering af, hvem der ser det, siger Lene Juhler.

De skrev ud til 42 kunstnere over hele verden, og de 40 sagde ja til at bidrage til udstillingen. De første 20 udstillere kommer fra 15 lande. Nogle skriver det på deres cv.

- I Brasilien har der været en artikel med omtale af projektet her i Vejle. Det fortæller noget om, hvad kunsten kan, siger de to. De taler om en branding af Vejle i stil med den som arkitekturen med Bølgen og De fem Søstre har skabt. Ellers som det væltede hus i Floating Art-udstillingen på fjorden, der gik verden rundt og bidrager til at gøre Vejle kendt.

- Mange af kunstnerne er vilde med, at der ikke er penge involveret, og at de får et af de andre kunstværker fra udstillingen retur i stedet for deres eget. På den måde har vi bidraget til at skabe nye forbindelser mellem kunstnere internationalt, siger Britta Egebjerg.

Annonce

Venteliste på at bidrage

- Vi har faktisk en venteliste på 25 danske og udenlandske kunstnere, der gerne vil være med. Til januar skiftes de nuværende udstillingsbidrag ud med andre, og sidenhen kan vi tage fat på ventelisten, siger Lene Juhler. Hun har et særligt forhold til vareautomater som disse. Hun var for mange år siden smørrebrødsjomfru i delikatesseforretningen Delicia i Vestergade 17 og havde til opgave at holde sådan en automat fyldt med smørrebrød, så kunderne kunne putte et par mønter i maskinen og åbne det rum, hvor deres favoritmad lå.

Annonce

Mange går forbi

Placeringen er nøje udvalgt.

- Vi ville gerne være her. Så vi gik ind til Visit Vejle og fortalte om projektet. Vi tænkte jo noget over det der med teknisk forvaltning, og om man kan få lov til sådan noget. Så sagde Morten Damgaard (chef for Erhvervsservice og Turisme): "Nu går I bare hjem. Det sørger jeg for." Vi var glade og lettede, og det er bare ét eksempel på den hjælp, vi har fået, siger Britta Egebjerg.

Og ganske rigtigt. Ikke længe efter var de nødvendige hullet til elektricitet boret og automaterne monteret. Nær banegården med masser af forbipasserende.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce