Annonce
Vejle

Du skal bukke dig for at se udstilling: Kunst i automat skaber opmærksomhed

Lene Juhler til venstre og Britta Egebjerg står bag Kunsthal Vejle og dermed udstillingen af minikunst i gamle vareautomaters rum. Foto: Leif Baun

Kunstnere fra mange lande står i kø for at være med i miniudstilling på banegårdspladsen i Vejle.

Vejle: Et par gamle automater fra 1950'erne har fået nyt liv på pladsen foran banegården i Vejle. I stedet for slik, kondomer og pornoblade er de blevet fyldt med små selvstændige kunstværker - et i hvert af de tilsammen 20 rum.

Forleden blev de sat op ved en fernisering, der samlede over 100 interesserede. Da Vejle Amts Folkeblad besøger udstillingen, står en gruppe mennesker og kigger ind i varerummene i vareautomaterne, der er fundet på Randersegnen via Gul og Gratis. Det er Kunsthal Vejle og dermed de to entreprenante kunstnere Lene Juhler og Britta Egebjerg, der står bag den usædvanlige udstilling. Den trækker på en af de stærkeste menneskelige kræfter: Nysgerrigheden.

Og lidt gymnastik. Man skal nemlig bukke sig ned for at kigge ind i de nederste rum i automaterne. "Slow art", kalder Lene Juhler det.

Det her en kunstens transformatorstation. Den skal også gøre opmærksom på, hvad professionel kvalitetskunst formår og kan bruges til. Den skaber samtale, og den åbner en dør til kunsten for alle. Måske nogle får lyst til at tage det næste skridt og gå ind på et galleri.

Lene Juhler

Ses af mange

Kunsthal Vejle fandt en håndplukket placering til kunstautomaterne.Visit Vejles bygning har 18.000 til 20.000 gæster årligt.

Chef for Erhvervsservice og Turisme Morten Damgaard gør opmærksom på, at udstillingen har internationalt perspektiv med udstillere fra 15 lande. Vejle har nemlig 225.000 udenlandske overnatninger pr. år. Mange af dem vil pludselig kunne møde et kunstværk som en hilsen i miniformat "hjemmefra".

De nyopsatte automater på Visit Vejles hus på banegårdspladsen trækker nysgerrige blikke i retning af kunstværkerne i de små rum. En gang var det andre varer, lige fra kager til kondomer, man kunne se gennem ruderne. Foto: Leif Baun

Vejle verden rundt

- Vi kan gode lide, at kunsten er der ude i det offentlige rum, og at der ikke er nogen sortering af, hvem der ser det, siger Lene Juhler.

De skrev ud til 42 kunstnere over hele verden, og de 40 sagde ja til at bidrage til udstillingen. De første 20 udstillere kommer fra 15 lande. Nogle skriver det på deres cv.

- I Brasilien har der været en artikel med omtale af projektet her i Vejle. Det fortæller noget om, hvad kunsten kan, siger de to. De taler om en branding af Vejle i stil med den som arkitekturen med Bølgen og De fem Søstre har skabt. Ellers som det væltede hus i Floating Art-udstillingen på fjorden, der gik verden rundt og bidrager til at gøre Vejle kendt.

- Mange af kunstnerne er vilde med, at der ikke er penge involveret, og at de får et af de andre kunstværker fra udstillingen retur i stedet for deres eget. På den måde har vi bidraget til at skabe nye forbindelser mellem kunstnere internationalt, siger Britta Egebjerg.

Annonce

Venteliste på at bidrage

- Vi har faktisk en venteliste på 25 danske og udenlandske kunstnere, der gerne vil være med. Til januar skiftes de nuværende udstillingsbidrag ud med andre, og sidenhen kan vi tage fat på ventelisten, siger Lene Juhler. Hun har et særligt forhold til vareautomater som disse. Hun var for mange år siden smørrebrødsjomfru i delikatesseforretningen Delicia i Vestergade 17 og havde til opgave at holde sådan en automat fyldt med smørrebrød, så kunderne kunne putte et par mønter i maskinen og åbne det rum, hvor deres favoritmad lå.

Annonce

Mange går forbi

Placeringen er nøje udvalgt.

- Vi ville gerne være her. Så vi gik ind til Visit Vejle og fortalte om projektet. Vi tænkte jo noget over det der med teknisk forvaltning, og om man kan få lov til sådan noget. Så sagde Morten Damgaard (chef for Erhvervsservice og Turisme): "Nu går I bare hjem. Det sørger jeg for." Vi var glade og lettede, og det er bare ét eksempel på den hjælp, vi har fået, siger Britta Egebjerg.

Og ganske rigtigt. Ikke længe efter var de nødvendige hullet til elektricitet boret og automaterne monteret. Nær banegården med masser af forbipasserende.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller kan true Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce